Başta sağlık kuruluşları ve sigorta şirketleri olmak üzere birçok kesimin merakla beklediği uzaktan sağlık hizmetlerine ilişkin yönetmelik Resmi Gazetede yayımlanarak, uygulamaya girdi. Yönetmelikle uzaktan sağlık hizmetinin hangi kuruluşlarca, nasıl verileceği ve hangi sağlık sorunlarında hastaların uzaktan sağlık hizmeti alabileceği de netleşti.
Haber: Oben ÜNÜVAR
Uzaktan Sağlık Hizmetlerinin Sunumu Hakkında Yönetmelik yayımlandı, böylece tele-tıp resmen başladı. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelikle uzaktan sağlık hizmetinin hangi kuruluşlarca, nasıl verileceğinin; hangi sağlık sorunlarında hastaların uzaktan sağlık hizmeti alabileceğinin sınırları da çizildi.
Düzenlemeye göre, Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş sağlık kurum ve kuruluşları uzaktan sağlık hizmeti sunabilecek. Uzaktan sağlık hizmetinde kullanılacak bilgi sistemi ise ya Sağlık Bakanlığı tarafından üretilecek ya da Bakanlık tarafından tescil edilecek.
İŞTE, UZAKTAN VERİLECEK SAĞLIK HİZMETLERİ
Yönetmelikte, hangi hizmetlerin uzaktan sunulacağı da madde madde belirlendi. Sağlık kurumları şu hizmetleri uzaktan verebilecek:
- Uzaktan sağlık hizmeti talep eden kişi, uzaktan sağlık hizmetinin elverdiği ölçüde muayene edilebilecek.
- Kişinin tıbbi gözlem, izlem ve takibi ile değerlendirmesi yapılabilecek.
- Teşhis edilmiş hastalıkları kontrol edilebilecek.
- Tıbbi danışmanlık verilebilecek.
- Konsültasyon veya ikincil görüş talep edilebilecek.
- Gerekli durumlarda, kişiye bir sağlık kuruluşuna fiziken müracaat etmesi önerilecek.
- Hastalıkların uzaktan yönetimi ve takibi için kişinin kan şekeri ve kan basıncı gibi klinik parametreleri değerlendirilebilecek, izlenebilecek, tedavi ve ilaç yönetimi sağlanabilecek.
- Sağlığın korunmasına ve takibine, sağlıklı yaşamın desteklenmesine, psikososyal destek hizmetlerinin sağlanmasına yönelik hizmetler verilebilecek.
- Sağlık riski artan veya ileri yaşlı kişilerin çok yönlü değerlendirmesi ve takibi yapılabilecek.
- Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen girişimsel veya cerrahi operasyon hizmetleri sunulabilecek.
- Endemik veya epidemik salgınlarda kişilerin sağlığının korunmasına yönelik gerekli tıbbi işlemler yürütülebilecek.
- Giyilebilir teknolojiler ve diğer tıbbi cihazlar ile sağlık hizmeti talep eden kişinin sağlık verileri ölçülebilecek ve takip edilebilecek.
- Hekim tarafından değerlendirilen kişiye, hekimince e-reçete ve e-rapor tanzim edilebilecek.
- Sağlık hizmeti sunan aynı branşta faaliyet izin belgesi sahibi olması koşuluyla bir başka sağlık tesisindeki sağlık hizmeti talep eden kişiye uzaktan sağlık hizmeti sunabilecek.
HASTALAR NASIL BİLGİLENDİRİLECEK?
Yönetmelikle, uzaktan sağlık hizmeti almak isteyen hastaların nasıl bilgilendirileceği ve bu konuda izlenecek yol haritası da tek tek belirlendi.
Buna göre; uzaktan sağlık hizmeti sunacak sağlık meslek mensubunun kimliği ve var ise uzmanlığı, sağlık meslek mensubunun kendisi ile fiziksel olarak aynı ortamda bulunmayacağı, uzaktan sağlık hizmetinin yüz yüze verilen sağlık hizmetinin muadili olamayacağı, uzaktan sağlık hizmeti ile uygulamalı tedavilerin farklı olduğu, devam eden bir tedaviyi aksatacak şekilde uzaktan sağlık hizmetinden faydalanılamayacağı, acil tıbbi durumlarda uzaktan sağlık hizmeti yerine en yakın acil servise başvurulması gerektiği, uzaktan sağlık hizmetinin ücreti, verilecek hizmetin kapsamı, hizmetin herhangi bir sağlık sigortası kapsamında karşılanıp karşılanmayacağı konularında hasta bilgilendirilecek.
AÇIK RIZA HALİNDE GÖRÜNTÜLÜ, SESLİ KAYIT ALINABİLECEK
Ayrıca, tarafların açık rızası olmaksızın uzaktan sağlık hizmeti sunumuna ilişkin ses veya görüntü kaydı alınması yasak olacak. Ancak, kişisel sağlık verilerinin işlenmesine ilişkin mevzuat uyarınca alınan sağlık hizmetine ilişkin kayıtların tutulacağı, kişisel verilerin korunması mevzuatına ve mahremiyete uygun olarak Sağlık Bakanlığı bilgi sistemine aktarılacağı konusunda sağlık hizmeti alacak kişi bilgilendirilecek.
Yönetmelik kapsamında sunulan sağlık hizmetleri, her iki tarafın açık rızası olmaksızın görüntülü veya sesli olarak kayıt altına alınamayacak, hizmet esnasında fotoğraf çekilemeyecek. Tarafların açık rızası olması halinde sunulan uzaktan sağlık hizmetine ilişkin görüntülü veya sesli kayıt alınabilecek. Kayıtlar, uzaktan sağlık hizmeti veren sağlık tesisinde veya Sağlık Bakanlığı’nın izin verdiği güvenli veri merkezlerinde saklanacak.