Sigorta Gazetesi

Çarpıcı rapor: İstihdamda salgın öncesine dönüş birkaç yıl alacak

OECD İstihdamın Görünümü 2021 Raporunu yayınlandı. Rapora göre, aşı kampanyaları devam ederken ve bazı ülkeler kovid-19 kısıtlamalarını gevşetmeye başladıkça ekonomik büyümenin hızlanması bekleniyor. Rapora göre, ülkelerin çalışanı işte tutmak için uyguladıkları programları ve gelir destekleri 21 milyona kadar kişinin işini kurtardı ve birçok hanenin pandemiden kurtulmasına yardımcı oldu.

Editör: Serdar YİĞİTOL

OECD’nin periyodik olarak yayınladığı İstihdamın Görünümü Raporu’nun 2021 versiyonu açıklandı. Rapora göre, Mayıs 2021 için OECD ortalama işsizlik oranı pandemi öncesi son dönem olan Şubat 2020’ye kıyasla yüzde 1,3 puan düşerek yüzde 6,6 olarak gerçekleşti. OECD ortalama genç işsizliği oranı ise, Şubat 2020’ye kıyasla yüzde 2,2 artarak yüzde13,6’ya ulaştı. İstihdamın Görünümü Raporu’nda dikkat çeken başlıklar şöyle:

Sosyal ve Ekonomik Bölünme Artıyor

Kovid-19 salgınının, yüksek becerilere ve yüksek gelire sahip olanlar ile olmayanlar arasında, nesiller arasında, erkekler ve kadınlar arasında, iyi işi olanlar ile güvencesiz işi olanlar veya işi olmayanlar arasında zaten var olan sosyal ve ekonomik ayrımları derinleştirdi. İşsizlik yüksek ve işlerin hızlı bir toparlanma göstermesi beklenmiyor. Pandemi öncesi istihdam oranlarına ulaşmak birkaç yıl alabilir.

İşlerde yavaş toparlanma uzun vadeli işsizlik riskini artırıyor. Salgın, sosyal ve ekonomik bölünmeleri daha da artırırken, bu durum toparlama sürecinin de uzaması riskini taşıyor.

Salgın Nasıl Fırsata Çevrilir?

Öte yandan, salgın, uzun süredir devam eden yapısal sorunları ele alarak daha esnek işgücü piyasalarını yeniden inşa etmek için de hayatta bir kez karşılaşılabilecek fırsat sunuyor.

Önceki krizlerden sonra, çoğu ülke kamu harcamalarını sıkılaştırdı, ancak bu kez, ülkeler önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde toparlanma için eşi görülmemiş kaynaklar ayırıyor. Örneğin, ABD’de trilyonlarca dolar taahhüt ederken, Avrupa Birliği, genellikle büyük ulusal toparlanma ve dayanıklılık planlarını desteklemek için ilk kez üye ülkeleri adına borçlanıyor. Üretkenliğe ve işlere yatırım yapmak, insanların işe geri dönmesine yardımcı olacaktır. İşsizlikteki ani artışla başa çıkmak için, OECD ülkelerinin yaklaşık üçte ikisi 2020’de kamu istihdam hizmetleri bütçesini artırdı ve bunların yaklaşık yarısı 2021’de bu bütçeyi kullanmayı planlıyor.

Düşük Ücretliler, Gençler, Düşük Eğitime Sahip Kişiler Krizden Etkilendi

Kovid-19 krizinin ilk şoku, bulaşma korkusu ve sosyal yakınlık üzerindeki katı kısıtlamalar OECD ülkelerinde ekonomik aktiviteyi ciddi şekilde azalttığından, ekonominin geniş kesimlerinde hissedildi. İnsanlar ve hükümetler virüsle birlikte yaşamayı öğrendikçe, kısıtlamalar daha gevşek ve daha hedefli hale geldi. Bu, birçok kişinin işe geri dönmesini sağladı. Ancak düşük ücretli mesleklerde, genellikle belirli süreli sözleşmelerle çalışanlar, düşük eğitim düzeyine sahip olanlar ve gençler krizin yıkımından özellikle etkilendi. Bu grupların çalışma saatleri orantısız bir şekilde düşerken; diğer gruplar çalışma süresinin azaltılması ve uzaktan çalışma yoluyla daha iyi uyum sağlayabildi. Firmalar ayrıca otomasyon ve dijitalleşme gibi önceden var olan mega trendleri hızlandıran şekillerde yeniden yapılanıyorlar. Bütün bunların iyileşmenin gücü ve kapsamı üzerinde etkileri olacaktır.

Uzun Vadeli İşsizliğin Hızla Artma Riski Var

Krizin üzerinden neredeyse bir buçuk yıl geçmesine rağmen, birçok çalışan halen tam zamanlı istihdama kavuşamadı. Aynı zamanda, pandeminin ilk aşamalarında işini kaybedenlerin çoğu o zamandan beri işsiz ve işlerini koruyanlarla rekabet etmek giderek zorlaşabilir. Sonuç olarak, uzun vadeli işsizliğin hızla artması riski vardır. 2020’nin sonunda, gerçekten de en az altı aydır işsiz olan yüzde 60 daha fazla insan vardı ve bu rakam 2021’in ilk çeyreğinde artmaya devam etti.

Seçilmiş OECD Ülkelerinde İstihdamda Tam İyileşme İçin Öngörülen Süre

İstihdam İle İlgili Mevcut Durum Ne, Neler Öngörülüyor?

Exit mobile version