Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Murat Atalay, BES’teki son gelişmeler ve getiriler hakkında açıklamalar yaptı. Atalay, 2024’ün ilk dört ayında sisteme 400 bin yeni katılımcının girdiğini belirterek, kişi başı birikimin de 100 bin TL’ye ulaştığını kaydetti.
Editör: AYTAÇ NALLAR
Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Murat Atalay, 2024 yılı başından bu güne BES’e 400 bin yeni katılımcı girdiğini söyledi. Atalay, BES’teki son gelişmeler ve getiriler hakkında açıklamalar yaptı. 2023 yılında fon büyüklüğünün 750 milyar TL ile kapandığını, bugün 960 milyar TL’ye çıktığını, yakın tarihte 1 trilyon TL’lik kritik eşiğin aşılacağını belirten Atalay, “BES sistemi 2023 yılındaki gösterdiği olumlu performansı 2024’ün ilk dört ayında da gösterdi” dedi.
Bu performansta getirilerin önemli bir rolü olduğunu, kişi başı birikimlerin 100 bin TL’ye geldiğini ifade eden Atalay, “Sisteme yeni yatırılan katkı payları elbette önemli ama sistemdeki toplam birikimin getirisi de önemli. Yılın ilk dört ayında enflasyon üzerinde bir getiri elde edildi” dedi.
FON BÜYÜKLÜĞÜ 1 TRİLYON TL’YE KOŞUYOR
Murat Atalay, geçen senenin mart ayı ile bu yılın mart ayı, bir yıllık getirinin de yüksek olduğunu vurgulayarak, “TÜIK verilerine göre yüzde 68,5’lik enflasyon var. Toplam emeklilik sektörünün getirileri yaklaşık 17 puan üzerinde gerçekleşti. Dolayısıyla hem yıllık bazda hem ilk üç aya baktığımızda getirilerin çok olumlu ayrıştığını ve itici güç oluşturduğunu ve 1 trilyon TL’ye giderken de çok önemli bir performans kaynağı olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.
FONLARIN YÜZDE 42’Sİ DÖVİZE ENDEKSLİ VARLIKLARDA
Atalay, 960 milyar TL’lik toplam fon büyüklüğünün dağılımı hakkında da bilgi vererek, en çok varlığın dövize endeksi varlıklarda olduğunu kaydetti. Birikimin yüzde 42’sinin dövize endeksli varlıklarda olduğuna değinen Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunlar nelerdir? Alt kırımına bakarsak altındır, kamu dış borçlanma araçlarıdır, dolar ve Euro endeks yatırım araçlarıdır. Bunlar ağırlığı oluşturuyor. Hisse senetleri giderek artan seviyeye geldi. Çok kısa vade öncesinde yaklaşık yüzde 1-2’lerdeyken hisse senetlerinin ağırlığı, şu anda yüzde 25’lere geldi. Her 4 liranın 1 lirası Borsa İstanbul’da değerlendiriliyor. Dolayısıyla Borsa İstanbul’un performansı çok belirleyici olmaya başladı. Yatırımcı tercihleri buralara doğru kanalize olmaya başladı. Özellikle altının da önemli bir yatırımcı tercihi olduğunu görüyoruz. Uzun vadede Türk halkı yatırımda altına olan güvenini bu sistemde de gösteriyor. Fiziki altında olduğu gibi burada da bir yatırımcı tercihi belirleyici oldu. Dolayısıyla ilk üç aydaki getirilerde de son 12 aylık getirilerde de en büyük getirinin hisse senedi fonlarında olduğunu görüyoruz. Arkasından tabii bazı değişken veya karma fonlar var. Onların getirileri yine yüzde 100’ü geçti. Son bir yıla bakarsak 4-5 fon türünde yüzde 100’ün üzerinde getiri var. Buradaki en büyük getiri hisse fonlarında.”