Depremler dünya sigortacılarının da gündeminde. Sigorta, reasürans, derecelendirme kuruluşları peşi sıra raporlar ve analizler yayınlayarak, depremin Türk sigorta pazarı üzerindeki etkilerine değiniyor. Yapılan analizlerin tamamında da DASK odak noktayı oluşturuyor. Peki, kim, ne dedi, hasar tahminleri ne oldu?
Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilde yıkıcı etkiye yol açan depremler dünya sigortacılarının da gündeminde. Sigorta, reasürans, derecelendirme kuruluşları peşi sıra raporlar ve analizler yayınlayarak, depremin Türk sigorta pazarı üzerindeki etkilerine değiniyor.
Kredi derecelendirme kuruluşu AM Best ve İngiltere merkezli veri analitiği ve danışmanlık şirketi GlobalData, Türkiye’deki depremin etkileri konusunda bir analiz yayınladı. GlobalData, Türkiye’yi vuran depremin son 100 yılın en şiddetli depremleri arasında yer aldığına değindi.
GLOBALDATA: DASK ZARARI KARŞILAR
GlobalData’da Kıdemli Sigorta Analisti Shabbir Ansari, “Mevcut felaket olayından kaynaklanan ekonomik kaybın ön tahmini 1 milyar dolardan fazladır ve Türk sigortacılarının sigortalı zararları karşılaması yıllar alacaktır. Ekonomik kaybın, 2020’de benzer bir depremden kaynaklanan kayıpların iki katından fazla olması bekleniyor” dedi.
GlobalData, analizinde, Türk sigorta pazarının bileşik rasyosunun yüzde 107,2 olduğunu ve yaşanan depremin Türk sigorta sektörünün önümüzdeki birkaç yıl içinde bileşik rasyosunun daha da kötüleşeceğine dikkat çekiyor. Analizde, DASK’ın, reasürans ortakları ile birlikte bu depremden kaynaklanan kayıpların büyük kısmını karşılayacağına da dikkat çekiliyor.
AM BES: KARLILIKLARI ETKİLEYECEK
AM Best ise, yayınladığı analizde, depremin, Türkiye’deki sigortacıların zorlu faaliyet ortamıyla mücadele ettikleri bir dönemde yaşandığını belirtiyor. Analizde, DASK’ın, riski koruduğunu da vurgulanıyor. Analizde, “2000 yılından bu yana Türkiye’de belediye sınırları içindeki özel konutlar için deprem sigortası zorunlu tutulmaktadır. Havuz, öngörülen bir seviyeye kadar garanti edilen tutarları kapsar, ancak bu seviyenin üzerindeki sigorta isteğe bağlıdır ve havuz tarafından karşılanmaz” denildi.
Best, depremlerin, Türkiye’deki sigortacıların önemli enflasyon ve zayıflayan para birimi ile son derece zorlu bir iş ortamıyla karşı karşıya olduğu bir zamanda meydana geldiğini de belirterek, “Şirketler 2020 depreminin etkisinden henüz kurtulamadığından, son deprem sigortacıların karlılığını daha da etkileyecektir” denildi.
CORELOGİC: SİGORTALI KAYIP 4 MİLYAR DOLARI AŞAR
Gayrimenkul bilgi firması CoreLogic’in tahminlerine göre ise, art arda meydana gelen iki yıkıcı deprem ve onlarca artçı sarsıntı, 4 milyar doları aşabilecek sigortalanabilir kayıplara neden olacak.