Düzce’deki 6 büyüklüğünde depremin hemen ardından DASK, deprem bölgesine giderek, incelemelere ve hasar tespitlerine başladı. DASK Genel Koordinatörü Erdal Turgut ve DASK Genel Sekreteri Serpil Öztürk, hasar boyutunu anlamak için deprem bölgesinde incelemelerde bulundu. Erdal Turgut ve Serpil Öztürk, deprem bölgesinden izlenimlerini paylaştı.
Merkez üssü Düzce’nin Gölyaka ilçesinde 6 büyüklüğünde depremin hemen ardından DASK, deprem bölgesine giderek, incelemelere ve hasar tespitlerine başladı. DASK Genel Koordinatörü Erdal Turgut ve DASK Genel Sekreteri Serpil Öztürk, hasar boyutunu anlamak için deprem bölgesinde incelemelerde bulundu. Erdal Turgut ve Serpil Öztürk, deprem bölgesinden izlenimlerini paylaştı.
Erdal Turgut, vahim bir tablo olmadığını, depremin orta ve hafif hasarlı olarak atlatılacağını söyledi. Bugün itibariyle 655 hasar ihbarı aldıklarını belirten Turgut, Düzce’de ciddi sigortalılık oranı olduğunu, sigortalılık oranının yüzde 75’e yakın olduğunu, Düzce’de sigortalılık oranının Türkiye ortalaması olan yüzde 54’lerin üzerinde olduğunu kaydetti.
HASAR DOSYA SAYISI ARTACAKTIR
Erdal Turgut, önümüzdeki günlerde hasar ihbarlarının aratacağına da dikkat çekerek, şunları söyledi: “Sayı oldukça artabilir, 2000’leri geçebilir. Ama ödenecek hasar miktarı çok yüksek olmayacaktır. Bu da sevindirici bir hadise. Mesela, İzmir’de, hatırlarsanız gider gitmez orada birçok binanın tamamen çöktüğünü görmüştük. Burada böyle bir durum yok. Parça parça küçük hasarlar var. Dosya sayısı fazla olabilir, üç bin de beş bin de olsa çok sıkıntı değil ama daha çok dekoratif hasarlar olacaktır. En fazla orta büyüklükte hasarlar olacaktır. Dolayısıyla bu anlamda çok kötü bir durum yok.
DAHA ÇOK DEKORATİF HASAR VAR
Serpil Öztürk, yaptıkları incelemeler sonucunda az hasarlı binalar olduğunu, hasarların da boya, sıva çatlağı, fayans çatlakları gibi daha çok dekoratif hasar olduğunu söyledi. Öztürk, “Ortak alanlardaki merdivenler, apartmanların giriş kısımları hasarlı görünüyor. Bunlar az hasarlı. Yani bizim için binayı riske sokmayan yapısal olmayan hasarlardan bahsediyoruz. Çok az sayıda ağır hasar var. Birkaç tane kırsal bölgede orta hasara yakın hasarlar var, Düzce’de. Bize gelen hasarların çoğunluğu az hasarlı ve orta hasarlara yakın olanlar” dedi.
POLİÇE ÜRETİMİNİ KAPATMADIK
Serpil Öztürk, Düzce’deki depreminin 6 büyüklüğünde olsa da referans deprem olarak bilinen depremlerden olmadığını vurgulayarak, “Biz DASK olarak şu anda poliçe üretimimizi kapatmadık. Vatandaşlarımız poliçelerini yaptırabilirler. Arkasından bir artçı olma durumunda zaten gelecek olan eksperlerimiz bunu anlayacaklardır. Şu anda poliçe üretimimiz devam ediyor” dedi.
Serpil Öztürk, deprem sonrası 12 saatlik dönem içinde poliçe üretiminin artmaya başladığını, vatandaşların sigorta yaptırdığını da açıkladı.