Ekonomik kayıp 100 milyon Euro

Aon tarafından yayınlanan aylık Küresel Felaketler raporuna göre Cumbre Vieja yanardağı (İspanya’nın Kanarya Adaları takımadalarındaki La Palma Adası) binlerce sakinin tahliyesine yol açtı ve muhtemelen yüz milyonlarca euroluk ekonomik kayba neden olacak.
Aon’un raporu, Eylül 2021’de dünya çapında meydana gelen doğal afet olaylarının etkisini değerlendiriyor. En yüksek etkiye sahip olanlar şöyle sıralanıyor:
  • İspanya’nın Kanarya Adaları takımadalarındaki La Palma Adası’nda bulunan Cumbre Vieja yanardağının 30 kilometre (18.6 mil) alanı etkiledi. Binlerce sakinin tahliyesine yol açtı ve muhtemelen yüz milyonlarca euroluk ekonomik kayba neden olacak.
  • Nicholas Kasırgası, 14 Eylül’de Kategori 1 fırtınası olarak Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas eyaletine indi. Yavaş hareket eden siklonla ilişkili yoğun yağış günleri, Teksas ve Louisiana’nın bazı bölgelerinde kayda değer sel ve ani sel baskınlarına neden oldu. Toplam ekonomik kayıpların 1 milyar doların üzerinde olduğu tahmin edildi. Yarısından azının kamu ve özel sigorta kapsamında olması bekleniyordu.
  • ABD’de bulunan Fawn Fire yangınında binlerce dönüm alan yandı. En az 185 yapı yıkıldı.  Kaliforniya orman yangınları, 3 bin 600’den fazla yapının hasar görmesine veya yıkılmasına neden oldu ve milyar dolarlık ekonomik kayıp yarattı.

EYLÜL AYI AFET AYI OLDU

  • Eylül ayı boyunca ve Ekim ayı başlarında Çin’in orta ve doğu bölgelerinde şiddetli yağışlar etkili oldu. Ölüm sayısı 400’e yaklaştı ve toplam ekonomik maliyet 30 milyar dolara yaklaştı.
  • Şiddetli hava koşulları 7 Eylül’de Wisconsin, Illinois, Indiana ve Michigan bölgelerinde hasara yol açtı. Hasarın çoğuna büyük dolu ve düz rüzgarlar neden oldu. Toplam ekonomik kayıplar 315 milyon doları olarak tahmin edildi; çoğu sigortalıydı.
  • Şiddetli yağışlar, eylül ayında Kolombiya’da kayda değer bir sele yol açtı ve yaklaşık 6 bin ev hasar gördü veya yıkıldı.
  • Birleşmiş Milletlere göre, temmuz ve eylül ayları arasında Sudan’da meydana gelen mevsimsel sellerden 13 eyalette toplam 300 binden fazla kişi etkilendi. Yaklaşık 15 bin ev yıkıldı ve 45 binden fazla ev hasar gördü.
  • 22 Eylül’de Avustralya’nın Victoria eyaletini 5,9 büyüklüğündeki bir deprem etkileyerek evlerde ve işyerlerinde küçük ama yaygın hasara neden oldu. Avustralya Sigorta Konseyi en az bin 700 hasar dosyası açıldığını açıkladı.