Sigorta Gazetesi

Çalışanlara yönelik BES’te önemli değişiklik

SEDDK Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Hakkında Yönetmelik yayımlandı. Yönetmelikle, BES’te devlet katkısında usul ve esaslar yeniden belirlendi. Yeni düzenleme ile işverenleri tarafından BES’e dahil edilen çalışanları kapsayan Otomatik Katılım Sistemi’nde de değişikliğe gidildi.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından, Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Hakkında Yönetmelik yayımlandı. Yönetmelikle; devlet katkısının hesaplanması ve ödenmesi, başlangıç devlet katkısının hesaplanması, ek devlet katkısının hesaplanması, devreden katkı payına devlet katkısının hesaplanması, azami limit hesabı, devlet katkısının ödenmesi, şirketler arası aktarım, ayrılma ve hak kazanılmayan tutarların iadesi, haksız veya erken yapılan ödemelere ilişkin işlemler, fazla veya yersiz ödemelerin iadesi, devlet katkısının yatırıma yönlendirilmesi, devlet katkısına hak kazanma gibi BES’te devlet katkısında usul ve esaslar yeniden belirlendi.

SERTİFİKA DEĞİL KATILIMCI TAKİP EDİLECEK

Yeni yönetmelikle işverenleri tarafından BES’e dahil edilen çalışanları kapsayan Otomatik Katılım Sistemi’nde de (OKS) değişikliğe gidildi. Otomatik BES’te, çalışanların sisteme girişinden itibaren 2 aylık başlangıç döneminin sonunda sistemden çıkmazlarla 1.000 TL ilave devlet katkısı veriliyor. Bu devlet katkısı da sertifika bazında ödeniyor. Yeni, çalışan bazında değil sertifika bazında devlet katkısı ödemesi yapılıyor. Bir çalışan iki ya da daha fazla işte çalışıyorsa bu durum BES’te sertifika olarak geçiyor ve çalışanların durumu sertifika bazında takip ediliyor.

31 Aralık 2022’de uygulamaya giren Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Hakkında Yönetmeliğe göre başlangıç devlet katkısı sertifika bazında takibi yerine katılımcı bazında takibi sağlanacak.

YÖNETMELİKLE GETİRİLEN DÜZENLEME

Yönetmelikte, Başlangıç Devlet Katkısının Hesaplanması başlığı altında yapılan değişik maddesi şöyle:

Başlangıç Devlet katkısı, çalışan bazında Kanunun ek 2’nci maddesi kapsamında sisteme girişte bir defaya mahsus olmak üzere hesaplanır ve emeklilik gözetim merkezi tarafından taahhüt olarak kayda alınır. Başlangıç Devlet katkısı; başlangıç döneminin bittiği Devlet katkısı hesap dönemi için hesaplanır, bu hesap dönemi sonu itibarıyla yürürlükte bulunan ve başlangıç dönemini tamamlamış sertifika veya sertifikalar ile bağlantılı takip edilir. Bağlantılı sertifika veya sertifikaların tamamının sonlandırılması halinde başlangıç Devlet katkısının taahhüt edilen kısmı silinir.

Başlangıç Devlet katkısının taahhüt edilen kısmı silinmiş olan çalışanın yeniden sisteme dahil olması halinde, başlangıç Devlet katkısı yeniden hesaplanmaz. Ancak başlangıç döneminde cayma hakkını kullanmış olan bir çalışanın sisteme yeniden dahil olması durumunda, daha önce başlangıç Devlet katkısı hiç hesaplanmamış ise bu hüküm uygulanmaz. Başlangıç Devlet katkısının çalışan bazında takip edilmesini sağlayacak altyapı emeklilik gözetim merkezi tarafından sağlanır.

Exit mobile version