Sigorta Gazetesi

BES fonlarının alım satımı netleşti. 1 Temmuz’da başlıyor. İşte detaylar

Emeklilik fonlarının merkezi platform olan BEFAS (Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu) üzerinden alım satımına ilişkin detaylar netleşti. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) bir genelge yayınlayarak, emeklilik fonlarının alım satımına ve uygulamanın başlayacağı tarihlere ilişkin detayları belirledi. 1 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla, Standart, OKS Standart ve OKS Değişken fonlar hariç olmak üzere; Borçlanma Araçları, Kira Sertifikaları, Değişken, Karma, Endeks, Fon Sepeti, Kıymetli Madenler, Hisse Senedi fonları BEFAS’ta işlem görmeye başlayacak.

Bu yılın mayıs ayında yayınlanan yönetmelikle emeklilik yatırım fonlarının merkezi bir platformdan alınıp satılabilmesine yönelik düzenleme yapılmıştı. Yayınlanan yönetmeliğe göre de emeklilik fonlarının alım satımının BEFAS üzerinden gerçekleştirilecek. Böylece BES katılımcıları, birikimin bir kısmının veya tamamının BEFAS’ta işlem gören fona veya fonlara yönlendirilebilecek. Bu sayde de BES katılımcıları tüm BES şirketlerinin fonlarını alıp, satabilecek, kendi portföylerine ekleyebilecek. Mayıs ayında yayınlanan yönetmelikle de yeni uygulamanın 1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle başlaması öngörülmüştü.

SEDDK, genelge yayınlayarak, emeklilik fonlarının BESFAS’ta işlem görmesine yönelik şartları ve takvimi netleştirdi. Genelgeye göre; unvanında katılım ibaresi geçip geçmediğine bakılmaksızın Borçlanma Araçları, Kira Sertifikaları, Standart, Değişken, Karma, Endeks, Fon Sepeti, Kıymetli Madenler, Hisse Senedi fonları ile Otomatik Katılım Sistemi (OKS) Standart ve OKS Değişken fonların BEFAS’ta işlem görmesi zorunlu hale geliyor. 1 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla, Standart, OKS Standart ve OKS Değişken fonlar hariç olmak üzere; Borçlanma Araçları, Kira Sertifikaları, Değişken, Karma, Endeks, Fon Sepeti, Kıymetli Madenler, Hisse Senedi fonları BEFAS’ta işlem görmeye başlayacak.

İşte, SEDDK’nın yayınladığı genelgeye göre emeklilik fonlarının BEFAS’ta işlem görmesine yönelik tüm detaylar.

Emeklilik Yatırım Fonlarının BEFAS Üzerinden Alım Satımı

BES Katılımcılarının Hakları

Katılım Emeklilik Planlarının Dâhil Edilmesi

BEFAS Üzerinden Alım Satımına Dair Bilgilendirme Yükümlülükleri

BEFAS’ta İşlem Görmeye Başlayacak Fonların Konulmasının Zorunlu Olacağı Planlara İlişkin Takvim

BEFAS’ta İşlem Görmeye Başlayacak Fonlara İlişkin Takvim

Exit mobile version