Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker ve Türkiye Denizcilik Federasyonu Başkanı Arif Bostan, denizciliği ve deniz çalışanlarının sorunlarını anlattı. Sorunların başında da yıllar önce ellerinden alınan yıpranma payı hakkının iade edilmesi geliyor. Türkiye’de 140 bin kayıtlı denizci bulunuyor ve sektör 900 bin kişiye istihdam yaratıyor.
Editör: Aytaç NALLAR
Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker, Deniz İş Kanunu’nun günün şartlarına göre elden geçirilmesi ve Türkiye’nin uluslararası MLC Konvansiyonu’na üye olması halinde deniz çalışanlarının ihtiyaçlarının karşılanacağını söyledi.
Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker ve Türkiye Denizcilik Federasyonu Başkanı Arif Bostan, denizciliği ve deniz çalışanlarının sorunlarını anlattı.
YIPRANMA PAYI HAKKI
Arif Bostan, Türkiye’de 140 bin kayıtlı denizci olduğunu, bunun 80 binin aktif çalıştığını, 4 bin 100 aktif gemi kaptanı bulunduğunu, 5000 civarında da uzak yol kaptanı olduğunu açıkladı. Bostan, önlerinde iki önemli sorun olduğunu bunlardan birinin yıpranma payı hakkı, diğerinin de yeşil pasaport talepleri olduğunu belirterek, 1987’de, fiili hizmet süresi zammı yani yıpranma payı hakkına salip olduklarını, 2006 yılında ise Anayasa Mahkemesi kararı ile bu hakkın iptal edildiğini kaydetti. Bostan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz bunu çok araştırdık, toplantılar düzenledik, kitapçıklar bastırdık. Yurtdışı örneklerine de baktık. Mesela Avusturya’da, bir birey günlük 2000 ve üzeri kalori iaşe alıyorsa, ağır işte çalışıyordur, yıpranma hakkı vardır diyor. Bizde gemi adamları günlük 4750 iaşe bedeli alıyor ki, bu bile bize yıpranma payı hakkı verilmesi için yeterli; geçtik, doğa şartlarını, fiziki yorgunluğu, sırf bu bile yeterli.”
900 BİN İSTİHDAM YARATIYOR
Ufuk Teker, denizcilik sektörünün 900 bin çalışana istihdam sağladığını belirterek, “Hatta şöyle; milyarlarca dolarlık personel maaşı sebebiyle Türkiye yabancı bayraklı gemilerde çalışan personelin döviz girdisi hesaba katıldığında doğrudan döviz girdisi yaratan bir meslek grubu. Dolayısıyla denizcilerin bir yerden bir yere ulaşması, tatil amaçlı değil, tamamıyla Türkiye’ye doğrudan döviz girdisi sağlamak amacıyla bence çok önemli bir karar olur” dedi.
Ufuk Teker, denizcilerin sigorta konusuna da değinerek, şunları söyledi: “Deniz personeli öncelikli olarak P&I sigortası kapsamında, uluslararası sözleşmeler uyarınca. Yani deniz sigortacılarının teminatı altında. Ölüm, yaralanma, maluliyet, tedavi masrafları, ülkeye iade, ölüm halinde cenazenin uygun bir şekilde nakli, iflas etmiş armatörün gemisinde sıkışıp kalan personelin maaşları dört aya kadar ödenmesi, onların iaşelerinin sağlanması ülkelerine iade edilmesi; bunların hepsi sigorta teminatı altında.”