Çalışanlar, çalışamadıkları döneme ait sosyal güvenlik primlerini, sonradan borçlanarak ödeyebiliyor. Çalışan kadınlar doğum borçlanması, erkekler askerlik borçlanması yapabiliyor. Borçlanma tutarları da asgari ücrete göre belirleniyor ve her yıl asgari ücretteki değişikliğe göre borçlanma miktarı da artıyor. Buna göre 2025 sonuna kadar borçlanma yapacak olanlar 2026’ya göre daha düşük tutarlar ödeyecekler. Borçlanmayı 2026’ye bırakanlar ise hem asgari ücret artışından etkilenecek hem de sene başında uygulamaya girecek yeni yasadan dolayı borçlanma maliyetleri artacak. İşte, detaylar.

SİGORTA GAZETESİ/ÖZEL HABER
Çalışanlar, çalışamadıkları döneme ait sosyal güvenlik primlerini, sonradan borçlanarak ödeyebiliyor. Hizmet borçlanması yapılarak, emeklilikte ödenmesi gereken prim gün sayısını öne çekmek ve bu sayede de erken emekli olmak mümkün. Prim gün sayıları emekliliğe yetmeyenler, emekli olabilmek için borçlanma yapabiliyor. Borçlanma tutarı her yıl asgari ücretle birlikte arttığından, ileride daha yüksek tutarlar ödememek için şimdiden borçlanılabiliyor.
Çalışan kadınlar doğum borçlanması, erkekler askerlik borçlanması, yurtdışında çalışanlar yurtdışında geçen sürelerini borçlanabiliyor. Borçlanma tutarları da asgari ücrete göre belirleniyor ve her yıl asgari ücretteki değişikliğe göre borçlanma miktarı da artıyor.
BORÇLANMA TUTARI NE KADAR?
Borçlanma karşılığında ödenecek en düşük tutar, asgari ücretin yüzde 32’si, en yüksek tutar da asgari ücretin yüzde 32’sinin 7.5 katı. Çalışanlar bu rakamlar arasında kendi belirledikleri tutar üzerinden borçlanabilir.
Kadın çalışanlar bir çocuk için 720 gün, iki çocuk için 1.440 gün, üç çocuk için 2.160 gün üzerinde borçlanabiliyor.
Askerlik borçlanması ise en fazla askerlik süresi kadar yapılabiliyor. En uzun borçlanılacak süre 540 gün (18 ay). Askerlik borçlanmasının 12 ya da 18 ay yapılmasına gerek yok, prim günü tamamlayacak kadar da borçlanılabiliyor.
2025 yılsonuna kadar en düşük tutardan borçlanma yapacak olanlar; bugünkü asgari ücretin (26.005 TL) günlük tutarının (866,83 TL) yüzde 32’si (277,38 TL) üzerinden borçlanabilecekler. En yüksek tutardan borçlanmak isteyenler ise günlük asgari ücretin yüzde 32’sinin 7,5 katı (2.080,39 TL) üzerinden borçlanabilecek.
DOĞUM BORÇLANMASI
Yılsonuna kadar doğum borçlanması yapacak olanlar, en düşük borçlanma tutarı olan günlük 277,38 lira üzerinden; bir çocuk için 199.714 TL, iki çocuk için 400.075 TL, üç çocuk için 600.112 TL ödeyecekler. En yüksek tutardan borçlanılmak istenirse; bir çocuk için 1.497.852 TL, iki çocuk için 2.995.704 TL, üç çocuk için 4.493.556 TL ödeyecekler.
ASKERLİK BORÇLANMASI
Yılsonuna kadar askerlik borçlanması yapacaklar ise en düşük borçlanma tutarı olan 277,83 TL üzerinden 12 ay için 100.019 TL, 18 ay için 150.028 TL ödeyecekler. Askerlik borçlanmasını en yüksek tutardan yapmak isteyenler ise 2.080 TL üzerinden; 12 ay için 748.926 TL, 18 ay için 1.123.389 TL ödeyecekler.
Borçlanma yapacak olanların yüksekten borçlanmalarının en büyük avantajı ise emeklilikte alacakları maaşın da yükselecek olması. Yüksekten borçlanma için ödenecek tutar emekli maaşına katkı sağlayacak.
DOĞUM ve ASKERLİK BORÇLANMASI YAPACAKLARIN 2025 SONUNA KADAR ÖDEYECEKLERİ TUTARLAR (TL)

2026’DA BORÇLANMA TUTARI NE KADAR ARTACAK?
Askerlik ve doğum borçlanmasını 2026 yılında yapacaklar ise öncelikle 2026’nın başında uygulamaya girecek olan yeni asgari ücret üzerinden borçlanmak durumunda kalacaklar. Böylece, borçlanma tutarları ciddi artacak.
Askerlik borçlanması yapacak olanlar içinse asgari ücret artışının dışında 2026’nın başında uygulamaya girecek yeni yasadan dolayı da borçlanma tutarları artacak. Yeni yasaya göre bugün asgari ücretin yüzde 32’si olarak uygulanan oran yüzde 45’e çıkacak. Yasa değişikliği sadece askerlik borçlanması için geçerli olacak, doğum borçlanmasını kapsamayacak.
Yeni yasa ile bugünkü asgari ücret üzerinden günlük en düşük borçlanma tutarı olan 277,83 TL’den 390 TL’ye çıkacak. En yüksek borçlanma tutarı da 2.080,35 TL’den, 2.926,60 TL’ye çıkacak. Bunun üzerine asgari ücretteki artış da eklendiğinde özellikle askerlik borçlanması yapacaklar için tutar çok yükselecek.














