Sigorta Gazetesi

Eşdeğer parça 4 milyar TL’lik tasarruf getirecek

Eşdeğer parça kullanımına izin veren yasa maddesi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, düzenlemenin 4 milyar liralık bir tasarruf getireceğini belirterek, “Bunun da prime etkisini hesapladık, yüzde 13’lük bir indirim olabiliyor” dedi.

Sigorta şirketlerinin hasarlı araçların onarımında eşdeğer parça kullanımına izin veren yasa maddesi Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan kabul edilerek geçti. Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde, sigorta şirketlerinin hasarlı araç onarımında eşdeğer parça kullanılmasına imkan tanıyan düzenleme de yer almıştı. Düzenleme maddesi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda düzenleme maddesi üzerinde yapılan konuşmalar sırasında Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu da bilgilendirmelerde bulundu.

KULLANIM ORANI YÜZDE 50’YE ÇIKACAK

Eroğlu, Komisyonda yaptığı konuşmada, sigorta sektörünün trafik ve kaskoda ödediği, sektörün toplam hasar maliyetinin 22 milyar lira olduğunu, bunun yüzde 60’ının eşdeğere konu olabildiğini, diğer yüzde 40’ının aracın güvenlik aksanı olduğu için buna müsaade edilmediğini söyledi. Eroğlu, yüzde 60 eşdeğere konu olabilen karoser, cam, aydınlatma grubunun hasar frekansı yüksek olan parçalar olduğunu kaydetti.

Eşdeğer parça kullanım oranının yüzde 13 olduğuna dikkat çeken Eroğlu, “Yerli talebinin ve yerli arzının olması gerekiyor. Önce sektör talep edecek ki, üreticiler bunu yapsın. Biz bu yüzde 13’ün zaman içinde yüzde 50’ye kadar çıkacağını tahmin ediyoruz” dedi.

YÜZDE 13’LÜK İNDİRİM GETİRİYOR

Eroğlu, garanti kapsamında, orijinal parça kullanma zorunluluğu olduğunu, bunun değiştirilmediğini belirterek, şunları söyledi:

“Lüks arabalar da bunu tercih etmezler diye düşünüyoruz.  Biz doğal sınırın yüzde 50’ye gelebileceğini hesap ediyoruz. Bu maliyetler çerçevesinde baktığımızda da 4 milyarlık bir tasarruf olacağını düşünüyoruz. Bunun da prime etkisini hesapladık. Çünkü bu toplam primin yüzde 70’i maddi hasardan, yüzde 30’u bedeni hasardan oluşuyor. Yüzde 70 maddi hasarın yüzde 30’u değer kaybı, yüzde 70 ’i maddi parçalar; onu oransal yaptığımızda, yüzde 13’lük bir indirim olabiliyor şu anda sektör genelinde, biz de yasa maddesine yüzde 20’ye kadar dedik.”

SİGORTACILAR BU ALANA GİRMEK İSTEMİYOR

Akif Eroğlu, eşdeğer parça kullanım oranının yüzde 13’lerde olmasının nedenlerine de değinerek, şu açıklamaları yaptı:

“Sanayi Bakanlığına vermiş olduğumuz bu sertifikalandırma süreci, takip ve kontrol süreci mevzuatımızda olmadığı için sigorta şirketlerimiz, Danıştay’ın iptal kararları olduğu için, bu alana girmek istemiyor, sigortalıyı riske etmek de istemiyorlar. Eğer kontrolsüz parçaların önünü açarsak orayı yönetemeyiz. Önce burayı sert sertifikalandırıp kontrollü, gözetimli, kamuya şeffaf bir şekilde bu yetkiyi vermek, sigorta şirketlerimizi ileride davalaşma olmasın diye rahatlatmak istiyoruz.”

Exit mobile version