Sigorta Gazetesi

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nden çarpıcı sigorta ve BES araştırması

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, sigorta ve bireysel emekliliği de kapsayan kapsamlı bir Türkiye Hanehalkı Finansal Algı ve Tutum Araştırması yaptırdı. Araştırmada sigorta konusunda genel olarak bir güvensizlik olsa da özellikle bazı sigortaların avantaj yarattığı ortaya çıkarken; BES’te, işlem yapılma oranı düşük olmakla birlikte memnuniyetin nispeten yüksek olduğu görüldü.

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, finansal piyasaların derinleştirilmesi ve bankacılık dışı kesimin büyütülmesi konusunda yapılacakları belirlemek için “Türkiye Hanehalkı Finansal Algı ve Tutum Araştırması” yaptırttı.

Araştırmada sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) de detaylı yer verildi. Araştırmaya katılan kişilerle yapılan anket çalışmalarında sigortacılık ve BES alanında da sorular soruldu. Türkiye Hanehalkı Finansal Algı ve Tutum Araştırmasının temel amacı, hanelerde yatırım konularında karar verenler veya karara ortak olanlar arasında, mevcut finansal sistem hakkında algıları, yatırım tercihleri ve bunları yönlendiren etmenleri, sistem dışında tasarruf yapma eğilimleri, yeni finansal ürünlere yönelik algı ve beklentileri saptamak. Bu kapsamda da araştırmaya katılan kişilere; mevcut finansal sisteme bakış, yatır m aracı seçimi, kullanılan yatırım araçları, yeni finansal ürünlere bakış, tasarruf, yatırım ve borçlanma, faizsiz finansal sistem ve sigortacılık konularında sorular soruldu.

İşte, Türkiye Hanehalkı Finansal Algı ve Tutum Araştırması’nın sigortacılık ve BES ile ilgili sonuçları ve araştırmaya katılanların sigortaya ve BES’e bakış açısı…

Vatandaş Sigortacılığa Nasıl Bakıyor?

Sigortacılık Anketinin Sonuçları

Sigortacılık ile ilgili en güçlü algılar; sigortanın dinen sakıncalı olmadığı ve DASK yaptırmanın zorunlu olduğudur. Bu iki konuyu, zorunlu olmasa da trafik sigortası yaptırılması takip etmektedir.

Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Ne Diyorlar?

Türkiye Hanehalkı Finansal Algı ve Tutum Araştırması’nda, araştırmaya katılanlara mevcut finansal sistem hakkındaki algıları, yatırım tercihleri, sistem dışında tasarruf yapma eğilimleri gibi konularda da sorular soruldu. Bu alanlarda konu başlıkları ile Araştırmada dikkat çeken noktalar.

Yatırım Araçlarına Bakış

Tasarruf Alışkanlığı

Exit mobile version