Çarpıcı anket. İşte, CFO’ların 2023 endişeleri

Finans liderleri, gelecekteki büyümeye yönelik en büyük risklerin, Covid-19 salgını sırasında piyasaları sarsan üç endişe etrafında toplandığını söylüyor; artan faiz oranları, enflasyon ve tedarik zinciri kesintiler.

Potansiyel bir ekonomik yavaşlama yaklaşırken, ilk McKinsey CFO’ların nabzını tuttu. Anket, CFO’ların bu yıl odak noktalarını, artan enflasyonu yönetmeye yoğunlaştırdığını gösteriyor. Tedarik zinciri kesintileri ve faiz oranlarındaki artışlar da CFO’ların dikkatini çekti ve finans liderlerine yetenekler geliştirmeye ve organizasyonel büyümeye odaklanmaları için daha az zaman bıraktı.

ARTAN ÜÇ ENDİŞE

Finans liderleri, gelecekteki büyümeye yönelik en büyük risklerin, Covid-19 salgını sırasında piyasaları sarsan üç endişe etrafında toplandığını söylüyor; artan faiz oranları, enflasyon ve tedarik zinciri kesintiler. Anket sonuçlarına göre, yanıt verenlerin yüzde 46’sı, artan faiz oranlarının, şirketlerinin önümüzdeki 12 aydaki büyümesine yönelik en büyük potansiyel riski oluşturduğunu söylüyor. Yüzde 32’si enflasyon için aynı riski görürken, yüzde 26’sı en büyük risk olarak tedarik zinciri kesintilerini gösteriyor.

STRATEJİK HEDEFLERE ODAKLANILAMIYOR

Ankete katılanların yalnızca yüzde 12’si, pandeminin şirket büyümesi için risk olduğunu söylüyor. Yaklaşık 10 kişiden 1’i, benzer şekilde işsizlik, sosyal huzursuzluk veya zayıf talepten şikayet ediyor. CFO’lar fiyatlandırmaya, faiz oranlarına ve enflasyona odaklandığından, uzun vadeli stratejik hedeflere daha az zaman harcıyorlar.

Finans liderlerinin önümüzdeki 12 ayda endişe duydukları riskler (%)