Elektrikli araç kullanıyorsanız dikkat!

Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yayınlanan raporlara göre, 2030 yılında yaklaşık 125 milyon elektrikli aracın yollarda olması bekleniyor. Çevresel kirliliğin ve otomotiv sektöründeki gelişimin yükselişiyle birlikte elektrikli araçlara duyulan ihtiyaç, aynı zamanda siber güvenlik tartışmalarını da gündeme getiriyor. Akıllı asistan desteğine sahip elektrikli araçlar, araç güncellemesi sırasında oluşan ağ açıklarına sızan siber saldırganlar tarafından uzaktan kumanda yöntemiyle kilitlenebiliyor. Uzaktan yapılacak bu tip saldırılar ise sürücü ve araçlara yönelik ciddi tehdit oluşturuyor.

Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yayınlanan raporlara göre, 2030 yılında yaklaşık 125 milyon elektrikli aracın yollarda olması bekleniyor. Çevresel kirliliğin ve otomotiv sektöründeki gelişimin yükselişiyle birlikte elektrikli araçlara duyulan ihtiyaç, aynı zamanda siber güvenlik tartışmalarını da gündeme getiriyor. Siber güvenlik şirketi WatchGuard, elektrikli araç üreticilerinin araçları piyasaya sürmeden önce ağ güvenliği ve araç içi güvenlik gibi kavramlara daha fazla odaklanması gerektiğine dikkat çekiyor.

SİBER SALDIRILAR YAYGINLAŞIYOR

WatchGuard’dan yapılan açıklamada, akıllı asistan desteğine sahip elektrikli araçların, araç güncellemesi sırasında oluşan ağ açıklarına sızan siber saldırganlar tarafından uzaktan kumanda yöntemiyle kilitlenebildiği belirtiliyor. Uzaktan yapılacak bu tip saldırılar ise sürücü ve araçlara yönelik ciddi tehdit oluşturuyor. Bu nedenle, siber saldırganların ağ bağlantılarına yönelik yaptığı siber saldırılar, oldukça yaygın bir yöntem olarak dikkat çekiyor. Akıllı ve IoT sensörlerle donatılmış elektrikli araçlarda ağ güvenliğinin sağlanması, dışarıdan yapılacak siber saldırılara karşı da büyük önem taşıyor. Bazı siber saldırganlar, kullanıcıların kimlik bilgilerini taklit ederek ağ güvenliğini ihlal edebiliyor.

ARACIN SİSTEMLERİNİ ELE GEÇİRİYORLAR

Elektrikli araçlarda kullanılan IoT, 5G ve otonom sürüş teknolojileri, araç sahiplerinin sürüş deneyimlerini kolaylaştırırken beraberinde bazı riskler de barındırıyor. Bu risklerin başında, online güncelleme yapan elektrikli araçların muhtemel ağ açıkları sebebiyle siber saldırganların hedefi olması geliyor. Saldırganlar, güncelleme sırasında oluşabilecek ağ açıklarından yararlanarak kamera, araç içi güvenlik ve frenleme sistemlerine sızıp aracın komuta sistemlerini ele geçirebiliyor. WatchGuard, bu tip siber saldırılardan korunmak isteyen üreticilerin bütünleşik siber güvenlik çözümlerini kullanması gerektiğini vurguluyor.