Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022-2023 Adli Yıl Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Vatandaşlarımızın hak mahrumiyetine uğramasından üzüntü duyuyoruz. Hukuki Himaye Sigortası’nı Türkiye’ye de kazandırmayı umuyoruz” dedi. Peki, Hukuki Himaye Sigortası nedir? Türkiye’de uygulanıyor mu? Kaç kişi bu sigortayı yaptırdı? İşte, Hukuki Himaye Sigortası ya da bir başka adıyla Hukuksal Koruma Sigortası konusunda tüm merak edilenler.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022-2023 Adli Yıl Açılış Töreni’nde konuştu. Konuşmasında, Hukuki Himaye Sigortası’na değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Önümüzdeki dönemde adalet sistemimizde yeni iyileştirmeler yapacağız. Gündemimizin en başında avukatlarımızın sorunlarının çözümü var. Hedefimiz, savunma hakkının daha da güçlendirilmesidir. Vatandaşlarımızın hak mahrumiyetine uğramasından üzüntü duyuyoruz. Hukuki Himaye Sigortası’nı Türkiye’ye de kazandırmayı umuyoruz” dedi.
Peki, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, değindiği Hukuki Himaye Sigortası nedir? Hukuk sigortası ya da bir başka adıyla hukuksal koruma sigortası veya da Hukuki Himaye Sigortası başta Avrupa ve Amerika olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde uygulanıyor. Türkiye’de de hukuksal koruma sigortası ile ilgili yasal düzenleme mevcut ve sigorta uygulanıyor ancak yaygın değil.
DEVLET DESTEKLİ Mİ OLACAK?
Aslında, Hukuki Himaye Sigortası, 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri öncesinde açıklanan AK Parti Seçim Beyannamesi’nde de yer alıyor. Beyannamede, “Vatandaşlarımızın daha kolay adalet hizmeti alabilmesi için birçok gelişmiş ülkede uygulanan Hukuki Yardım (Himaye) Sigortası Sistemi geliştireceğiz” deniyor. Hatta o dönem, Yargıda Strateji Planı açıklanırken, Hukuki Himaye Sigortası’nın devlet destekli olacağı da yer aldı.
Hukuki Himaye Sigortası ya da bir başka adıyla hukuksal koruma sigortası, sigortalı kişinin başkalarına ya da başkalarının sigortalı kişiye karşı açtıkları davaların masrafları, teminat altına alınıyor. Hukuki uyuşmazlıkların giderilmesinde avukat ücreti, dava masrafları, icra ve temyiz masrafı gibi tüm giderler sigortalanıyor.
SİGORTA TÜM MASRAFLARI KARŞILIYOR
Aslında hukuksal koruma sigortası; aile içi anlaşmazlıklardan işyerindeki uyuşmazlıklara, mal sahibi kiracı arasındaki ihtilaflara kadar geniş alanı kapsıyor. Sigortalı kişiler hakkında açılan davalarda tüm masrafları sigorta karışılıyor. Diyelim ki, gayrimenkul sahibisiniz, kiracılarınızla yaşayacağınız hukuki anlaşmazlıklarınızda avukat masrafından, icraya kadar olası harcamalarınızı sigorta ödüyor. Örneğin, çalışansınız, işyeri sahibi ile tazminat konusunda anlaşamadınız ve dava açtınız, sigortanız varsa masraflarınızı sigorta şirketi karşılıyor. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Bu sigorta dünyanın gelişmiş tüm ülkelerinde yaygın olarak uygulanıyor.
717 BİN SİGORTALI BULUNUYOR
Peki, Türkiye’deki uygulama alanı nasıl? Hukuksal koruma sigortası yıllardır sigorta pazarında bulunan bir ürün. Sigorta şirketlerinin vitrininde var ama gerek vatandaşlar tarafından pek bilinmediğinden gerekse de sigortacılar bu ürünü pek önemsemediğinden yaygınlaşamıyor.
Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) son açıkladığı verilere göre, 2022 yılının Ocak-Temmuz döneminde, sigorta şirketlerinin, hukuksal koruma sigortasında ürettikleri toplam prim 273.1 milyon TL. Hukuksal koruma sigortasının toplam sigorta pazarındaki payı ise sadece yüzde 0,30 ki, bu oran 2015 yılında yüzde 0,40’a yakındı. Yani 7 yılda hukuksal koruma sigortasının payı artmadığı gibi azalmış.
Yine TSB’nin açıkladığı, poliçe sayılarına bakıldığında da 2021 yılı sonunda 717 bin adet, 2022’nin Ocak-Mart döneminde de 157 bin adet hukuksal koruma sigortası bulunuyor.