Girişimci ve İş Yaşamı Koç Selmin Gök, sigorta sektöründe dijital dönüşüm projelerinin 2022’de artarak devam edeceğini belirterek, “Liderlerin bu projeleri çeviklikle hayata geçirmeleri için ekiplerini çok iyi koordine etmesi gerekeceğini düşünüyorum. Çalışanların piyasayı ve müşterileri analiz ederek satış yapma ve üstün hizmet sunma becerileri daha da önem kazanacak” dedi.
Global olarak dönüşen iş dünyasında, sigorta sektörü de ani dönüşümler yaşadı. Sektör; dijitalleşme, çeviklik, yeni çalışma ve iş gücü modelleri oluşturma, iklim değişikliği çalışmaları, doğal afetlerden kaynaklı hasar oranlarının değişikliği gibi pek çok konuyu odağına almak durumunda kaldı. Pandemiyle birlikte yüz yüze satış yapan ekiplerin tamamına yakını, uzaktan çalışma modeline geçiş yaptı ve telefonla veya online kanallarla satış yapmaya başladı. Başta geçici olarak görülen bu çalışma modeli şu anki durumda harmanlandı ve 2022’de hibrit çalışma sektörde en çok tercih edilen model haline geldi.
Geçtiğimiz yıl sigorta, emeklilik, müşteri hizmetleri başta olmak üzere 10 farklı sektöre ve 10 bini aşkın çalışanın gelişimine hizmet verdiklerini söyleyen Girişimci ve İş Yaşamı Koç Selmin Gök, yeni çalışma modellerinin ekibiyle yüz yüze çalışmaya, performanslarını izlemeye ve geri bildirim vermeye alışkın olan yönetim kadrolarını zorladığını, bir kısmını ise hala zorlamaya devam ettiğini belirtti.
Yöneticilerin satışı izleme, geri bildirim verme, çalışanlarla ilişki kurma, hedeflerin gerçekleştirilmesi için liderlik, koçluk ve mentorluk yöntemlerini kullanmasının kritik yetkinlikler olduğunu söyleyen Gök, “Sigorta sektöründe lider olan müşterilerimizin dönüşümüne rehberlik ediyoruz. 2021’de yüz yüze satış yapan sigorta danışmanlarının telefonda satış yapma becerilerini artırmaya, liderlerinin ise koçluk ve mentorluk yetkinliklerini geliştirmeye odaklanmıştık. 2022’de aldığımız talepler bu yıl şirketlerin özellikle liderlik ve koçluk alanlarına bu yıl daha da fazla yatırım yapacağını gösteriyor” dedi.
HİBRİT ÇALIŞMA MODELİNE GEÇİLDİ
Sektörde dijital dönüşüm projelerinin 2022’de artarak devam edeceğini söyleyen Selmin Gök, şunları söyledi:
“Liderlerin bu projeleri çeviklikle hayata geçirmeleri için ekiplerini çok iyi koordine etmesi gerekeceğini düşünüyorum. Çalışanların piyasayı ve müşterileri analiz ederek satış yapma ve üstün hizmet sunma becerileri daha da önem kazanacak. Bu sektörlerde faaliyet gösteren müşterilerimin büyük çoğunluğu hibrit çalışma modeline geçti. Bu doğrultuda yöneticilerin uzaktan ekip yönetimi, koçluk ve mentorluk yetkinlikleriyle çalışanlarıyla temas etmeye devam etmeleri daha da kritik bir önem kazanacak. Değişen ihtiyaçlara göre oluşan yeni ürün ve hizmetlerin hızla anlaşılması, müşterilere en doğru şekilde anlatılması, yeni müşteri kazanımlarının artması gibi pek çok organizasyonel ihtiyacın çalışanlar tarafından sahiplenilmesi gerekecek. Yöneticilerin koçvari yaklaşabilme yetkinlikleri bu sahiplenmeyi kolaylaştıracak ve hızlandıracak. Biz de bu ihtiyaçlara daha etkin çözümler bulmak adına dijitalleştik ve Türkiye’nin harmanlanmış ve interaktif modelle tasarlanmış ilk e-öğrenme programlarını sektöre kazandırdık.”
E-ÖĞRENME PROGRAMLARI
Kurumsal eğitim dünyasında pandemi ile birlikte daha fazla tercih edilen e-öğrenme programları, genellikle tüm şirketlerin faydalanabileceği şekilde sabit yapıda hazırlanıyor ancak bu noktada sektöre ve şirkete özel tasarım ve içeriğe sahip olan gelişim çözümleri fark yaratabiliyor.
Buradaki solid yapıyı kırdıklarını söyleyen Selmin Gök, “Faaliyet alanı aynı olsa da neredeyse her organizasyonun iklimi, ihtiyaçları ve beklentileri farklı. Yani, her şirket kendine özgü unsurlar barındırıyor. Sunulan eğitim çözümlerinin de bu nedenle terzi işi olması gerekiyor. Dolayısıyla bir şirketle yola çıktığımızda öncelikle kapsamlı bir ihtiyaç analizi yaparak, o organizasyona özel çözümler üretiyoruz. Sigorta şirketlerine en çok sunduğumuz çözümlerin başında ‘Liderlik, Koçluk ve Mentorluk’ programı geliyor. Ekipler için ise Satışta Uzmanlaşma ve Müşteri İlişkileri Yönetimi e-öğrenme programlarımız yoğun talep görüyor” dedi ve sundukları dijital çözümlerin tamamının ilk kez özel bir teknolojik altyapıyla özelleştirilebildiğini ve interaktif modelle harmanlandığını belirtti.