EYT sonrası çalışmaya devam edecekler bunlara dikkat!

EYT’den yararlanıp emekli olacakların bir kısmı çalışmaya devam edecek. Emeklilik nedeniyle işten ayrılan sigortalıların yeniden çalışmaya başlamalarında herhangi bir sakınca bulunmuyor. Ancak şu sıralar, hem işverenlerde hem de çalışanlarda, emeklilik için işten çıkış ve çalışmaya devam etmek için yeniden işe giriş için işlemlerin nasıl yapılacağı konusunda tereddütler var. İşte, emeklilik sonrası çalışmaya devam edecekler için yapılacak işlemler.

EYT düzenlemesinden yararlanan milyonlarca çalışan emeklilik başvurularını, halen de yapmaya devam ediyorlar. Düzenlemeden yararlanacak olanların bir kısmı da işyerlerinde çalışmaya devam edecek. Bu noktada da hem işverenlerde hem de çalışanlarda, emeklilik için işten çıkış ve çalışmaya devam etmek için yeniden işe giriş için işlemlerin nasıl yapılacağı konusunda tereddütler var.

TÜRMOB, bu konuya açıklık getirmek için Emeklilik Sonrası Çalışmaya Devam Edecek Sigortalıların SGK Bildirim İşlemleri adı altında bir açıklama yayınladı. Buna göre EYT’den yararlanarak emekli olacak çalışanların 08-emeklilik veya toptan ödeme’ koduyla işten çıkışı yapılacak. Yeniden çalışmaya başlaması durumunda “8-Sosyal güvenlik destek primi” sigortalılık kodu ile 4/A sigortalı işe giriş bildirgesi verilecek. İşte, emeklilik sonrası çalışmaya devam edecekler için yapılacak işlemler.

08 KODUYLA İŞTEN ÇIKIŞ YAPILACAK

  • Emeklilik hakkı olan çalışanların emekli olmak istemeleri halinde “08-Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle” kodu ile işten çıkışı gerçekleştirilmelidir.
  • İşten çıkışı yapılan sigortalı Sosyal Güvenlik Kurumu’na bizzat başvuru yaparak veya elektronik olarak e-Devlet üzerinden emeklilik başvurusunu yaptıktan sonra yeniden çalışmaya başlaması durumunda “8-Sosyal güvenlik destek primi” sigortalılık kodu ile 4A sigortalı işe giriş bildirgesi verilmesi gerekmektedir. Ancak burada dikkate edilmesi gereken husus, çalışanın emeklilik için başvuru yaptığı tarihi takip eden gün ve sonrası için SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) işe girişinin yapılmasıdır.
  • Emeklilik nedeniyle “08-Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle” kodu ile işten çıkışı yapılıp, “8- Sosyal güvenlik destek primi” sigortalılık kodu ile 4A sigortalı işe giriş bildirgesi verilen sigortalıların muhtasar ve prim hizmet beyannamesi bildirimi ise; işten çıkışı verilen tarihe kadar “1 No.lu Belge: Hizmet Akdi İle Tüm Sigorta Kollarına Tabı Çalışanlar (Yabancı Uyruklu Sigortalılar Dahil)” belge türü ile SGDP işe giriş tarihinden itibaren ise “2 No.lu Belge: Sosyal Güvenlik Destek Primine Tabi Çalışanlar” belge türü ile yapılmalıdır. Ancak aynı ayda iki belge türünden yapılan toplam gün sayısı 30 günü geçerse, 1 gün için bu iki belge türünden birisi için 1 günlük “13 Diğer Nedenler” eksik gün kodu girilmelidir.

HANGİ GÜN İŞE GİRİŞ YAPILMALI?

  • Emeklilik hakkı olan çalışanların, emeklilik başvurularını yapabilmelerinin ilk koşulu, işten ayrılışlarının gerçekleştirilmesidir. Bu durumda kişinin işten ayrılışı “08-Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle” kodu kullanılarak gerçekleştirilmedir.
  • İşten çıkışı yapılan çalışan Sosyal Güvenlik Kurumu’na bizzat başvuru yaparak veya elektronik olarak e-Devlet üzerinden emeklilik başvurusunu yapabilmektedir.
  • Emeklilik nedeniyle işten ayrılan sigortalıların yeniden çalışmaya başlamalarında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak burada dikkate edilmesi gereken en önemli husus, çalışanın emeklilik için başvuru yaptığı tarihi takip eden gün ve sonrasında işe girişinin tekrar yapılmasıdır.
  • Örneğin; sigortalı A’nın 22.03.2023 tarihinde emeklilik nedeniyle “08-Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle”, işten ayrılışı yapılmış ve aynı gün emeklilik başvurusunu yapmıştır. Sigortalı A ile çalışmaya devam edecek olan aynı işveren, 23.03.2023 tarihinde “8-Sosyal güvenlik destek primi” sigortalılık kodu ile 4A sigortalı işe giriş bildirgesini vermiştir. Bu durumda sigortalı emeklilik hakkını kazanmış ise 1.04.2023 tarihi itibarıyla yaşlılık aylığı almasında bir sakınca bulunmamaktadır.
  • Emeklilik nedeniyle “08-Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle” kodu ile işten çıkışı yapılıp, “8- Sosyal güvenlik destek primi” sigortalılık kodu ile 4/A sigortalı işe giriş bildirgesi verilen sigortalıların muhtasar ve prim hizmet beyannamesi bildirimi ise; işten çıkışı verilen tarihe kadar “1 No.lu Belge: Hizmet Akdi İle Tüm Sigorta Kollarına Tabı Çalışanlar (Yabancı Uyruklu Sigortalılar Dahil)” belge türü ile SGDP işe giriş tarihinden itibaren ise “2 No.lu Belge: Sosyal Güvenlik Destek Primine Tabi Çalışanlar” belge türü ile yapılmalıdır. Ancak günü geçerse, 1 gün için bu iki belge türünde girilmelidir.