Sigorta Gazetesi

Ebeveynler çocuklarına neden BES yaptırsın?

Fiba Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu, 18 yaş altı kesimin BES’e girmesine yönelik açıklamalar yaptı. Öztürkoğlu, “Neden ben çocuğum için bugünden BES yaptırayım, 56 yaş çok uzun değil mi gibi sorular geliyor. Bunun iki nedeni var” diyerek, nedenleri sıraladı.

Editör: Aytaç NALLAR

Fiba Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu, BES’in, 2003 yılında gönüllü sistemle başladığını, 2007 yılında otomatik katılım sistemi ile çalışan kesimlerin sisteme dahil edildiğini, şimdi de 18 yaş ile beraber artık gençlerin tasarruf ve birikim yapma imkanına kavuşacağını söyledi.

Erol Öztürkoğlu, 18 yaş altında yaklaşık 23-24 milyon gencin olduğunu belirterek, “Orta ölçekte baktığımızda yaklaşık 2-3 milyon gencimizin bireysel emeklik sistemine gireceğini, yine orta vadede yaklaşık 30-35 milyar liralık fon büyüklüğüne gençlerimiz katkı sağlayacağını tahmin ediyoruz” dedi.

18 Yaş Altı Bugün de BES Yaptırabilir

Erol Öztürkoğlu, 18 yaş altı çocukların velilerinin, emeklilik şirketlerine gidip BES sözleşmesi yaptırabileceklerini ifade ederek, BES tarafından küçük bir iki tane değişiklik yapılacağını, özellikle 18 yaş altındaki kişilerin fon dağılım değişikliği, katkı payı artırmak azaltmak gibi durumlara yönelik değişikliklere ihtiyaç olduğunu söyledi. Öztürkoğlu, “Aslında fiili ehliyete sahip olmadıkları için, reşit olmadıkları için bu hakları onların kullanıp kullanamayacağı, aileleri tarafından kullanılacağına yönelik düzenlemelerle durum netleşecektir. Ancak bireysel emeklilik sözleşmelerini satın almalarıyla ilgili herhangi bir engel yok” şeklinde konuştu.

Sözleşmede İkinci Bir Kişiye Daha İhtiyaç Olacak

Erol Öztürkoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada dikkat edilmesi gereken şey şu: BES’te, katılımcılar tek başına katkı payı ödeyen ve sözleşme imzalayan kişiler olmasına rağmen, diğer Borçlar Kanunu, Medeni Kanun’dan doğan gereksinimlerden dolayı BES sözleşmesini 18 yaşındaki çocuğumuz katılımcı olarak yer alacak, onun ödemelerini yapacak, katkı payı yükümlülüklerini karşılayacak. Katılımcı nam ve hesabına hareket eden kişi dediğimizde annesi, babası, vasisi, dedesi. Herhangi bir kişi BES sözleşmesinde yer alacak ikinci bir kişiye daha ihtiyaç olacak.”

Yüzde 25 Katkıdan 18 Yaş Altı Yararlanacak

Erol Öztürkoğlu, 18 yaşın altındakilerin BES’e dahil olması şartlarına da değinerek, şu açıklamaları yaptı:

“BES’te yüzde 25 devlet katkısı var. Asgari ücret tutarına kadar aylık ya da yıllık toplam açısından baktığımızda ödenen katkı paylarına devletimiz de yüzde 25 katkı veriyor. Verilen bu devlet katkısı için 18 yaş altı ya da 18 yaş üstü için herhangi bir ayrıma gidilmedi. Dolayısıyla yüzde 25 devlet katkısı ile sisteme dahil olacaklar. Devlet katkısının hak edişi, 3 yıldan önce sistemden çıkılması durumunda hak edilmiyor. 3 ile 6 yıl arasında çıkılırsa yüzde 15, 6 ile 10 yıl arasında çıkılırsa yüzde 35, 10 yıldan sonra fakat 56 yaşından önce çıkılırsa yüzde 60’ına, 10 yıl 56 yaş tamamlandığı yüzde 100’üne hak ediliyor. Dolayısıyla bu hem 18 yaş üstü için hem de 18 yaş altındaki bireyler açısından şu andaki düzenlemeler kapsamında herkesi kapsıyor.”

Birikime 100-200 Liralarla Başlayacaklar

Erol Öztürkoğlu, devlet katkısının çok önemli unsur olduğuna dikkat çekerek, “18 yaş altındaki gençlerin aileleri şunu düşünüyor olabilir? Neden ben çocuğum için bugünden BES yaptırayım, 56 yaş çok uzun? Çevremden de bu sorular geliyor. Bunu küçük bir örnekle anlatayım. BES’in temel kurgusu neydi? Kişilerin, emeklilik dönemindeki gelir ihtiyacını giderecek birikimi yapmak. Dolayısıyla çalışma hayatına başladıktan sonra örnek, 40’lı yaşlarda emeklilik için gerekli olan parayı biriktirmek için de 500 lira ödüyorsanız, bunu 18 yaşında biriktirmeye başladığınızda muhtemelen 100-120 liralarla başlayacaksınız. İkincisi tabii getiriler. Bireysel emeklilik sistemindeki fonların getirileri zamanla enflasyonun düşmesine bağlı olarak nominal olarak azalacaktır. Dolayısıyla bu dönemler yüksek getirilerin olduğu dönemlerde 18 yaş altındaki kişilerde bireysel emeklilik sistemine bugünden dahil olarak hem yüzde 25 devlet katkısındaki hakediş sürelerini başlatmış olacaklar hem de yüksek getirilerden faydalanmış olacaklar” dedi.

Kısmi Çekiş Hakkı Gelecek

Erol Öztürkoğlu, BES’te, kişilerin, belli ihtiyaçları için kısmi çekiş imkanı sağlanmasına yönelik düzenlemelere ihtiyaç olduğunu da ifade ederek, “Bu düzenlemeler geldiğinde bu hem 18 yaş altı için geçerli olacak hem de diğer 18 yaşından büyük katılımcılarımız için geçerli olacak” dedi.

Exit mobile version