Sigorta Gazetesi

Devlet destekli alacak sigortası yeniden yapılandı

Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, Devlet Destekli Alacak Sigortasını, ÖRYM bünyesinde yeniden yapılandırdıklarını belirterek, “KOBİ’lerimizin ticari hayatlarının tam ortasında yer alan bu ürünün yapılandırılmasında dinamik bir sistem kurulmasına özen gösterildi. KOBİ’lerimizden gelen talepler ve sigorta şirketleri ile aracılarından gelen geri bildirimler dikkate alınarak tarife değişiklikleri yapıldı ve tebliğlere yansıdı” dedi.

Türk Reasürans’ın yönetimindeki Özel Riskler Yönetim Merkezinin bünyesinde bulunan Devlet Destekli Alacak Sigortası yeniden yapılandırıldı. Devlet Destekli Alacak Sigortası ile ilgili değişiklikler Sigorta ve Reasürans Broker’larının bir araya geldiği toplantıda tanıtıldı.

Devlet Destekli Alacak Sigortası, yeniden yapılandırılması ve reasürans yapısının kurulması amacıyla 2020 yılından bu yana Türk Reasürans’ın yönetiminde bulunan Özel Riskler Yönetim Merkezi içerisinde geliştiriliyor. Yeniden yapılandırılan Devlet Destekli Alacak Sigortası 29 Temmuz tarihinde sigorta ve reasürans brokerları ile bir araya geldiği bir etkinlikte tanıtıldı.

EREN: DİNAMİK SİSTEM KURDUK

Tanıtım toplantısının açış konuşmasında söz alan Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, Türk Reasürans olarak faaliyet gösterdikleri sektörlerde ve teknik işleticiliğini yaptıkları DASK ve ÖRYM gibi kurumlarda, yegâne amaçlarının değer üretmek, sektörel gelişime ve olgunluğa katkı sunmak olduğunu belirtti. Selva Eren. “Bu kapsamda Devlet Destekli Alacak Sigortasını, ÖRYM bünyesinde yeniden yapılandırdık. KOBİ’lerimizin ticari hayatlarının tam ortasında yer alan bu ürünün yapılandırılmasında dinamik bir sistem kurulmasına özen gösterildi. KOBİ’lerimizden gelen talepler ve sigorta şirketleri ile aracılarından gelen geri bildirimler dikkate alınarak tarife değişiklikleri yapıldı ve tebliğlere yansıdı” dedi.

Eren, yakın zamanda değişen KOBİ tanımına uygun olarak firmalar için uyguladıkları ciro kriterini 125 milyon TL’den 250 milyon TL’ye çıkarıldığını belirterek, “Merkezin gerekli gördüğü durumlarda bu ciro yüzde 40 oranında artırabilecektir. Ayrıca otomatik olarak verilen azami teminat tutarı 750 bin TL’den bir milyon TL’ye çıkartıldı. EFT ve Havale yoluyla ve taksitle ödeme imkânları getirildi. Bu sistem ile ilgili sektörden gelecek geribildirimler kapsamında gerekli görülen ve SEDDK tarafından da uygun bulunan değişikliklerin hayata geçirilmesine devam edilecek” şeklinde konuştu.

TEMİNAT TUTARI 9 MİLYAR TL’YE ULAŞTI

Toplantıda, Devlet Destekli Alacak Sigortası (DDAS) ürününün yürürlüğe sokulmasındaki temel amacın, KOBİ’leri, alacağını tahsil edememe riskinden ve oluşacak problemlerden korumak, aynı zamanda güvenli ticaretin önünü açarak KOBİ’lerin sağlıklı büyümesine yardımcı olmak olduğunun altı çizildi.

Pandemi dönemini de göz önünde bulundurarak, ürünün amacına en iyi şekilde hizmet ettiğini söylemenin mümkün olduğuna işaret eden Türk Reasürans Genel Müdür Yardımcısı Ali Sertaç Canal, pandeminin başladığı 2020 yılı ortasından itibaren hem sisteme katılan KOBİ sayısında hem de verilen teminat limiti tutarında ciddi artış olduğunu belirtti.

Bugün itibariyle verilen teminat limitinin 43 bin alıcıda 9 milyar TL tutarına ulaştığına dikkat çeken Ali Sertaç Canal, Devlet Destekli Alacak Sigortası (DDAS) sisteminin yapısına dair satır başları ile şu bilgileri paylaştı:

DEVLET DESTEKLİ ALACAK SİGORTASI

Exit mobile version