Sigorta Gazetesi

Derecelendirme kuruluşlarından çarpıcı reasürans analizi

İki derecelendirme kuruluşu Moody’s ve Fitch Ratings’ten 2023 ve 2024 reasürans pazarına yönelik çarpıcı analiz geldi. Moody’s, reasürans talebinin güçlü kalacağını ancak fiyatların 2024’te zirve yapacağını belirtiyor. Fitch Ratings analistlerine göre, 2023’te reasürans sermayesinde güçlü toparlanma oldu.

İki derecelendirme kuruluşu Moody’s ve Fitch Ratings’ten 2023 ve 2024 reasürans pazarına yönelik çarpıcı analizler geldi.

Moody’s, reasürans talebinin güçlü kalacağını ancak fiyatların 2024’te zirve yapacağını belirtiyor. Moody’s analistleri, reasürans korumasına olan talebin 2024’te güçlü kalmasını bekliyor, ancak reasürörlerin daha fazla fiyat artışı yapma alanı olsa da, sektördeki rekabet yoğunlaştıkça fiyatların muhtemelen bu yıl zirve yapacağı konusunda uyarıyor. 1 Ocak 2024’te reasürans yenilemelerinde, fiyatlar bir yıl öncesine göre daha az da olsa artmaya devam etti. Bundan sonra da mütevazi de olsa fiyatların artacağı tahmin ediliyor.

ALTERNATİF REASÜRANS SERMAYESİ

Aynı zamanda, 2023’teki daha güçlü kazançlar, bazı oyuncuları kapasiteyi genişletmeye ve daha fazla risk almaya teşvik ediyor ve Moody’s, durgun bir dönemin ardından daha fazla alternatif reasürans sermayesi girişine yol açabileceğini düşünüyor. Analistler, tüm bunların arz talep dinamiklerini daha az elverişli hale getireceğini belirtiyor. Bu yıl, Moody’s, P&C reasürans primi büyümesinin, 100 milyar doları aşan sigortalı felaket kayıplarının art arda olduğu yıllarda daha yüksek sigortalı değerler ve yüksek risk algısı olarak devam etmesini bekliyor.

2023’TE REASÜRANS PAZARI TOPARLANDI

Fitch Ratings analistlerine göre, 2023’te reasürans sermayesinde güçlü toparlanma oldu. Fitch, 2023 sonuna kadar yüzde 11 büyüyerek yaklaşık 535 milyar dolara ulaşmasını ve 2022’de görülen kayıpları kısmen tersine çevirmesini beklediğini söyledi. Analistler, alternatif sermayenin 2023’te yüzde 13 büyüyerek yaklaşık 105 milyar dolara ulaşmasını beklediğini de kaydetti.

Fitch, bu artışın çoğunlukla rekor katastrofik tahvili ihracından kaynaklandığını söyledi. 2023’e bakıldığında, 2022’de görülen hacmi ikiye katlayan ve aynı zamanda tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan 15 milyar dolar tutarında önemli miktarda yeni afet tahvil bonosu ihraç edildi. Aynı zamanda, ödenmemiş afet tahvili hacimleri de güçlü bir artışa tanık oldu ve yüzde 19 artarak 41 milyar dolara ulaştı. Fitch ayrıca, son beş yıldaki düşük performansın yanı sıra felaket modellerinin zayıf güvenilirliği nedeniyle ortaya çıkan endişelerin 2023’te giderek azaldığını kaydetti.

Exit mobile version