MetLife Emeklilik Genel Müdürü Deniz Yurtseven, BES’teki son gelişmeler ve emeklilik fonlarının getirileri hakkında açıklamalar yaptı. Yurtseven, yılın ilk üç ayında enflasyon üzerinde getiri sağlayan emeklilik fonu olmadığını belirterek, yılın ikinci çeyreğinde durumun değişeceğini söyledi. Yurtseven, BES sözleşmelerinin bankalarda teminat olarak gösterilmesine yönelik yeni düzenlemenin de fonların dışarı çıkmasını engelleyeceğini vurguladı.
Editör: Aytaç NALLAR
MetLife Emeklilik Genel Müdürü Deniz Yurtseven, yılın ilk üç ayında enflasyon üzerinde getiri sağlayan emeklilik fonu olmadığını, ancak emeklilik fonlarının piyasalardan daha iyi getiri sağladığını belirterek, “Eksi bile olsa daha az kötü” dedi.
Deniz Yurtseven, BES’teki son gelişmeler ve emeklilik fonlarının getirileri hakkında açıklamalar yaptı. 2022 yılında BES fonlarının yüzde 6,5 civarında reel getiri sağladığını ve 2019-2022 döneminde, son 4 yılda, yüzde 12-14’lerde reel getiriler sağlandığını ifade eden Yurtseven, uzun süreli bir sistemde sağlanan bu getirilerin pozitif bir performans olduğunu kaydetti. Geçen sene özellikle hisse fonlarında başarılı bir performans sergilendiğini bildiren Yurtseven, “Bu sene maalesef finans enstrümanların tümüne baktığımızda, bireysel emeklilikten ayrı olarak baktığımızda, enflasyon seviyesinde getiri sağlayan tek bir finansal enstrüman var; o da, altın” dedi.
ENFLASYONUN ÜZERİNDE GETİRİ YOK
Altın dışındaki diğer fonların ilk üç ayda enflasyonun altında bir getiri sağladıklarına dikkat çeken Yurtseven, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İlk üç ayda BES tarafında nominal anlamda 3.5 civarında bir getiri var. İlk üç ayda enflasyon 12’ler civarında geldi. Dolayısıyla şu anda enflasyon üzerinde getiri sağlayan bir emeklilik fonumuz yok, ama 2’inci çeyrekten veya yılın ikinci yarısından ümitliyim. Eminim ki, bireysel emeklilik fonları giderek performansını geliştirecek. Altın fonları dışında yabancı paraya yatırım yapan fonlarda yüzde 5’ler civarında getiri söz konusu. Hisse fonlarında eksi getiri var. Şunu da söyleyeyim; bireysel katılımcıları için BİST 100 performansına baktığımızda, yılbaşından beri eksi 11,5-12’ler civarında olduğunu görüyoruz. BES hisse fonlarına baktığımızda ise eksi 7’ler civarında. Bu da şunu gösteriyor; her zaman emeklilik fonları piyasalardan daha iyi getiri sağlıyor, eksi bile olsa daha az kötü.”
BES FONLARI DIŞARI ÇIKMAYACAK
Deniz Yurtseven, BES sözleşmelerinin bankalarda teminat olarak gösterilmesine yönelik yeni düzenlemeyi de değerlendirdi. BES sisteminde oluşan fonların dışarı çıkmasını engelleyici ve katılımcıların avantajlı krediye ulaşmasına katkı sağlayacak bir düzenleme olduğuna dikkat çeken Yurtseven, “Araştırmalar, vatandaşlarımızın özellikle küçük miktarlarda finansal ihtiyaçları söz konusu olduğunda, bireysel emeklilik sisteminden çıkmak yönünde bir eğilimleri olduğunu gösteriyor. Neden ayrılıyorsunuz diye sorduğumuzda; bize verilen ilk cevabın, finansal ihtiyaçları gidermek için olduğunu görüyoruz. Düzenleme sayesinde katılımcılar kısa dönemli finansal ihtiyaçlarını bankalardan kredi kullanarak giderebilecekler, sistemden de çıkmayarak özellikle devlet katkısı avantajından faydalanmayı sürdürecekler” dedi.
KARŞILIKLI KAZAN KAZAN SAĞLAYAN UYGULAMA
BES birikimlerinin alacağın devri sözleşmesi ile karşılık olarak gösterilmesinin bankalar açısından da olumlu tarafları olduğunu vurgulayan Yurtseven, sözlerini şöyle sürdürdü:
“BES nakit bir karşılık olduğu için bankalar da müşterilerine daha avantajlı faiz oranları ile gidebilecekler. BES müşterileri hem faiz avantajı elde edecek, hem de bankalara daha güvenilir bir karşılık sunulacak. Katılımcılar da sistemden ayrılmayarak, devlet katkısı gibi BES’teki avantajlardan yararlanarak, bu dönemi atlatacak. Dolayısıyla bu karşılıklı kazan kazan ilkesine dayalı bir uygulama. Uygulama başladığı zaman etkilerini daha açık bir şekilde göreceğiz. Yönetmeliğin getirdiği altı aylık bir düzenleme süresi var. Bizlerin de altyapılarımızı buna göre yenilememiz, hazırlamamız gerekiyor.”