Garanti BBVA Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer, BES’te 1 trilyon TL fon büyüklüğüne ulaşılmasını değerlendirdi. Göçer, “Başka sistemlerden çözülen paranın bize aktığını gördük. BES’e giren paranın yüzde 60’ı tasarruf, yüzde 40’ı toplu para haline geldi. Yani bizim aldığımız her 100 liranın 40 lirası toplu para olarak geliyor” dedi.
Editör: AYTAÇ NALLAR
Garanti BBVA Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer, BES’e giren her 100 liranın 40’nın toplu para olarak geldiğini söyledi. Göçer, BES’te, 1 trilyon fon büyüklüğüne ulaşılmasını değerlendirdi. 1 trilyon TL’nin BES sektörü açısından önemli bir basamak olduğunu, sistemin her yıl büyümeye devam ettiğini, içerideki fonların daha hızlı büyüdüğünü belirten Göçer, “1 trilyon TL, hep kendi aramızda konuştuğumuz, bir ulaşsak dediğimiz bir rakamdı. Dolayısıyla sevinçliyiz ama Türkiye gibi dev bir ülkeye 1 trilyon tabii az. Gönül ister, daha fazla tasarruf olsun. Çünkü o tasarruflar zaten sermaye piyasalarında değerlendiriliyor, herkese faydası oluyor” dedi.
Burak Ali Göçer, bir tarafta 1 trilyon fon büyüklüğü, diğer tarafta da BES ve OKS ile 18 milyon kişi olduğunu ifade ederek, 1 trilyon TL’nin belli açılardan etkileyici olmasa da 18 milyon kişinin sistemde bulunmasının çük büyük bir rakam olduğunu kaydetti. 18 milyon kişinin içinde 1.2 milyon çocuğun bulunduğunu vurgulayan Göçer, “Çok önemli katma değer sağlıyorlar. Ortalama büyüklükleri bin lira, yani her ay bin lira çocuklar para biriktiriyor. Dolayısıyla 18 milyonu önemsiyorum. Onların katılımıyla 1 trilyonlara vardık” şeklinde konuştu.
YÜZDE 60’I TASARRUF YÜZDE 40 TOPLU PARA
BES’in getirilerinin çok iyi gittiğini ve çok iyi hizmet ağı oluştuğunu belirten Göçer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hizmet ağı öyle oldu ki müşteriler şöyle demeye başladı: Ben burada para biriktiriyorum ama hemen dışarıdaki paramı da buraya getireyim. Bunlar iyi yönetiyor demeye başlandı. Sistem dışından, yani bankada olabilir, evinde olabilir, başka sistemlerde olabilir; oralardan çözülen paranın bize aktığını gördük. Nereden biliyoruz? 2017’ye baktığımızda, o sene içinde BES’e giren paranın yüzde 8’i toplu paraydı, yüzde 92’si aylık birikimler olurdu. Şimdi yüzde 60’ı tasarruf, yüzde 40’ı toplu para haline geldi. Yani bizim aldığımız her 100 liranın 40 lirası toplu para olarak geliyor. Bunda da getirinin ve hizmetin payı büyük. Çünkü müşteriye sürekli dokunuyoruz. Sistemde 360 tane fon var. Her müşteri profiline uygun, her risk profiline uygun önerecek bir fonumuz var.”
100 BİN LİRA DA VAR 18 MİLYON LİRA DA
Burak Ali Göçer, sistemde kişi başına düşen tasarrufların 100 bin liraya geldiğine de değinerek, “Sisteme hala giriş devam ediyor. Çok küçük fonlar var ama bir yandan da içeride 17-18 milyon lirası olan müşteri de var. Buradaki fonların kullanılacağı çok yerler var. Sermaye piyasaları var, yaşlılığınız var, yaşlı bakım servisleri var. Onun için hakikaten o tutarın büyüyor olması lazım” dedi.
OKS’DE 300 BİN FİRMAYA HİZMET VERİLİYOR
Burak Ali Göçer, Otomatik Katılım Sistemi (OKS) hakkında da değerlendirmelerde bulunarak, 70 milyar liralık fona ulaşıldığını, 9,1 milyon çalışanın sistemde olduğunu ve 300 bin firmaya hizmet verdiklerini vurguladı. Dünyadaki örneklere bakıldığında ikinci basamak uygulamaların bir şekilde işveren destekli yapıldığını ifade eden Göçer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tamamlayıcı emeklilik sistemine konuşuyoruz, nasıl olması gerektiğine bakıyoruz. Bir aksiyon alınacak, zamanlamasına bakılıyor. Şu anda ekonomik olarak birçok kararların alındığı bir dönemdeyiz. Özellikle geleceğe dönük o kararlardan biri olacaktır. Hemen bugün mü olur, yakında mı olur, bilmiyorum; ama olacaktır. Birtakım firmalar da bu değişimi bekliyor, aynı şekilde şirketlerimiz de bekliyor. Biliyorsunuz BES’in yanına tamamlayıcı sağlığı koyduk. Mesela, yaşlı bakım hizmetleri konuşuluyor. Malum bizim ülkemiz de, dünya da yaşlanıyor. Dolayısıyla o günleri düşünerek bazı hareketler yapılabiliyor olmamız lazım.”