Sigorta Gazetesi

Çalışanlara kıdem tazminatı rehberi

Kimler kıdem tazminatı alabilir? Tazminat nasıl hesaplanıyor? Kıdem tazminatını kim öder? Yüksek tazminat almanın yolları nedir? 3600 prim gün ile kıdem tazminatı nasıl alınır? Tazminatı almak için ne yapmak lazım? İşte, kıdem tazminatında tüm merak edilenler.

Çalışanların en çok merak ettiği konuların başında kıdem tazminatı geliyor. ‘Ne zaman alırım, ne kadar alırım, illa emekli mi olmam lazım?’ gibi çalışanların kafasında birçok soru var. Maalesef, konu kıdem tazminatı olunca, bilinenlerin çoğu da yanlış oluyor. Hepsine açıklık getirelim.

Kıdem tazminatında birinci şart, işyerinde en az bir yıl çalışmış olmak. Bir yıldan az çalışanların hiçbir şart altında kıdem hakkı olmuyor. İkincisi, işveren tarafından işten çıkarılmış olmak. Emeklilik için gerekli süreyi ve prim ödeme gün sayısını doldurup emekli olanlar da tazminat alabiliyor.

TAVAN 8.284 LİRA

Tüm çalışanların sosyal güvenlik hakları ocak-temmuz ve temmuz-aralık olmak üzere senede iki kere değişiyor ve değişiklikleri de Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklıyor. Kıdem tazminatı da bu değişliklerden biri. Çalışanların alacakları kıdem tazminatının tavanı, yani üst sınırı, her yılın ocak-temmuz ve temmuz-aralık dönemlerinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı sosyal haklar genelgesi ile belirleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2021 yılı temmuz-aralık dönemi Mali ve Sosyal Haklara yönelik genelgeyi yayımladı. Buna göre 2021’nin temmuz-aralık döneminde işçilere ödenecek kıdem tazminatı tavanı 8 bin 284 lira olarak belirlendi. Bu da şu anlama geliyor; işçi statüsünde çalışanların kıdem tazminatı hesaplanırken, işveren tavan ücreti olan 8 bin 284 lira üzerinden hesaplayacak.

KİMLER KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR?

KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMASI

ÖRNEKLERLE KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMASI

ÖRNEK-1: Aylık giydirilmiş brüt maaşınız 3.577,50 liraysa (bugünkü brüt asgari ücret) ve işyerinde 5 yıldır çalışıyorsanız, alacağınız tazminat tutarı (5 yıl x 3.577,50 TL) 17.887,5 liradır.

ÖRNEK-2: Aylık giydirilmiş brüt maaşınız 5.000 liraysa ve işyerinde 10 yıldır çalışıyorsanız, alacağınız tazminat tutarı (10 yıl x 5.000 TL) 50.000 liradır.

ÖRNEK-2: Aylık brüt ücretiniz 10.000 liraysa ve işyerinde 8 yıldır çalışıyorsanız, alacağınız tazminat tutarı (8 yıl x 10.000 TL) 66.000 liradır. Bu örnekte dikkat çekilmesi gereken husus, maaşı 10 bin lira olan bir kişinin 8 yıl çalışması halinde normal şartlarda 80 bin lira alması gerekirken, çalışana kıdem tazminatı olarak 66 bin lira ödeniyor. Çünkü, 2021 yılının ikinci yarısında kıdem tazminatının tavanı 8.284 lira olarak belirlenmiş. Dolayısıyla tazminat tavanı üzerinden çalışma yılı çarpılıyor. Ne kadar yüksek maaş alırsanız alın, bu yıl için kıdeminiz hesaplanırken 8.284 lira üzerinden hesaplanacaktır.

15 YIL, 3600 PRİM GÜN İLE NASIL TAZMİNAT ALINIR?

7.000 PRİM GÜNÜ DOLDURAN TAZMİNATA HAK KAZANIR

Exit mobile version