Analizde ekonomi ve sigorta arasındaki ilişkiye ve belli ülkelerdeki sigorta penetrasyon oranlarına değiniliyor. Sigorta penetrasyon oranları Türkiye ile benzerlik gösterdiği ve düşük penetrasyon oranı olan ülkelerde sigortacılığın gelişimini sınırlayan nedenlere yer verildiği için analizi sizlerle paylaşmak istedik.
Mapfre, Latin Amerika’da sigorta pazarı hakkında analiz yayınladı. Analizde ekonomi ve sigorta arasındaki ilişkiye ve belli ülkelerdeki sigorta penetrasyon oranlarına da değinildi. Sigorta penetrasyon oranları Türkiye ile benzerlik gösterdiği ve düşük penetrasyon oranı olan ülkelerde sigortacılığın gelişimini sınırlayan nedenlere yer verildiği için analizi sizlerle paylaşmak istedik.
Analizde, sigortanın, Latin Amerika ekonomisi üzerindeki ağırlığı, küresel ortalamanın yarısından daha az, GSYİH’nın yüzde 3’ünü oluşturduğu belirtiliyor. Mapfre Ekonomi Genel Müdürü Manuel Aguilera, ekonomi ve sigorta arasındaki ilişkiyi, “Ekonominin gelişme derecesi ile sigortanın nüfuz etme derecesi arasında açık bir ampirik korelasyon vardır diye özetliyor.
Sigorta talebinin esnekliği yüksektir, yani genel ekonomik genişlemeye paralel olarak büyür. Ek olarak, bir ekonomideki sigorta seviyesi ne kadar yüksek olursa, tüketim ve yatırımın karşılaştığı işletme zorluklarının seviyesi o kadar düşük olur ki, bu da daha fazla servet üretimine yol açar. Analizde, “Ekonomi ve sigorta arasındaki ilişki, sektör son derece esnek bir taleple karakterize edildiğinden, ikili bir boyut kazanır; ekonomi genişlediğinde, sigorta kapsamına olan talep de artar” deniyor.
PENETRASYON ORANI EN DÜŞÜK ÜLKE
Analizde, ülkelerdeki sigorta penetrasyon oranları da sıralanıyor. Latin Amerika’da sigorta penetrasyonu, ülkeye göre değişiyor. Sigorta penetrasyon oranları Şili’de yüzde 3,6, Brezilya’da yüzde 3,1, Kolombiya’da yüzde 3. Mapfre Economics tarafından analiz edilen 19 ülkenin çoğu yüzde 2,9 ile yüzde 1,5 aralığında. Sigortacılığın en düşük ekonomik ağırlığa sahip olduğu üç ülke; yüzde 1,3 ile Guatemala, yüzde 1,2 ile Venezuela ve primlerin ülkenin GSYİH’sının sadece yüzde 1,1’ini oluşturduğu Paraguay’dır. Türkiye’de ise penetrasyon oranı yüzde 2’ler seviyesinde.
YÜZDE 19,6 İLE EN YÜKSEK HONG KONG
En gelişmiş ülkeler arasında, en yüksek penetrasyon seviyesine sahip olanlar Birleşik Krallık (% 11,1), Amerika Birleşik Devletleri (% 11,7) ve Fransa (% 9,5) ile Hong Kong (% 19,6) gibi finans sektörünün çok daha küçük bir nüfusa ve daha küçük ağırlığına sahip diğer pazarlardır. Onları Almanya (% 6,5) ve İspanya (% 5,1) gibi ülkeler takip ediyor. Bununla birlikte, sigorta primlerinin ekonomiye göre oranı da gelişmekte olan ülkelerde daha yüksektir; yüzde 4,2 seviyesinde olan Hindistan örneği gibi.
Bazı Ülkelerde Sigorta Penetrasyon Oranları
SİGORTACILIĞIN GELİŞİMİNİ SINIRLAYAN NEDİR?
- Özellikle son on yılda yavaşlayan ekonomik büyüme oranı, böylece harcanabilir hane halkı gelirindeki büyümeyi sınırladı.
- Bölge ülkelerindeki eşitsiz gelir dağılımı yapısı, nüfusun büyük bir kesiminin finansal hizmetleri tüketme kapasitesini sınırlamaktadır.
- Ailelerin ve şirketlerin kendilerini risklere karşı koruma ihtiyacı ve bu risklerin bu ülkelerin sosyal ve ekonomik yaşamları üzerindeki etkileri konusunda daha bilinçli olmalarını engelleyen yeni başlayan finansal eğitim düzeyi.
- Kamu politikalarının çok sınırlı bir şekilde uygulanması, sigortanın bölgedeki sosyal ve ekonomik hedefleri artırmak için bir araç olarak kullanılmasını amaçlamaktadır.