Deprem nedeniyle çalışmasına ara veren Meclis, bugün çalışmaya yeniden başlıyor ve gündemdeki ilk konu da EYT düzenlemesi. EYT düzenlemesi, Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldükten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasına sunulacak ve ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak, yasalaşacak. Peki, düzenlemeden kimler yararlanacak? Borçlanma imkanı olacak mı? Kademeli prim gün sayısı nasıl uygulanacak? İşte, tüm detaylar.
EYT düzenlemesi bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. Deprem nedeniyle çalışmasına ara veren Meclis, bugün çalışmaya yeniden başlıyor ve gündemdeki ilk konu da EYT düzenlemesi.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, birinci gündemlerinin EYT olduğunu söyledi. Elitaş, Çarşamba günü düzenlemenin sonuçlanacağını da açıkladı. EYT düzenlemesi, Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldükten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasına sunulacak ve ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak, yasalaşacak.
KİMLER YARARLANACAK?
- Düzenleme kapsamında yaş şartı kalkarken, kademeli prim gün sayısı ve çalışma yılı aynı kaldı.
- SSK’lıların ilk sigortalı olduğu tarihe göre emeklilik için ödemeleri gereken prim gün sayısı ve emeklilik yaşları değişiyor.
- Buna göre 1987’de, ilk sigortalı olan erkek çalışan, 25 hizmet yılını ve 5.375 prim günü doldurduğunda EYT düzenlemesinden yararlanıp yaşa takılmadan emekli olabilecek. 1987’de ilk sigortalı olan kadın çalışan ise 20 çalışma yılını ve 5.975 prim gününü doldurduğunda EYT’den yararlanıp yaş şartı olmadan emekli olabilecek.
- İlk sigortalı olduğu tarih, 9 Eylül 1999 tarihi (bu tarih dahil) ve bu tarihten önce olan SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı dahil tüm emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemeden yararlanıp emekli olabilecek.
İŞÇİ, MEMUR, BAĞ-KURLU
- İşçi statüsünde SSK’lı kadın çalışanların 20 çalışma yılını (hizmet yılı) ve ilk sigortalı olduğu tarihe göre 5.000 ila 5.975 prim günü doldurmaları; erkek çalışanların ise 25 çalışma yılını ve ilk sigortalı olduğu tarihe göre 5.000 ila 5.975 prim günü doldurmaları halinde yaşa bakılmadan emekli olabilecek.
- İlk sigortalı olduğu tarih erkek çalışanlarda 23 Kasım 1980 öncesi olanlar ile kadın çalışanlarda 23 Mayıs 1985 öncesi olanlar için 5.000 prim gün yeterli. Bu tarihlerden sonra sigortalı olan kadın ve erkek çalışanlar için 5.975 güne kadar çıkan kademeli prim güne ihtiyaç var.
- Bağ-Kur’lu kadın çalışanlar 7200 prim gün sayısını, erkek çalışanlar 9000 prim günü tamamladıklarında yaş şartı aranmadan EYT düzenlemesinden yararlanabilecek.
- 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan Emekli Sandığı’na bağlı memurlardan kadın memurlar 7200 prim gün sayısını, erkek memurlar da 9000 prim günü tamamladıklarında düzenlemeden yararlanıp emekli olabilecek.
DOĞUM VE ASKERLİK BORÇLANMASI
- Prim gün sayısı eksik olan kadın çalışanlar doğum borçlanması yapabilecek. Bir çocuk için 720 gün, iki çocuk için 1.440 gün, üç çocuk için 2.160 gün borçlanılabilir.
- Prim gün sayısı eksik olan erkek çalışanlar askerlik borçlanması yaparak eksik günlerini tamamlayıp emekli olabilecek. Askerde geçirilen sürenin tamamı veya bir kısmı için borçlanma yapılabilir. Askerlik süresi en çok 540 gün borçlanılabilir.
- Erkek çalışanların, askerlik borçlanması yaparak, sigortalılık tarihini öne çekme fırsatı da bulunuyor. İlk sigortalı olduğu tarihten önce askere gidenler askerlik borçlanması yaparak, ilk sigortalı olduğu tarihi öne çekebilir. Böylece EYT’den yararlanma tarihi de öne gelmiş olur ve düzenlemeden yararlanılıp emekli olunur.
- Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek olan düzenleme stajda geçen süreler emeklilikten sayılmıyor. Bu nedenle düzenleme staj mağdurlarını kapsamıyor. EYT düzenlemesi staj ve çıraklık sigortasını kapsamıyor.