‘Depremin hemen ardından hasarlı konutlar sigortalanmış’

DASK Koordinatörü Erdal Turgut, deprem bölgesinde hasar ödeme sürecinde yaşananlara değindi. Turgut, ilk depremin ardından hasarlı binalara sigorta yapıldığını belirterek, “Maalesef gördük ki, depremin ardından, yıkık ya da ağır ve orta hasarlı binalara yapılan poliçeler söz konusu. Bunlar kapsama girmediğinden bu poliçelerin iptalini yaptık” dedi.

Editör: Aytaç NALLAR

DASK Koordinatörü Erdal Turgut, deprem bölgesinde son ödenen hasar verilerini açıklayarak, ödenen dosya sayısının 320 bini ve ödenen hasar tutarının da 25 milyar TL’yi geçtiğini söyledi.

Erdal Turgut, hasar ödeme sürecinde yaşananlara da değinerek, yaşanan sorunlardan birinin eksik evrak konusu olduğunu ve bundan dolayı da az hasarlı konutlarda ödemelerin geciktiğini kaydetti. Sigortalılardan tapu belgesini, nüfus cüzdanını ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hasar tespiti ile ilgili belgeleri istediklerini ifade eden Turgut, “Son zamanlarda bir şeyi fark ettik. Bakanlığın tespitleri yapılırken orada bir kod uygulaması var. Ulusal veri tabanında yanlış işlem yapıldığında bizim ödeyeceğimiz hasar dosyaları ile eşleşmediklerini fark ettik. O kodları birbirine uyumlaştırmaya çalışıyoruz. Bu sorunu da halletmiş olacağız” dedi.

HASAR SONRASI YAPILANLARI İPTAL ETTİK

Erdal Turgut, “6 Şubat’ta ilk deprem sonrası DASK yapılan konutlar var. Bunlar ikinci depremde hasar gördüler. Bu tür hasarlar için dosya açılmadığı ve yapılan sigortaların da iptal edildiği yönünde şikayetler var. Bu durumda siz ne yapıyorsunuz?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Bu tür hasar dosyaları var, sayıları da azımsanmayacak durumda. Poliçe yapımı ilk hasardan sonra hasar görmüş binalara yapılmış sigortalar var. Bizim şartlarımızdan bir tanesi, binanın sağlam olduğunun belgelenmesi gerekiyor. Maalesef gördük ki, depremin ardından, yıkık ya da ağır ve orta hasarlı binalara yapılan poliçeler söz konusu. Bunlar kapsama girmediğinden bu poliçelerin iptalini yaptık. Bu arada bazı haklı olunan durumlar da var. Mesela, sigortalılar, sigorta şirketinden ya da bankadan daha önceki bir tarihte poliçenin yapılmasını istemiş ama o tarihte yapılamamış herhangi bir aksaklıktan dolayı. Bu durumda olanların hasarlarını iyi niyet çerçevesinde ödüyoruz. Bir de poliçe vadesi gelenler var, depremden hemen sonra. Biz onları zaten otomatik olarak yeniledik, sigortalılarımız mağdur olmasın diye onları da ödüyoruz. Onun dışında kalanlar gerçekten hasardan sonra yapılmışsa maalesef onları ödeyemiyoruz.”