ILO, depremin, işgücü piyasası üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Deprem nedeniyle 658 bin çalışan, geçim olanaklarını kaybetmiş durumda. Depremden etkilenen çalışanların her biri, iş yokluğu sürdükçe her ay ortalama 230 doları aşan gelir kaybı yaşıyor.
Uluslararası Çalışma Örgütü, (ILO), depremin, işgücü piyasası üzerindeki etkilerine ilişkin değerlendirme yayınladı. Buna göre, acil destek verilmezse yoksulluk, kayıt dışılık ve çocuk işçiliğinin artması bekleniyor.
Türkiye’ye ilişkin ilk verilere göre, deprem nedeniyle 658 bin çalışan, geçim olanaklarını kaybetmiş durumda. Hükümet ayrıca 150 bini aşkın işyerinin kullanılamaz hale geldiğini bildiriyor. ILO’nun tahminlerine göre, depremden etkilenen çalışanların her biri, iş yokluğu sürdükçe her ay ortalama 230 doları aşan gelir kaybı yaşıyor. Toplamda ise, bu kriz nedeniyle, depremden etkilenen bölgede aylık yaklaşık 150 milyon dolar net emek geliri kaybı oluşuyor.
ÇALIŞMA SAATİ KAYIPLARI
Türkiye’de depremden etkilenen illerde 4 milyonu aşkın çalışan yaşıyor ve bunların çoğu tarım, imalat sanayi, ticaret veya diğer düşük katma değerli hizmetlerde çalışıyor. Çalışma saati kayıpları ise şu düzeyde tahmin ediliyor: Malatya’da yüzde 58,8; Adıyaman’da yüzde 48,1 ve Hatay’da ise yüzde 45,2.
ILO’nun Türkiye değerlendirmesi, istihdam kayıplarına ek olarak, iş sağlığı ve güvenliği ile çocuk işçiliği alanlarında da risklerin artmış olabileceği uyarısı yapıyor.