Mapfre, 2021 Ekonomi ve Endüstri Görünümü: 4. Çeyrek Perspektifleri Raporunda, dünya çapında sigorta piyasalarının 2021’de ekonomik büyümenin geri dönüşüne paralel olarak toparlanma eğilimini izlemeye devam ettiği belirtiliyor. Raporda Türkiye’ye de yer veriliyor. Raporda, Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerin 2021’de iyileştiğine dikkat çekilerek, piyasalar için karmaşık faiz oranı senaryosunun hayat sigortası ürünlerinin gelişimine zarar vereceği vurgulanıyor. Ancak Türkiye ekonomisinin bu yıl için güçlü toparlanmasının hayat sigortasına yardımcı olabileceğine ve hayat sigortalarına daha fazla dinamizmin kazandırabileceğine dikkat çekiliyor.
Mapfre Economics, 2021 Ekonomi ve Endüstri Görünümü: 4. Çeyrek Perspektifleri Raporunun özet sonuçlarını açıkladı. Dünya çapında sigorta piyasalarının görünümü, 2021’de ekonomik büyümenin geri dönüşüne paralel olarak toparlanma eğilimini izlemeye devam ediyor. Bu; ABD’deki (uygulanan önemli mali ve parasal teşvik paketleri nedeniyle) ve gelişmekte olan ve yükselen ekonomilere sahip Asya ülkelerindeki güçlü büyüme ile destekleniyor.
Bölgenin en büyük ekonomilerinden bazılarının gösterdiği güçlü performans göz önüne alındığında, Latin Amerika için tahminler de gelişiyor ve bu durum, sigorta sektörü için birincil piyasalar üzerinde olumlu bir etki yaratıyor. Ancak, büyüme ivmesinde bir kayıp olduğuna dair işaretler var ve birçok ekonominin pandemi öncesi seviyelere geri dönmesi için en az 2022’ye kadar beklemesi gerekecek. Bu, sigorta piyasalarının dengesiz bir toparlanma yaşayabileceği anlamına gelir.
Rapora göre, tedarik zincirindeki darboğazlar ve enerji fiyatlarındaki keskin yükseliş nedeniyle birçok ülkenin karşı karşıya kaldığı enflasyonist baskılar, sigorta şirketlerinin karlılığını olumsuz yönde etkileyerek baskıyı artırıyor. Birçok ülkedeki merkez bankaları, artan enflasyon ve iyileşen ekonomik koşullar karşısında ultra gevşek para politikası önlemlerini kademeli olarak geri çekeceklerini duyurdular veya değerlendirmeye başlıyorlar.
ORTAM TASARRUF ÜRÜNLERİNİN SATIŞI İÇİN ELVERİŞSİZ
Dolayısıyla Euro Bölgesi faiz oranlarında hafif bir artış görülebilmekte. ABD’de de durum aynı; daha kısa vadelerde olsa da bir önceki yıl ulaşılan yüksek seviyelerin oldukça altında kalarak geniş parasal teşvikin devam ettiğinin bir göstergesi. Düşük kısa vadeli faiz oranları ve daha fazla artışların meydana gelebileceği beklentileri nedeniyle faiz ortamı, tasarruf ürünlerinin satışı için elverişsiz. Bununla birlikte, hisse senedi piyasaları, özellikle bu tür ürünlerin daha yaygın olduğu ABD’de, hayat sigortası yatırım işinin gelişimini destekleyerek mevcut kriz sırasında daha iyi performans gösterdi.
Salgının akut aşamalarında ekonomik operatörlerin nakit pozisyonlarına yönelik hareketinin yarattığı aşırı belirsizliğin üstesinden gelindiği için, hayat sigortası işi hane halkları ve şirketlerin ölüm riskine karşı artan koruma iştahı tarafından tercih ediliyor. Enflasyona karşı korunmalarına ve tasarruflarından geri dönüş elde etmelerine olanak tanıyan ve poliçe sahibinin yatırım riskini üstlendiği hayat sigortası ürünlerinin geliştirilmesini teşvik eden finansal ürünler tarafından da desteklenmektedir. Dünya çapındaki büyük hisse senedi piyasası endekslerinin güçlü performansı, gelişimlerine katkıda bulunuyor.
GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE DURUM
Aynı zamanda, bazı gelişmekte olan ülkeler uyguladıkları ekonomik destek tedbirlerinin bir kısmını geri çekmek zorunda kalmışlardır. Hatta bazı durumlarda, Brezilya ve Meksika gibi enflasyon hedeflerini önemli ölçüde aşan ve beklenenden daha kalıcı olduğu kanıtlanan enflasyona karşı faiz oranlarında keskin artışlarla kısıtlayıcı bir para politikasına doğru bir kayma bile olmuştur. Bu oran artışları, hayat iş kolunun gelişimi, tasarruf ürünleri ve geleneksel ömür boyu emeklilik için daha elverişli bir ortam yaratıyor. Bu anlamda, Brezilya ve Meksika’daki hayat sigortası piyasaları, pandeminin bir sonucu olarak ölüm ve hastalık riskine karşı daha güçlü koruma talebinden de etkilenen iş hacminde önemli bir büyüme yaşıyor.
İspanya’da ise sigorta sektörü hem hayat hem de hayat dışı ürünler için önemli bir büyüme göstermeye devam ediyor. Bununla birlikte, hayat sigortası için, pandeminin temel etkileri oldukça dikkat çekici ve kriz öncesi rakamlar hala çok uzak görünmekte. Hisse senetleri, düşük faiz oranları ve yükselen enflasyon ortamına karşı alternatif bir koruma biçimi olarak görülmeye başlanıyor ve bu, sigortalının yatırım riskini üstlendiği hayat sigortası ürünlerinin geliştirilmesini teşvik ediyor.
TÜRK EKONOMİSİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER İYİLEŞİYOR
2021 Ekonomi ve Endüstri Görünümü: 4. Çeyrek Perspektifleri Raporunda, Türkiye’ye de yer veriliyor. Raporda, Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerin 2021’de iyileştiğine ve dünyada gerilemeyen birkaç ekonomiden biri olduğuna değiniliyor. Raporda, TL’nin değer kaybına işaret edilerek, Merkez Bankası’nın son toplantısında enflasyondaki artışa rağmen resmi faiz oranını düşürdüğüne dikkat çekiliyor.
Piyasalar için karmaşık bir faiz oranı senaryosu oluştuğuna değinilen raporda, hayat sigortası ürünlerinin pazarlanabileceğini, ancak kısa vadeli hareketlere ve daha uzun süreli ürünlerde sunulabilecek düşük vadeli primlere ilişkin belirsizliğin bu tür işlerin gelişimine zarar verdiği ifade ediliyor.
Raporda, sigorta şirketlerinin genellikle hayat sigortasını desteklemek için yatırım yaptığı geleneksel finansal varlıkların, yüksek enflasyon sonucu satın alma gücü kaybını telafi edemediği de belirtiliyor. Ancak, Türkiye ekonomisinin bu yıl için güçlü toparlanmasının hayat sigortasına yardımcı olabileceğine ve hayat sigortalarına daha fazla dinamizmin kazandırabileceğine dikkat çekiliyor.