Çarpıcı rapor. Emekli olmayı düşünüyorlar

Genel Sağlık-İş, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla hazırladığı Sağlık Çalışanlarının Güncel Sorunları Araştırma Raporu’nun sonuçlarını açıkladı. Sağlık çalışanlarının yüzde 50,5’i, yakın bir gelecekte emekli olmayı veya istifa etmeyi düşünüyor. Gerekçe olarak da tükenmişlik, değer görmemek, ücretlerin yetersizliği, şiddeti gösteriyor.

Genel Sağlık-İş, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla hazırladığı Sağlık Çalışanlarının Güncel Sorunları Araştırma Raporu’nun sonuçlarını açıkladı.

Rapora göre, sağlık çalışanlarının yüzde 75’inden fazlasının aylık düzenli iş geliri 20 bin TL’nin altında. Sağlık çalışanlarının yarısından fazlası (yüzde 51,9), işyerinde var olan fiziksel koşullarının çalışmayı sürdürmeye elverişli olmadığı düşüncesinde. Bunun yanında, katılımcıların yüzde 86,3’ü ise çalışma yaşamında fiziksel ya da ruhsal sağlığı etkileyen faktörlere maruz kalıyor.

YÜZDE 50’Sİ ŞİDDET GÖRDÜ

Araştırma sonuçlarına göre sağlık çalışanlarının yüzde 50,3’ü çalışma hayatı süresince hastalardan veya hasta yakınlarından şiddet görmüş. Ayrıca, katılımcıların neredeyse tamamı (yüzde 97,9), sağlık çalışanlarına yönelen şiddet olaylarına karşı alınan önlemlerin yeterli olmadığını düşünüyor.

Sağlık çalışanlarının yüzde 50,5’i, yakın bir gelecekte emekli olmayı veya istifa etmeyi düşünüyor. Bu grupta yer alanların öne çıkarttıkları gerekçelerin sıralaması tükenmişlik (yüzde 40,7), değer görmemek (yüzde 31,5), ücretlerin yetersizliği (yüzde 23,4) ve sağlıkta şiddet (yüzde 4,4) biçimindedir.

GELECEK KAYGISI YAŞIYORLAR

Rapora göre, sağlık çalışanlarının yüzde 75,9’u işiyle ilgili gelecek kaygısı yaşıyor. Buna ek olarak, katılımcıların yüzde 97,5’i ise sağlık çalışanlarının toplum nezdinde gerekli saygınlığa sahip olmadığı düşünüyor. Genel olarak işinden ve işyerinden memnuniyet duymadığını belirtenlerin oranı yüzde 45,5. Yalnızca yüzde 21,3 oranında katılımcı bunun aksini belirtiyor. Katılımcıların yüzde 33,2’si bu soruya ‘Kararsızım’ yanıtını veriyor.