Önceden silinen ve dondurulan hizmet sürelerinin yeniden canlandırılmasına ihya deniyor. Kişiler, dondurulan hizmet sürelerini beklemeden canlandırarak emekli olabiliyor. İhya nasım yapılır, kaç lira ödenir?
Önceden silinen ve dondurulan hizmet sürelerinin yeniden canlandırılmasına ihya deniyor. Kişiler, dondurulan hizmet sürelerini beklemeden canlandırarak emekli olabiliyor. Geçmişte prim borcunu ödemeyen Bağ-Kurlulara 2008, 2015, 2018, 2020 ve 2021 yılında çıkarılan borç yapılandırma kanunları kapsamında borçlarını yapılandırma hakkı tanındı. Borçlarını ödemeyenlerin de sigortalılık süreleri donduruldu. Aynı kanunlarla borcu olanlara ihya imkanı da tanındı.
İhyadan esnaflar, gelir vergisi mükellefi şirket ortakları, tarımda kendi hesabına çalışanlar gibi eski adıyla Bağ-Kurlular yani, 4/B kapsamındaki sigortalılar yararlanabiliyor. İsteğe bağlı sigortalılıkta hizmet süresinin durdurulması diye bir durum olmadığından ihya işleminden isteğe bağlı sigortalılar yararlanamıyor. 12 ay veya daha fazla prim ödenmemiş sigortalıların son primi ödenmiş ay itibariyle sigortalıları durduruluyor. Eğer hiç prim ödenmemişse ilk Bağ-Kur tescil tarihinden itibaren sigortalılık süresi durduruluyor.
Kişiler, silinen Bağ-Kur sürelerine ilişkin borçlarını beyan edecekleri kazanç tutarı üzerinden istedikleri zaman ihya edebilirler. Bunun için ihya başvuru formu ile birlikte bağlı bulundukları SGK il müdürlüklerine ya da SGK merkezlerine veya da e-Devlet üzerinden başvurmaları halinde ihya işlemi yapılabiliyor. Sadece kişilerin kendileri değil hak sahipleri de başvurabiliyor.
İhya tutarı nasıl hesaplanıyor? Durdurulan gün sayısı ile kişilerin beyan ettiği günlük kazanç tutarının çarpımı sonucu bulunan prime esas kazanç tutarının yüzde 34.5’i ihya borç tutarı olarak hesaplanıyor. SGK’ya başvurulup da ihya işlemi başlatıldığında; hesaplanan tutar üç ay içinde ödenmesi halinde ihya tamamlanmış oluyor. Bu süre içinde ödeme yapılmamışsa ihya iptal oluyor.