DASK Genel Koordinatörü Erdal Turgut, DASK’ın kuruluşundan bugüne geçen 21 yılda, Türkiye genelinde zorunlu deprem sigortası poliçe sayısının 10 milyonu aşarken, sigortalılık oranının yüzde 58’e ulaştığını belirterek, “DASK olarak tüm planlarımızı olası büyük İstanbul depremini göz önünde bulundurarak yapıyoruz. DASK’ın hasar ödeme gücünü reasürans korumaları ile birlikte 40 milyar TL’ye çıkardık” dedi.
17 Ağustos Marmara depreminin yıldönümünde Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), kapsamında zorunlu deprem sigortalı konu sayısı 10 milyonu aşarken, sigortalılık oranı da yüzde 58’e ulaştı. DASK, bugüne kadar depremlerde 1 milyar lira hasar ödedi. DASK, İzmir depreminde 380 milyon lira, Elazığ depreminde de toplam 340 milyon lira ödeme gerçekleştirdi. DASK’ın bugün için tek bir depremde hasar ödeme gücü 40 milyar lira.
DASK Genel Koordinatörü Erdal Turgut, 17 Ağustos Marmara depreminin yıldönümünde açıklamalarda bulundu. “DASK olarak tüm planlarımızı olası büyük İstanbul depremini göz önünde bulundurarak yapıyoruz” diyen Turgut, bu doğrultuda DASK’ın hasar ödeme gücünü reasürans korumaları ile birlikte 40 milyar TL’ye çıkardıklarını söyledi. Turgut, devlet kaynaklarından tamamen bağımsız olarak oluşturulan bu ödeme kapasitesinin, olası depremler göz önünde bulundurulduğunda yeterli korumayı sağlayacağını ifade ederek, “Bunun yanı sıra, artan sigortalılık oranına bağlı olarak bu ödeme kapasitesini de artırmak için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz” dedi.
Marmara ve Düzce Afetlerinin Deprem Bilincinde Önemli Yeri Var
Erdal Turgut, Türkiye, topraklarının yüzde 98’inin aktif ve farklı deprem kuşakları üzerinde yer alan bir deprem ülkesi olduğunu, büyük can ve mal kaybıyla sonuçlanan 1999 yılındaki 17 Ağustos Marmara depreminin, bu gerçeğin acı hatırası olarak her zaman hafızalarda yer alacağını ifade ederek, şunları söyledi:
“17 Ağustos Marmara ve ardından gelen 12 Kasım Düzce afetlerinin, Türkiye’de deprem bilincinin artmasında önemli bir yeri vardır. Ülke ve birey olarak yaşadıklarımıza bakıldığında, deprem öncesinde gerekli önlemleri almış olanların, depremden sonra hayatlarına kaldıkları yerden, umutla devam edebildiğini gözlemliyoruz. Depremlerin nasıl meydana geldiğini öğrenerek, riskleri hakkında bilgi edinerek ve hazırlıklı olarak depremden korunmak mümkündür. Bu nedenle DASK olarak, kuruluşumuzdan bu yana 7’den 77’ye farklı yaş gruplarına deprem gerçeğini ve depreme karşı önlem almanın önemini anlatıyoruz. Bu konuda kurum olarak, sistem ve süreçlerimizi hep daha ileriye taşımak için çalışırken, aynı zamanda halkımızın sigorta farkındalığını da sağlayıp, deprem gerçeğine karşı bireysel önlemlerini almak üzere harekete geçmeleri için çaba sarf ediyoruz.”
Hasar Yönetim Operasyonlarımıza Büyük Önem Veriyoruz
Erdal Turgut, tüm konutları finansal güvence altına almak ve böylece depremden sonra sigortalılara yaralarını sarabilmelerine destek olmanın en temel hedefleri olduğunu da vurgulayarak, “Hasar yönetimindeki hızımızın ve poliçe sahibi vatandaşımızın tazminatını vaktinde almasının, DASK’a duyulan güvenin temel unsurlarından biri olduğunu biliyoruz. Depremlerden sonra tazminat ödemelerini alarak yeni hayatlarını kuran sigortalılarımız, sigorta yaptırmayan vatandaşlarımız için de örnek teşkil ediyor. Biz bu nedenle hasar yönetim operasyonlarımıza büyük önem veriyoruz” dedi.
Poliçe Sayısı 10 Milyonu Aştı, Sigortalılık Oranı Yüzde 58’e Ulaştı
Erdal Turgut, DASK’ın kuruluşundan bugüne geçen 21 yılda, Türkiye genelinde zorunlu deprem sigortası poliçe sayısının 10 milyonu aşarken, sigortalılık oranının yüzde 58’e ulaştığına da değinerek, “Bizim hedefimiz elbette yüzde 100 sigortalılık oranına ulaşmak ve kapsamımıza giren tüm konutları zorunlu deprem sigortası ile güvence altına almak” dedi. Erdal Turgut, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu nedenle 2021 yılını yüzde 100 sigortalılık hedefiyle seferberlik yılı ilan ettik. Yılın başında ‘DASK Yaptıran Kazanıyor’ kampanyasını başlattık. Bu kampanya çerçevesinde, pandemi koşulları nedeniyle sigortalılarımızdan prim farkı almıyoruz, buna karşın teminatlarını enflasyon oranında artırıyoruz. Diğer yandan poliçe yenilemelerinin takibini teşvik etmek ve yeni üretimleri desteklemek amacıyla, üretim tarafında da acentelerimize yönelik kampanyalarımız ve çalışmalarımıza devam ediyoruz.”
Sigortalılık Bilinci İçin Farklı Projeler Yürütüyoruz
Ayrıca, sigortalılık bilincini aşılamak için de farklı farklı projeler yürüttüklerini, 2011 yılından bu yana sürdürdükleri ‘Şehirler Yarışıyor, Sigortalılar Kazanıyor’ yarışması ile Türkiye’nin 81 ilinde yerel yönetimleri zorunlu deprem sigortasını yaygınlaştırmak için yerel bilinçlendirme kampanyası düzenlemeleri konusunda teşvik etiklerini belirten Erdal Turgut, “2014 yılında başlattığımız ‘DASK-Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’ ile gelecekte binalarımızı emanet edeceğimiz inşaat mühendisliği öğrencilerinde deprem bilincini artırmayı ve depreme dayanıklı bina tasarımı becerisini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile yürüttüğümüz ‘Önceliğimiz Güven, Sorumluluğumuz Güvence’ projemiz kapsamında okullarda depremi ve DASK’ı anlatıyoruz. Ayrıca tüm iletişim kanallarını da aktif şekilde kullanarak, mümkün olan her mecradan, vatandaşlarımıza ulaşmaya, bilgilendirmeye ve farkındalıklarını sağlamaya çok önem veriyoruz” dedi.
Yıllık Prim Tutarı 163 TL
Erdal Turgut, “Zorunlu deprem sigortası yaptırmak için ödenmesi gereken prim tutarları ve teminatı hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Sigorta bedelinin tespitinde, sigorta edilen meskenin yapı tarzı için, her yıl ‘Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan Binaların Metrekare Normal İnşaat Maliyet Bedellerini Gösterir Cetvel’ dikkate alınarak hesaplama yapılır. Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatında belirlenen metrekare bedeli ile, aynı meskenin brüt yüzölçümünün (veya yaklaşık yüzölçümünün) çarpılması sonucu bulunan tutar esas alınır. Yaşayan tüm poliçeler için ortalama 1 yıllık prim tutarı yaklaşık 163 TL’dir.
Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının konutlarda doğrudan neden olacağı maddi hasarları teminat altına alıyoruz. Burada teminat altına aldığımız tutar, evlerin yeniden inşa bedeli. Evin içindeki eşyalar sigorta kapsamında yer almıyor. Ancak sigortalılarımız isterlerse zorunlu deprem sigortası teminatı üzerinde kalan kısım için, sektörümüzde faaliyet gösteren Sigorta Şirketlerimizden konut sigortası yaptırabiliyorlar.”