EYT düzenlemesi Meclis gündemine geldi. Meclise gelen tasarı ile emeklilik için yaş şartı kalkerken, kademeli prim gün sayısına göre emekli olunabilecek. Buna göre EYT’den emekli olabilmek için 5.000 prim gün yeterli olmayacak. İlk sigortalı olunan tarihe göre 5 bin ila 5 bin 975 arasında değişen prim gün sayısının doldurulması gerekiyor. Peki, yeni düzenleme neleri getiriyor, kimler düzenlemeden yararlanacak. Tabloya bakarak, EYT’den emekli olabilmek için gerekli prim gün sayısını bulabilirsiniz.
Yazan: Oben ÜNÜVAR
EYT düzenlemesi TBMM’ye geldi, kimlerin EYT’den emekli olacağı konusunda tartışmalar son buldu. EYT düzenlemesini içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Meclis gündemine geldi. Düzenleme, 2 Şubat perşembe günü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınacak. Düzenlemenin önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek, yasalaşması bekleniyor. Bu takvime göre de EYT’liler ilk maaşlarını mart ayından itibaren alabilecekler.
Peki, yeni düzenleme neleri getiriyor, kimler düzenlemeden yararlanacak. Meclise gelen tasarı ile emeklilik için yaş şartı kalkerken, kademeli prim gün sayısına göre emekli olunabilecek. Buna göre EYT’den emekli olabilmek için 5.000 prim gün yeterli olmayacak. İlk sigortalı olunan tarihe göre 5 bin ila 5 bin 975 arasında değişen prim gün sayısının doldurulması gerekiyor.
-Yeni düzenleme ile kimler EYT’den yararlanabilecek?
İlk sigortalı olduğu tarih, 9 Eylül 1999 tarihi de dahil ve bu tarihten önce olan SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı dahil tüm emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemeden yararlanıp emekli olabilecek. SSK’lı kadın çalışanların 20, erkek çalışanların 25 çalışma yılını tamamlamaları gerekiyor. İlk sigortalı olunan tarihe göre 5.000 ila 5.975 prim günün doldurulması gerekiyor. Bu şartları yerine getirenler, yaş şartı aranmadan emekli olabilecek.
Tabloda, ilk sigortalı olunan tarihe göre gerekli çalışma yılı ve gerekli prim gün sayısı yer alıyor. İlk sigortalı olunan tarihe bakarak, EYT düzenlemesi için gerekli prim gün sayısını bulabilirsiniz.
Bağ-Kurlu kadın çalışanlar 7200 prim gün sayısını, erkek çalışanlar 9000 prim günü tamamladıklarında yaş şartı aranmadan EYT düzenlemesinden yararlanabilecek.
9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan Emekli Sandığı’na bağlı memurlardan kadın memurlar 7200 prim gün sayısını, erkek memurlar da 9000 prim günü tamamladıklarında düzenlemeden yararlanıp emekli olabilecek.
-Yeni düzenlemede staj süreleri de emeklilikten sayılıp, EYT’den emekli olunabilecek mi?
Staj süreleri ve çıraklık süreleri düzenleme içine dahil edilmedi. Bu durumda staj mağdurları veya çıraklık mağdurları EYT düzenlemesinden yararlanıp, emekli olamayacak.
-Düzenlemede, borçlanma hakkı tanındı mı?
Tanındı… Prim gün sayısı eksik olan kadın çalışanlar doğum borçlanması yapabilecek. Bir çocuk için 720 gün, iki çocuk için 1.440 gün, üç çocuk için 2.160 gün borçlanabilecekler. Aynı şekilde prim gün sayısı eksik olan erkek çalışanlar askerlik borçlanması yaparak eksik günlerini tamamlayıp emekli olabilecek. Askerde geçirilen sürenin tamamı veya bir kısmı için borçlanma yapabilirsiniz. Askerlik süresini en çok 540 gün borçlanabilirsiniz.
-Borçlanma yaparak, sigortalılık süresi 9 Eylül 1999 öncesine çekilebilecek mi?
Düzenleme, borçlanma yaparak, sigortalılık tarihini öne çekmeye imkan tanıyor. Ancak bu haktan sadece erkek çalışanlar askerlik süreleri için yararlanabilir. Şöyle ki; ilk sigortalı olduğu tarihten önce askere gidenler askerlik borçlanması yaparak, ilk sigortalı olduğu tarihi öne çekebilir. Böylece EYT’den yararlanma tarihi de öne gelmiş olur ve düzenlemeden yararlanılıp emekli olunur. Doğum borçlanması ile sadece eksik prim gün sayısı tamamlanır, borçlanma emeklilik yaşını öne çekmez.
-Prim gün sayısı ve çalışma yılı emekliliğe yetmeyenler ne yapacak?
Askerlik, doğum, yurtdışı borçlanması yapılarak, prim gün sayıları tamamlanabilir. Borçlanma ile prim gün sayısı tamamlanamıyorsa; bu durumda, yeniden sigortalı olunacak ya da isteğe bağlı sigorta yaptırılıp, prim gün sayısı tamamlanacak. Tamamlandıktan sonra da EYT düzenlemesinden yararlanılıp, emekli olunabilecek.