Sigorta Gazetesi

Depreme karşı topyekün sigorta seferberliği gerekiyor

TSB Başkanı Uğur Gülen, olası Marmara depremine karşı sigorta seferberliği başlatılması gerektiğini belirterek, “Özel sektörün, vatandaşın, sanayicinin, ticaret erbabının ve kamu otoritesinin hep birlikte oturup, bu kararları alıp, bir plan dahilinde hareket etmesi lazım” dedi.

Editör: AYTAÇ NALLAR

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, olası İstanbul depreminin 325-350 milyar dolara yakın ekonomik kayba neden olacağını, Kahramanmaraş depreminin üç buçuk katı kadar bir kayıp yaratacağını söyledi. Gülen, 350 milyar dolarlık kaybın Türkiye ekonomisinin yüzde 35’inin kaybı anlamına geldiğini, bunun da yüzde 10’unun sigorta sektörü tarafından karşılanacağını belirterek, “350 milyar dolarlık bir hasar olması halinde bunun 32-35 milyar dolarının sigorta sektörü tarafından ödenmesi söz konusu. Geriye kalıyor 300 milyar dolarlık kayıp. Biz bu kaybın yüzde 30’larını karşılayabiliriz. Yani 150 milyar doları sigorta sektörü tarafından karşılanabilecek durumda. Bizim aslında işi gücü bırakıp bu farkı kapatmamız lazım” dedi.

Farkı kapatmak için yapılması gerekenlere de değinen Gülen, TSB olarak deprem odaklı reform haritası hazırladıklarını, birkaç ay içinde de bunu kamuoyu ile paylaşacaklarını vurgulayarak, “Reform ajandasının ne olduğunu, hangi aksiyonları alacağımızı tek tek anlatacağız. Bunun içinde ürün de var, tahsilat yöntemi de var, hasar ödemesi de var” şeklinde konuştu.

KONUTLARDA KORUMA BAŞLUĞU VAR

Bu konuda topyekün çaba gerektiğini, vatandaşın da buna adapte olması gerektiğini ifade eden Gülen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İlk adım, zorunlu deprem sigortasının, zorunlu afet sigortasına dönüşmesi ki, yılın ikinci yarısında uygulamaya girecek, tüm afetleri kapsayacak. Böylece bireyler daha geniş koruma alabilecekler. Tabi bu temel koruyucu, üstü de çok önemli. DASK’ın metrekare fiyatı, enflasyon koruması ile birlikte 6 bin lira. Bugün inşaat metrekaresi ortalama 15-20 binler civarında. Demek ki, 6 bin ila 20 bin arasında hala büyük bir koruma boşluğu var. Bunu da konut sigortası alarak aslında vatandaşlarımızın sağlaması lazım. Fakat sadece her 4 konuttan 1’i sigortalı.”

GÜNDEMİMİZDE 4 KONU OLACAK

Uğur Gülen, bu oranın artması için kamu, özel sektör, medya; hep birlikte hareket ederek, sigorta seferberliği başlatılması gerektiğinin altına çizerek, “Bizim Birlik olarak yeni dönemde bizim gündemimizdeki birinci madde bu olacak; Marmara bölgesindeki riskleri aşağı nasıl getirebiliriz? Bütün kaynağımızı enerjimizi buna vermek istiyoruz. Bir de sürdürülebilirliğe vermek istiyoruz; çünkü deprem dışındaki diğer afetlerin en büyük nedeni sürdürülebilirlik. Bu iki konu bizim için çok önemli olacak. Üçüncü bir konu eğitim. Vatandaşın, aracının ve hatta sigorta şirketinde çalışanların eğitilmesi diyeceğiz” dedi.

YIKALIM, YAPALIMLA DÖNÜŞÜM OLMUYOR

Uğur Gülen, bir diğer konunun ise kentsel dönüşüm olduğuna dikkat çekerek, bu konuda da şu açıklamaları yaptı:

“Kentsel dönüşümü cümle içinde konuşması çok kolay ama uygulaması o kadar kolay değil. İstanbul’da depremden etkilenecek 1.7 milyon konut var. Çok etkilenecek konutların bugün yıkılıp tekrar yerine güçlü, depreme dayanıklı konutlar yapılması lazım. Burada da hadi yıkalım, yapalım olmuyor. Mülk sahibi ile müteahhidin anlaşmaları, birbirlerine güvenmeleri lazım. Kamunun burada hakem rolü oynaması lazım. Buraya da bir çözümümüz var. Bina tamamlama sigortası buradaki olası problemleri ortadan kaldıran bir sigorta. Orada da birkaç ufak değişiklik yapılabilecek noktada ama bence burada hızlı ilerleyeceğiz gibi geliyor. Bir diğer konu da yapı denetimi. Yapı denetim şirketleri için de mesleki sorumluluk sigortasının konulması gerekiyor.”

Exit mobile version