Türkiye’deki Bankaların İklim Değişikliğine Yaklaşımı raporu yayımlandı. Türkiye’de 8 banka kömürü finanse etmeyeceğini açıklarken, geri kalanların böyle bir beyanı bulunmuyor. 2020-2021 yılları arasında bile 77 adet küresel banka, sigorta şirketi, emeklilik fonu ve varlık yöneticisi ya mevcut kömürden çıkış planlarını revize etti ya da yeni çıkış planları açıkladı.
Türkiye’de sadece 8 banka kömürü finanse etmeyeceğini açıklarken, diğer bankaların böyle bir beyanı bulunmuyor. Türkiye’deki 17 bankanın neredeyse yarısının ‘karbon nötr’ veya ‘net sıfır’ hedefi olmasına rağmen uzun vadeli bu hedeflerin destekleyici kısa vadeli planlamalarına ilişkin bilgi bulunmuyor.
Türk bankacılık sektörünün iklim karnesi açıklandı. İklim İçin 350 Derneği’nin Türkiye’nin en büyük 17 bankasını iklim değişikliğiyle ilgili 5 kriterde değerlendirdiği Türkiye’deki Bankaların İklim Değişikliğine Yaklaşımı raporu yayımlandı. Bankaların fosil yakıt varlıkları veya yatırımları, temiz enerji yatırımları, net sıfır, karbon ayak izi ve karbon nötr için hedef belirlenmesi, çevresel, sosyal ve yönetişimsel uygulamalar ve benzer derecelendirmeler başlıkları altında değerlendirildi.
8 BANKA KÖMÜRÜ FİNANSE ETMİYOR
Rapora göre, Akbank, Garanti BBVA, HSBC Grup, ING Grup, Türkiye İş Bankası, QNB Finansbank, Yapı ve Kredi Bankası ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası olmak üzere Türkiye’de 8 banka kömürü finanse etmeyeceğini açıklarken, geri kalanların böyle bir beyanı bulunmuyor. Bankaların neredeyse yarısının “karbon nötr” veya “net sıfır” hedefi olmasına rağmen, uzun vadeli bu hedeflerin destekleyici kısa vadeli planlamalarına ilişkin bilgi bulunmuyor.
Raporda, neredeyse her banka sürdürülebilirlik alanında çalışmalar yürüttüğüne fakat bu kapsamda hazırlanan sürdürülebilirlik raporlarının yeknesak olmadığına ve farklı metriklere göre hazırlandığına dikkat çekiliyor. Türk bankacılık sektörünün iklim değişikliğinin yarattığı riski tam olarak ele almak için daha kat etmesi gereken çok yolu olduğu ifade edilen raporda, karbon ayak izi ve yenilenebilir enerji yatırımlarında hedef açıklayan bankaların bu hedeflerini bilim temelli bir yaklaşıma uygun olarak, kısa vadeli, ölçülebilir ve her şeyi kapsayan planlarla desteklemediği belirtiliyor.
SİGORTA ŞİRKETLERİ REVİZE ETTİ
Geçtiğimiz yıllarda da dünyada finansal kuruluşlar arasından pek çoğu artık kömür bazlı yatırımları finanse etmeyeceklerini açıkladı. 100’den fazla ülkedeki finansal kuruluştan en geç 2050 yılı itibarıyla net-sıfır olma hedefini benimsemiş olan finans kuruluşlarının sayısı 300’ü aştı. Bu finansal kuruluşların varlık büyüklüğü ise 93 trilyon dolara ulaşmış durumda. Türkiye’den de Akbank, Garanti BBVA, Yapı Kredi Bankası, Türk Eximbank ve QNB Finansbank artık kömüre finansman sağlamayacaklarına dair taahhüt vermiş durumdalar.
Pandeminin ağır koşulları altında geçen 2020-2021 yılları arasında bile 77 adet küresel banka, sigorta şirketi, emeklilik fonu ve varlık yöneticisi ya mevcut kömürden çıkış planlarını revize etti ya da yeni çıkış planları açıkladı.