TARSİM Genel Müdürü Bekir Engürülü, devlet destekli tarım sigortasındaki son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Engürülü, sözleşmeli üreticilikte sigortanın zorunlu hale getirildiğini belirterek, tarımda iyi risklerin sigortalanması için çalışma başlattıklarını söyledi.
Editör: AYTAÇ NALLAR
TARSİM Genel Müdürü Bekir Engürülü, sözleşmeli üreticilikte TARSİM’in zorunlu hale getirildiğini açıkladı. Engürülü, tarımda iyi risklerin sigortalanması konusunda da çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Deprem bölgesinde 30 milyon TL hasar ödendiğini, bölgede eksperlerin çalışmalarını tamamladığını, hasar ödemelerinin de tamamının bittiğini belirten Engürülü, bölgede tarımsal faaliyetin düzene oturduğunu kaydetti. Bekir Engürülü, devlet destekli tarım sigortasındaki son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.
SÖZLEŞMELİ TARIMDA SİGORTA ZORUNLU
Engürülü, tarımda sözleşmeli üretimle ilgili yeni kanun çıktığını ve bunun içinde de sigorta yaptırma zorunluluğu getirildiğini ifade ederek, “Sözleşmeli üretim özellikle üretimin planlanması açısından çok önemli bir unsur. Sözleşmeli üretim; henüz daha ekime başlamadan önce alıcıyla satıcının bir araya geldiği bir sistem. Bu sayede üretici ne üreteceğini, ne kadar üreteceğini ve kime satacağını biliyor. Bu üretimin sürdürülebilirliği açısından çok önemli bir unsur. Bunun kanunla çıkması sağlandı. Biz işin hangi bölümünde olacağız? Kanunla sözleşmeli üreticilikte TARSİM zorunlu hale getirildi. Eğer üründe bir kayıp söz konusu olursa, doğal afetlerle alakalı kayıplar TARSİM tarafından karşılanacak. Böylece çiftçinin burada zarar etmesi engellenmiş olacak. Şu anda ikincil mevzuatları hazırlanıyor, bu sezona yetişir” dedi.
FİYATIN UCUZLAMASANI SAĞLAYACAĞIZ
Bekir Engürülü, tarım sigortasında yeni bir çalışmaları olduğuna da dikkat çekerek, bu konuda şu açıklamaları yaptı:
“Çiftçimiz aslında nerede zarar olabileceğini az çok biliyor ve kötü riskleri TARSİM sigortalıyor. Oysa iyi riskleri de sigortalayabilmeliyiz. Burada hem fiyatın ucuzlamasına hem daha fazla bir penetrasyona ulaşmayı sağlamış olacağız. Aynı üründeki birden çok parselin sigortalanması için çaba sarf edeceğiz, böylece fiyatın ucuzlamasını da sağlayacağız. Çünkü tarım sigortasız olmaz. Tarımla uğraşacaksanız sürdürülebilirlik için tek şey sigortayı yaptırmak gerekir.”