Sigorta Gazetesi

En çok kira, gıda, ulaştırmaya harcadık

TÜİK, bölgesel bazda hanehalkı tüketim harcaması araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Hanehalkı tüketim harcamalarının büyük bölümünü konut ve kira, gıda ve alkolsüz içecek ile ulaştırma harcamaları oluşturdu.

TÜİK’in açıkladı 2019 yılı, bölgesel bazda hanehalkı tüketim harcaması araştırmasının sonuçlarına göre; konut ve kira harcamalarına en yüksek payı ayıran bölge yüzde 28,6 ile İstanbul iken en düşük payı ayıran bölge yüzde 20,2 ile Kuzeydoğu Anadolu oldu.
Hanehalkı tüketim harcamaları içinde gıda ve alkolsüz içecek harcaması payının en yüksek olduğu bölge yüzde 28,5 ile Ortadoğu Anadolu iken en düşük olduğu bölge yüzde 15,9 ile İstanbul oldu.

Sağlık Harcaması En Yüksek Batı Marmara’da 

Ulaştırma harcamalarına en yüksek payı yüzde 20,1 ile Batı Karadeniz bölgesi ayırırken, en düşük payı ayıran bölge yüzde 15,3 ile Güneydoğu Anadolu oldu.
Hanehalkı tüketim harcamaları içinde eğitime yüzde 3,7 ile en yüksek payı İstanbul bölgesi ayırırken, Doğu Karadeniz yüzde 0,9 ile en düşük payı ayıran bölge oldu.
Sağlık harcamalarına ise en yüksek payı yüzde 2,7 ile Batı Marmara bölgesi ayırırken, en düşük payı yüzde 1,2 ile Ortadoğu Anadolu bölgesi ayırdı.

Tüketim Harcamalarının Dörtte Biri İstanbul’da

Türkiye’deki hanehalkı tüketim harcamalarının yüzde 24,4 İstanbul bölgesinde gerçekleşti. İkinci sırada yüzde 15,1 ile Ege bölgesi yer alırken, bu bölgeyi izleyen Akdeniz bölgesinin payı yüzde 11,4 oldu.
İstanbul bölgesi tüm harcama türlerinde en yüksek paya sahip olurken eğitim harcamalarının yüzde 38,6’sı, lokanta ve otel harcamalarının yüzde 28,9’u, eğlence ve kültür harcamaları ile konut ve kira harcamalarının yüzde 28,6’sı İstanbul bölgesinde gerçekleşti.
Tüketim harcamalarından en düşük payı yüzde 1,8 ile Kuzeydoğu Anadolu bölgesi aldı. Bu bölgeyi yüzde 2,6 ile Ortadoğu Anadolu ve yüzde 2,9 ile Doğu Karadeniz izledi.

Exit mobile version