Sigorta pazarına yönelik yapılan analizde artan jeopolitik belirsizlik, enflasyonist sürecin satın alma gücünü azaltması sigorta fiyatları üzerindeki baskıyı artacak ve bu da sigorta sektörünün görünümüne gölge düşürecek. Bu durumdan hem hayat sigortaları hem de hayat dışı sigortalar olumsuz etkilenecek.
Mapfre Economics, dünya ekonomisi için büyüme tahminini yüzde 3,6’ya indiriyor ve petrolün 2023’e kadar 100 doların üzerinde olacağını tahmin ediyor. Avro Bölgesi, hem ticari bağlarının derinliği hem de enerji bağımlılığı nedeniyle savaştan en çok etkilenen bölge olacak. Mapfre Economics, jeopolitik durumun, bölgelere göre farklılıklarla birlikte, faaliyetlerde önemli küresel bozulmaya ve fiyatlar üzerindeki baskıları artıracak arz şokunu derinleştirdiğini belirtiyor.
Ekonomik Araştırma, Euro Bölgesi’ni hem ticari bağlantı düzeyi hem de enerji bağımlılığı nedeniyle Ukrayna’daki çatışmadan daha fazla etkilenen bir bölge olarak görüyor. Ekonomistler, “Euro Bölgesi ekonomisi için risk, esas olarak, tüketiciler için harcanabilir geliri ve şirketler için marjları azaltacak, yatırım kararlarında daha temkinli hale getirecek ve ekonominin büyümesine zarar verecek olan enflasyondaki yükseliştir. Enerji sorununun çözümü önümüzdeki aylarda, hatta yıllarda anahtar olacaktır. Enflasyon, taban etkisi nedeniyle sadece ılımlı olacakken, fiyatların tırmanması kısır döngüsü başladı ve enflasyonist dinamikleri tekrar rayına oturtmak zor bir iş olacak” diye açıklıyorlar.
HAYAT DIŞI OLUMSUZ ETKİLENECEK
Mapfre Economics, analizinde sigorta sektörüne etkileri de inceledi. Buna göre, artan belirsizlik, enflasyonist sürecin satın alma gücünü azaltacağı bir dönemde sigorta fiyatları üzerindeki baskı artacak ve bu da sigorta sektörünün görünümüne gölge düşürecek. Analizde şu tespitler yapıldı:
Hayat dışı iş hacmi açısından, otomobil sigortası yeni araç tescillerindeki düşüşten (hala kriz öncesi seviyelerden uzak) zarar görmeye devam edecek ve bu durum; yarı iletkenlerin ve alüminyum gibi bazı metallerin eksikliğinden kaynaklanan arz darboğazlarıyla daha da güçlenecek. Çünkü Rusya ana üreticilerden biri. Tedarik zincirlerindeki bu aksaklıklar, yeni araç kayıtlarını düşürmeye devam ederek, bu iş kolundaki sigorta işini olumsuz etkileyecek.
HAYAT SİGORTALARI İÇİN KARMAŞIK SENARYO
Sigortalının yatırım riskini üstlendiği hayat sigortası poliçelerinin görünümüne gelince, hisse senedi piyasalarındaki gerileme ve yüksek oynaklık, bunların pazarlanmasını zorlaştırmaktadır. Bu, sigorta şirketlerini, risksiz faiz oranlarının ve sabit getirili, üzerindeki risk primlerinin yükseldiği yeni bir ortama ürünlerini uyarlamaya zorlayacaktır. Bu nedenle, hayat sigorta pazarı, bağımsız ve kurumsal tahvil piyasasının daha büyük bir rol oynadığı daha karmaşık bir senaryo ile karşı karşıyadır.