2026 Mart ayında 20 emeklilik fonunun 19’unun getirisi enflasyonun altında kaldı. En yüksek getiriyi yüzde 2,4 ile para piyasası fonları sağladı. Sene başından bu yana BES’in ortalama getirisi yüzde 8,97 oldu ve 10,04’lük enflasyonla mukayese edildiğinde BES’in ortalama getirisi enflasyon 1,07 puan altında kaldı.

SİGORTA GAZETESİ/ÖZEL HABER
Emeklilik fonlarının 2026 Mart ayı performansı belli oldu. Bir aylık sürede gönüllü BES sisteminde en yüksek getiriyi yüzde 2,4 ile para piyasası fonları sağladı. Mart ayındaki yüzde 1,94’lük enflasyon ile mukayese edildiğinde para piyasası fonlarının getirisi enflasyonun 0,4 puan üzerinde oldu. BES kıyas grupları içindeki 20 emeklilik fonunun 19’unun getirisi enflasyonun altında kaldı.
Uzun süredir BES katılımcılarına ciddi getiriler sunan altın fonları ise Mart ayında yüzde 11’lerde negatif getiri sundu. Enflasyonla mukayese edildiğinde altın fonunun getirisi yüzde -13’e kadar çıktı. Benzer şekilde, hisse fonları da mart ayında yüzde 8,7 negatif getiri sundu, reel olarak getiri yüzde -10’u geçti. Değişken fonların tamamının getirisi enflasyonun çok altında kalırken, borçlanma fonları da benzer şekilde yüzde 3,8 negatif getiri sağladı. Mart ayında birikimlerini para piyasası fonlarının dışındaki fonlarda değerlendirenlerin tasarrufları eridi.
ÜÇ AYDA EN YÜKSEK GETİRİ HİSSEDE
Sene başından bu yana bakıldığında ise değişken fonlarla, hisse fonları yüksek getiri sundu. Ocak-Mart döneminde Değişken Katılım fonu yüzde 17,5 getiri sağlarken, aynı dönemdeki yüzde 10,04’lük enflasyonla mukayese edildiğinde bu fonun getirisi enflasyonun 7,4 puan üzerinde oldu. Benzer şekilde hisse fonları da yüzde 17,2 getiri sağladı ve enflasyonun 7,16 puan üzerinde getiri sundu.
Sene başından bu yana kıyas grupları içinde yer alan 20 emeklilik fonunun 12’si enflasyonun üzerinde getiri sağladı. Ocak-Mart döneminde para piyasası fonları yüzde 10,3 ile enflasyonun çok az altında getiri sağlarken, altın fonları ise yüzde 8,9 negatif getiri sundu.
BES’İN ORTALAMA GETİRİSİ %8,97
Emeklilik Gözetim Merkezi’nin açıkladığı verilere göre sene başından bu yana BES’in ortalama getirisi yüzde 8,97 oldu. Aynı dönemdeki yüzde 10,04’lük enflasyonla mukayese edildiğinde BES’in ortalama getirisi enflasyon 1,07 puan altında kaldı.
Aynı dönemde BIST-100 endeksi yüzde 21,56, mevduat faizi yüzde 10,32 getiri sağlarken, altının getirisi yüzde 10,97, doların ise yüzde 3,88 olarak gerçekleşti. Buna göre altın ve dolardan sonra en düşük getiri BES’te yaşandı.
















