Sigorta Gazetesi

‘Bugünkü otomatik katılım, iki buçuklu sistem’

TSB Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Kişmir, OVP’de yer alan Otomatik Katılım Sisteminin, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine (TES) dönüşmesi hakkında değerlendirmeler yaptı. Kişmir, “Otomatik katılım sistemi bizde esasında ikinci basamak emeklilik ama şu anki basamak buçuklu bir ikinci basamak” dedi.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Yönetim Kurulu Üyesi Cemal Kişmir, BES’teki, katılımcıların yüzde 40’nın Otomatik Katılım Sistemi’nden (OKS) kaynaklandığını söyledi. Cemal Kişmir, OVP’de yer alan Otomatik Katılım Sisteminin, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine (TES) dönüşmesi hakkında değerlendirmeler yaptı.

BES’te toplam fon büyüklüğünün 700 milyar TL’ye ulaştığını, sistemde 16 milyon katılımcının bulunduğunu kaydetti. 2017 yılında otomatik katılım sistemine geçildiğini, asıl amacın ikinci basamak emeklilik sisteminin hayata geçirmek olduğunu belirten Kişmir, şu açıklamaları yaptı:

SİSTEMDE 7 MİLYON KATILIMCI VAR

“Sistem, çalışanları bu sistemin içine sokan ama soktuktan sonra gönüllü olarak ayrılmasına izin veren bir sistem. Bugün 6 senelik yolculuğa bakarsak, burada toplam katılımcı sayısı 7 milyona yakın. Yani 16 milyon toplam katılımcı diyorsak, bunun yüzde 40’ına yakını otomatik katılımdan gelmiş. Ama bu 7 milyonun şu andaki fon büyüklüğü 6 senede yaklaşık 50 milyar TL. Yani 700 milyarın yüzde 10’una daha yaklaşmadı. Normal, çünkü bir tanesi 2003 senesinde hayata geçiyor, yani 20 senelik; bir tanesi 7 senelik. Öyle baktığınız zaman, otomatik katılım sistemi bizde esasında ikinci basamak, ama sanki iki buçuk gibi diyelim” şeklinde konuştu.

KIDEM TAZMİNATI İLE İLGİLİ AJANDA YOK

Cemal Kişmir, otomatik katılım sisteminin, tam olarak ikinci basamak emeklilik sistemi olmadığını, hibrit bir sistem olduğunu vurgulayarak, “Eğer ki, tamamlayıcı emeklilik sistemini hayata geçirebilirsek; özellikle de kıdem tazminatıyla ilgili şu anda bir ajanda yok ama onun da dahil edilmesi ve işverenlerin içine girmesiyle beraber nitelikli ikinci basamak olacak. Şu anki basamak buçuklu bir ikinci basamak” dedi.

Exit mobile version