Sigorta Gazetesi

Çarpıcı rapor. 2023’de hayat sigortacılarını neler bekliyor?

Hayat sigortası şirketleri, geleneksel iş modellerini yeniden değerlendirerek daha geniş eğilimlere ve sektördeki değişimlere yanıt verdi. Sektör, önümüzdeki yıllarda sermaye maliyetinden sonra getiri ve jeopolitik riskler gibi kalıcı zorluklarla, yüksek enflasyon ve dalgalı makroekonomik ortamlar gibi yeni zorluklar ve belirsizliklerle karşı karşıya kalacak. Bununla birlikte, hayat sigortacıları için yeni fırsatlar da var. Mc Kinsey&Company’nin ‘Küresel Sigorta Raporu 2023: Hayat Sigortasını Yeniden Tasarlamak’ başlıklı raporu hayat sigortaları ile ilgili tespitler ve analizler içeriyor.

Mc Kinsey&Company ‘Küresel Sigorta Raporu 2023: Hayat Sigortasını Yeniden Tasarlamak’ başlıklı raporunu yayınladı. Raporda, hayat sigortacılığının bugünkü durumu ve 2023’te sektörü neler beklediğine detaylı değiniliyor. Raporda, hayat sigortacılığına olan ilginin azaldığı belirtilerek, sektörün yol ayrımında olduğuna dikkat çekiliyor. Ayrıca raporda, 2023’e yönelik hayat sigortacılarına önerilerde de bulunuluyor. Rapordan çarpıcı başlıklar şöyle.

Rapora göre, son on yılda, yaşam ve emeklilik sektörü artan bir istikrarsızlık yaşadı. Dört önemli faktör önümüzdeki on yılda hayat sigorta endüstrisini küresel olarak şekillendirmeye devam edecek.

SEKTÖRÜ ŞEKİLLENDİRECEK 4 UNSUR

1-Kişisel risk konusunda artan farkındalık ve sosyal olarak finanse edilen faydaların belirsiz olup olmadığı: Daha fazla vatandaş, gelecekteki sağlık ve emeklilik maliyetlerinden kişisel olarak sorumlu olduklarının farkına varıyor. Gelişmiş ekonomilerin hükümetleri daha fazla borçlu hale geldi. ABD ve Japonya’nın ulusal emeklilik sisteminin finansman açıkları, yaklaşık 41 trilyon dolarlık bir küresel emeklilik açığıyla sonuçlanıyor. Ancak bu gerçekleşme, sektördeki sigortacılar için fırsat yaratıyor.

2-Artan faiz oranları: Merkez bankaları enflasyonu kontrol altına almaya çalışırken, nominal faiz oranları yakın gelecekte yüksek kalmaya devam edecek. Bu da hayat sigortalarını etkileyecek.

3-Teknolojinin büyüyen rolü: Dijital teknolojiyi geleneksel ürünlerle entegre etme isteği de dahil olmak üzere, hizmet düzeyi söz konusu olduğunda müşteri beklentileri artıyor. Bu nedenle birçok şirket, bulut bilgi işlem ve uygulamalı yapay zeka gibi yıkıcı teknolojileri benimsemelerini artırmak için iş modellerini değiştirdi ve daha çevik çalışma yöntemlerinin yanı sıra yeni yetenek çekme stratejileri kullandı.

4-Asya ekonomilerinin yükselişi ve jeopolitiğin geri dönüşü: Asya’da ve diğer gelişmekte olan ekonomilerde yeni bir orta sınıf oluşmaya başladı. Çin, Hindistan ve Güneydoğu Asya’da orta sınıf nüfusun 2030 yılına kadar 1,2 milyar kişiye ulaşacağı ve toplam küresel nüfusun yaklaşık yüzde 14’ünü oluşturacağı tahmin ediliyor. Ancak, yenilenen jeopolitik riskler ve endişeler göz önüne alındığında, bu fırsatların potansiyelini kullanmak kolay olmayacak.

HAYAT SİGORTACILIĞI YOL AYRIMINDA

ŞİRKETLERİN ÖNCELİKLERİ NELER OLACAK?

Exit mobile version