Çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeler içeren kanun teklifi Meclis’te kabul edilerek yasalaştı. Teklifin yasalaşması ile işverene ödenen asgari ücret desteği ile çalışanların yararlandığı kısa çalışma ödeneğinin şartları değişti. İşte, o değişiklikler.
Çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeler içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis’te kabul edilerek yasalaştı. Teklifin yasalaşması ile özellikle işverene ödenen asgari ücret desteği ile çalışanların yararlandığı kısa çalışma ödeneğinin şartları değişti.
Tasarının yasalaşması ile birlikte 2024 yılında işverene verilecek asgari ücret desteği günlük 23.33 liraya, aylık da 700 liraya yükseltildi.
Asgari ücret desteği sadece malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödenen, yani uzun vadeli sigorta kollarına bağlı çalışanlar için ödenecek. Destekten özel sektör işverenleri yararlanacak. Prime esas günlük kazancı 671 TL ve altında olan sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere 2024 yılında günlük 23.33 TL ile çarpılması sonucu bulunacak tutar asgari ücret desteği olarak işverene ödenecek. Bu tutar; toplu iş sözleşmesi uygulanan özel sektör işverenlerine ait işyerleri için 1.341 TL, linyit ve taşkömürü çıkarılan işyerlerinde yer altında çalışan sigortalılar için ise 1.789 TL olarak uygulanacak.
ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ ARTTI
2024 yılı içinde ilk defa asgari ücret desteği alacak işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının, 2024 yılı Ocak ile Aralık dönemi için günlük 23.33 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, işverenlerin SGK’ya ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek. Asgari ücret desteğinden yararlanabilmek için 2023’ün Ocak-Aralık döneminde bildirilen sigortalı sayısının altına düşülmemesi gerekiyor.
İşyerinde çalıştırılan sigortalılarla ilgili 2024 yılı Ocak-Aralık dönemine ait aylık prim ve hizmet belgelerinin veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin yasal süresi içerisinde verilmediği, sigorta primlerinin yasal süresinde ödenmediği tespit edilen işyerleri asgari ücret desteğinden yararlanamayacak. Ancak SGK’ya olan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarını yapılandıran veya taksitlendiren işverenler asgari ücret desteğinden yararlanacak.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİN ŞARTLARI DEĞİŞİ
Kanun teklifinin yasalaşması ile birlikte kısa çalışma ödeneğinin şartları de değişti. Kası çalışma ödeneğinden yararlanılabilmesi için çalışanın kısa çalışmanın başladığı tarih itibarıyla son 120 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 600 gün süreyle prim ödeme şartlarını taşıması gerekiyordu. Yeni yasa ile sigortalının kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için, kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olması ve son üç yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekir.
Kısa çalışma ödeneğine yönelik yapılan yeni düzenleme ile kısa çalışma ödeneği olarak ödenen süreler, kısa çalışma başlama tarihinden itibaren 3 yıl içerisindeki çalışanın işten çıkarılması halinde yapılacak işsizlik ödeneği ödemelerine ilişkin hak sahipliği sürelerinden de düşülecek.