Axa Hayat ve Emeklilik Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Olgun Küntay, hayat sigortacılığı ve yeni yayınlanan genel şartlar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Küntay, hayat sigortacılığının ağırlıklı olarak bankalar tarafından verilen kredilerle bağlantılı hayat sigortacılığı üzerine dayandığını belirterek, bankaların kredi hacimlerine ve kredi politikalarına bağlı olarak hayat sigortacılığının da iniş çıkış gösterdiğini kaydetti.
Editör: Aytaç NALLAR
Axa Hayat ve Emeklilik Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Olgun Küntay, kredi hacminin genişlemesi ile birlikte hayat sigortalarında toparlanma beklediğini söyledi. Küntay, hayat sigortaları ve yapılan yeni düzenleme hakkında açıklamalar yaptı.
Olgun Küntay, mevcut hayat sigortaları pazarı hakkında bilgi vererek, hayat sigortacılığının, sigortacılığın yüzde 17’si büyüklüğünde olduğunu, 25 milyona yakın sigortalı bulunduğunu, 2021 sonu itibariyle 18 milyar TL’lik prim hacmi olduğunu belirterek, 2021 yılında pazarın yüzde 23 büyüdüğünü kaydetti. 2022 yılının ilk çeyreğinde hayat sigortacılığında yüzde 50 büyüme olduğunu ifade eden Küntay, “Bunda tabi hızla artan enflasyonun da etkisi var. Ancak elementer branşlar hızlı büyüdü bu dönemde. Hayat sigortalarının sektör içindeki payında bir azalma izlendi; 2022’nin ilk üç çeyreğinde ama kredi hacminde bir genişleme ile 2022 yılının devamında bir toparlanma bekleyebileceğimizi düşünüyorum” dedi.
KREDİ BAĞLANTILI SİGORTALAR HIZLI GELİŞTİ
Olgun Küntay, hayat sigortacılığının ağırlıklı olarak bankalar tarafından verilen kredilerle bağlantılı hayat sigortacılığı üzerine dayandığını belirterek, “Bankaların kredi hacimlerine ve kredi politikalarına bağlı olarak hayat sigortacılığı da iniş çıkış gösteriyor. Bizim daha farklı bir hayat sigortacılığına ihtiyacımız var” şeklinde konuştu ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“2003 yılında Türkiye’de, bireysel emeklilik sisteminin başlamasıyla birlikte o güne kadar motor branş olan birikimli hayat sigortaları, yerini bireysel emeklilik sistemine bıraktı. Bunun yanı sıra kredi bağlantılı sigortalar çok hızlı gelişti ve bir kez sistemi test ettikten sonra artık orada akan bir yapı oldu. Belki biz sektör olarak yeni ürünlerin tanıtımında bir parça geride kaldık, çekimser kaldık ama son dönemlerde işte bu trendi değiştirmek için yeni ürün sunan şirketlerimiz oldu. Yani önümüzdeki dönemde bu alanda farklılıklar olması söz konusu. Bunun için de belli teşviklerin yeniden ele alınması gerekiyor. Örneğin, öğrencilerin eğitim masraflarının bir hayat sigortası kapsamında güvence altına alınması ilave bir teşvik konusu olabilir.”
PİLOT, HOSTESLER DE ARTIK SİGORTALANACAK
Olgun Küntay, 1 Haziran’da uygulamaya giren yeni hayat sigortacılığı genel şartlarına da değinerek, birkaç istisna dışında yeni genel şartların sektör uygulamalarında önemli değişikliğe yol açmayacağını söyledi. Küntay, genel şartların bir anlamda Türk Ticaret Kanunu’nu takip eden ikincil düzenlemeler şeklinde olduğuna dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Değişikliklerden biri, ticari hava hatları üzerinde yolcu sıfatı dışında sıfatla seyahat eden; pilot, teknik personel, kabin çalışanları hayat sigortası kapsamının dışında kalıyorlardı, bugüne kadar. Yeni genel şartlarla onlar da önceden sigortacıları bilgilendirmeden direkt olarak teminat altına alınmış oldular. Yeni genel şartlarda benim gördüğüm en önemli değişiklik bu. Bunun dışında sözleşmenin yapılması sırasında mevcut olan veya daha öncesine dayanan bir rahatsızlık sonucu oluşabilecek vefatlar poliçede yazılmak kaydıyla teminat kapsamı dışında bırakılabilecek. Örneğin, sizin sözleşmenin yazılması sırasında kalp hastalığı, kanser gibi önemli bir hastalığınız var; bunlar dışarıda bırakılarak sigorta yapılması mümkün olacak. Eskiden sigorta yapılmıyordu, genellikle tamamen reddediliyordu. Yine bir başka önemli değişiklik, bugüne kadar sözleşmelerin kurulması sırasında verilen başta sağlık beyanları olmak üzere sigortalının beyanları için bir ıslak imza aranırken yeni değişiklikle kalıcı veri saklayıcısı dediğimiz SMS, e-posta, internet gibi araçlarla da bu karşılanabilecek.”
HAYAT SİGORTASINDA BORÇ ZATEN VARDI
Olgun Küntay, “Yeni genel şartlarda önemli değişikliklerden biri de sigortalıya borç verilecek olması var. Hayat sigortasından artık borç verilebilecek mi?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Bu durum zaten vardı, geçmişte de olan bir şeydi. Hayat sigortalarından borç verme imkanı var ve geçmişte de yaygın olarak kullanılan bir enstrümandı; birikimli hayat sigortalarının Türkiye’de yaygın olduğu dönemde. Ama birikimli hayat sigortaları bireysel emeklilik sistemi ile beraber ağırlığını kaybetti. Bu borç verme de o süre içerisinde yavaş yavaş sönümlendi, artık bilinmeyen bir şey haline geldi.”