spot_img
Perşembe, Nisan 25, 2024

GÜNCEL HABERLER

Quick Sigorta’dan 23 Nisan’a özel “Deprem ve Umut” sergisi

0
Quick Sigorta, Atatürk’ün sadece Türk çocuklarına değil, tüm dünya çocuklarına armağan ettiği ulusal egemenliğimizin sembolü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı, dünyanın birçok...

Hatay’daki çocuklarla gökyüzünü renklendirdiler

0
Yıkımın en fazla gerçekleştiği Hatay’daki konteyner kentlerde yaşayan çocuklarla buluşan RS Otomotiv Grubu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı uçurtma şenliğiyle kutladı.  (BASIN BÜLTENİ)...

Türkiye Sigorta’nın ‘Sağlık’ reklam filmi yayında

0
Türkiye Sigorta'nın “Sağlık” temalı yeni reklam filmi yayına girdi. “Eğer koskoca bir ülkenin adını taşıyorsan, sorumluluğun büyük. Hele ki mesele sağlıksa…” mesajıyla başlayan reklam...

HDI Sigorta’dan staj desteği

0
HDI Sigorta, sosyal sorumluluk bilinciyle öğrencilere destek oluyor. Şirket, kuruluş tarihi itibarıyla 2024 yılı içerisinde kıdem yılını dolduran ve dolduracak olan acenteleri adına Türk...

TARSİM, Özbekistan heyeti ile bir araya geldi

0
TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Bekir Engürülü, Genel Müdür Yardımcısı Ertuğrul Çelik, Hayvan Hayat Sigortaları Grup Müdürü Orhan...

Quick Sigorta Süper Yatarak Tedavi dönemini başlattı

0
Quick Sigorta, tamamlayıcı sağlık sigortası ailesine bir ürün daha ekledi. Süper Yatarak Tedavi ürünü sabit fiyat özelliği ve ücretsiz ek sağlık hizmetleriyle sağlıkta konforu...

Quick Sigorta’dan KASIDER’e destek

0
KASIDER & Kadın Sigortacılar Derneği'nin Quick Sigorta desteğiyle düzenlediği Yangın Sigortalarında Etkin Hasar Yönetimi Eğitim Serisi, 17 Nisan 2024 Quick Tower ev sahipliğinde gerçekleşti. (BASIN...

‘35 bin hasarı yapay zekayla proses ettik’

0
Hepiyi Sigorta Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Kamil Dilek, “İş süreçlerimizin büyük bir bölümünü ya da manuel yaptığımız proseslerin tamamını artık dijital yakalı robotlara...

AXA Türkiye büyüme hedeflerini açıkladı

0
AXA Türkiye, 2024 sürdürülebilir gelişim ve büyüme hedeflerini acenteleriyle paylaşmak üzere 8 bölgesine bağlı 9 ili kapsayan turuna “Farklıyız, Fark Yaratmakta Kararlıyız” mottosuyla başladı. (BASIN...

Türkiye Sigorta ilk çeyrekte yüzde 131 büyüdü

0
Türkiye Sigorta; 1 Ocak-31 Mart 2024 döneminde toplam prim üretimini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 131 artırarak; 28.2 milyar TL’ye ulaştırdı. (BASIN BÜLTENİ) Türkiye...
GenelÇalışanlara kıdem tazminatı rehberi

Çalışanlara kıdem tazminatı rehberi

Kimler kıdem tazminatı alabilir? Tazminat nasıl hesaplanıyor? Kıdem tazminatını kim öder? Yüksek tazminat almanın yolları nedir? 3600 prim gün ile kıdem tazminatı nasıl alınır? Tazminatı almak için ne yapmak lazım? İşte, kıdem tazminatında tüm merak edilenler.

Çalışanların en çok merak ettiği konuların başında kıdem tazminatı geliyor. ‘Ne zaman alırım, ne kadar alırım, illa emekli mi olmam lazım?’ gibi çalışanların kafasında birçok soru var. Maalesef, konu kıdem tazminatı olunca, bilinenlerin çoğu da yanlış oluyor. Hepsine açıklık getirelim.

Kıdem tazminatında birinci şart, işyerinde en az bir yıl çalışmış olmak. Bir yıldan az çalışanların hiçbir şart altında kıdem hakkı olmuyor. İkincisi, işveren tarafından işten çıkarılmış olmak. Emeklilik için gerekli süreyi ve prim ödeme gün sayısını doldurup emekli olanlar da tazminat alabiliyor.

TAVAN 8.284 LİRA

Tüm çalışanların sosyal güvenlik hakları ocak-temmuz ve temmuz-aralık olmak üzere senede iki kere değişiyor ve değişiklikleri de Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklıyor. Kıdem tazminatı da bu değişliklerden biri. Çalışanların alacakları kıdem tazminatının tavanı, yani üst sınırı, her yılın ocak-temmuz ve temmuz-aralık dönemlerinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı sosyal haklar genelgesi ile belirleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2021 yılı temmuz-aralık dönemi Mali ve Sosyal Haklara yönelik genelgeyi yayımladı. Buna göre 2021’nin temmuz-aralık döneminde işçilere ödenecek kıdem tazminatı tavanı 8 bin 284 lira olarak belirlendi. Bu da şu anlama geliyor; işçi statüsünde çalışanların kıdem tazminatı hesaplanırken, işveren tavan ücreti olan 8 bin 284 lira üzerinden hesaplayacak.

KİMLER KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR?

  • Çalışanın işveren tarafından işten çıkarılmış olması gerekiyor.
  • Çalışan kendi isteği ile ayrılırsa, kıdem tazminatını alamıyor.
  • Çalışan işyerinde 1 yıl çalıştıktan sonra kıdem tazminatına hak kazanıyor.
  • Bir yıldan az çalışanlar kıdem tazminatına hak kazanamıyor.
  • Erkeklerde askerlik nedeniyle, kadınlarda evlilik nedeniyle işten ayrılma halinde kıdem tazminatı alınabiliyor.
  • Çalışan emekli olduğunda kıdem tazminatını alabiliyor.
  • Çalışan emeklilik için gerekli prim gün sayısını doldurduğunda yaşı beklemeden kıdem tazminatını alabiliyor.
  • 15 yıllık sigortalılık süresini doldurup, 3600 gün prim ödeyenler kıdem tazminatına hak kazanıyor.

KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMASI

  • Çalışılana her tam yıl için 30 günlük giydirilmiş ücret üzerinden kıdem tazminatı ödeniyor.
  • Giydirilmiş ücretin içine ikramiye, prim, yol ve yakacak yardımı gibi tüm ödemeler giriyor.
  • Brüt ücret ile çalışılan yılın çarpımı sonucu toplam kıdem tazminatına ulaşılıyor.
  • Bugün asgari ücret brüt 3.577,50 lira olduğundan, asgari ücretli bir çalışan işyerinde 10 yıldır çalışıyorsa, 35.775 lira tazminata hak kazanıyor.
  • Bu yıl için kıdem tazminatının tavanı 8 bin 284 lira olduğu için çalışanın maaşı bu rakamın üzerinde olsa da kıdem tazminatı hesaplanırken 8 bin 284 lira üzerinden hesaplanıyor.
  • Kıdem tazminatından binde 7.59’luk damga vergisi kesinti yapılıyor.

ÖRNEKLERLE KIDEM TAZMİNATI HESAPLAMASI

ÖRNEK-1: Aylık giydirilmiş brüt maaşınız 3.577,50 liraysa (bugünkü brüt asgari ücret) ve işyerinde 5 yıldır çalışıyorsanız, alacağınız tazminat tutarı (5 yıl x 3.577,50 TL) 17.887,5 liradır.

ÖRNEK-2: Aylık giydirilmiş brüt maaşınız 5.000 liraysa ve işyerinde 10 yıldır çalışıyorsanız, alacağınız tazminat tutarı (10 yıl x 5.000 TL) 50.000 liradır.

ÖRNEK-2: Aylık brüt ücretiniz 10.000 liraysa ve işyerinde 8 yıldır çalışıyorsanız, alacağınız tazminat tutarı (8 yıl x 10.000 TL) 66.000 liradır. Bu örnekte dikkat çekilmesi gereken husus, maaşı 10 bin lira olan bir kişinin 8 yıl çalışması halinde normal şartlarda 80 bin lira alması gerekirken, çalışana kıdem tazminatı olarak 66 bin lira ödeniyor. Çünkü, 2021 yılının ikinci yarısında kıdem tazminatının tavanı 8.284 lira olarak belirlenmiş. Dolayısıyla tazminat tavanı üzerinden çalışma yılı çarpılıyor. Ne kadar yüksek maaş alırsanız alın, bu yıl için kıdeminiz hesaplanırken 8.284 lira üzerinden hesaplanacaktır.

15 YIL, 3600 PRİM GÜN İLE NASIL TAZMİNAT ALINIR?

  • İşten çıkarılma, evlilik, askerlik, emeklilik şartlarının dışında kıdem tazminatına hak kazanmanın bir yolu daha var. İlk kez sigortalı olduğu tarih, 8 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar 15 yılı doldurup, 3600 prim gün sayısını tamamladıklarında kıdem tazminatı alıp, kendi istekleri ile işten ayrılabiliyorlar.
  • Farklı işyerlerinde, farklı sürelerde çalışılsa dahi toplam çalışma süresinin 15 yıl, 3600 prim günün doldurulması tazminat almak için yeterli. Tazminat, son işyerinizde ne kadar süreyle çalışıyorsanız, o süre üzerinden hesaplanacak.
  • Örneğin, son işlerinde 5 yıldır çalışıyorsunuz. 15 yılı, 3600 prim gün sayısını tamamlayıp, kıdem tazminatı almaya hak kazandınız. İşyeri size 5 yıl üzerinden tazminat öder.
  • Tazminat alabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK), 15 yılı ve 3600 prim gün sayısını doldurduğunuza dair yazı alacaksınız ve bu yazıyı da işvereninize vereceksiniz. İşveren, tazminatınızı ödeyerek, işten çıkış işleminizi yapacak.
  • 15 yıl çalışıp, 3600 prim gün sayısını doldurup kıdem tazminatını alarak işten ayrılanlar yeniden çalışmaya başlayabiliyor.
  • Çalışmaya başlayanlar 15 yıl, 3600 prim günü tamamlamış olduklarından, yeni girdikleri işyerinde bir yıl çalıştıktan sonra ayrılmak istediklerinde son çalıştıkları işyeri bir yıllık tazminatı ödemek durumundadır. Bunun için de SGK’dan yazı alınıp, işverene verilmesi yeterli.

7.000 PRİM GÜNÜ DOLDURAN TAZMİNATA HAK KAZANIR

  • Nasıl ki, ilk sigortalı olduğu tarih 8 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar 15 yılı doldurup, 3600 prim gün sayısını tamamladıklarında kıdem tazminatı alabiliyorsa; 1999 tarihinden sonra sigortalı olanlar da aynı şekilde tazminata hak kazanıyor.
  • İlk sigortalı olduğu tarih 8 Eylül 1999-30 Nisan 2008 tarihleri arasında olanlar ya 25 yıl çalışıp, 4500 prim günü doldurduklarında kıdem tazminatı alabilirler ya da çalışma yılına bakılmaksınız 7000 prim günü doldurduklarında işyerinden kıdem tazminatı alıp, işten ayrılabilirler.
  • İlk sigortalı olduğu tarih Mayıs 2008 ve sonrası olanlar da 5.400 prim günü doldurmaları halinde kıdem tazminatına hak kazanırlar.

İLGİLİ HABERLER