spot_img
Pazartesi, Mayıs 26, 2025

GÜNCEL HABERLER

Anadolu Sigorta, Kangal Enerji ve Werover iş birliği

0
Anadolu Sigorta, Kangal Enerji ve Werover, rüzgâr enerjisi santrallerinde devrim niteliğinde bir iş birliğine imza atıyor. Werover’ın geliştirdiği Windrover teknolojisi ile Anadolu Sigorta’nın poliçelerini...

HDI Sigorta’dan gençlere kariyer fırsatı

0
HDI Sigorta’nın genç yetenekleri sektöre kazandırmak amacıyla hazırladığı “Young Together” programı için başvuru süreci başladı. Öğrenmeye meraklı, sigortacılık sektöründe fark yaratmak isteyen genç yeteneklerin...

BMS Group, Oria’yı satın aldı

0
BMS Group, İstanbul merkezli Oria Sigorta ve Reasürans Brokerliği A.Ş.'yi satın aldı. Satın alma, BMS Group’un Türkiye’ye olan uzun vadeli bağlılığını pekiştirirken; Orta Doğu...

Sigorta Destekli Güvenli Konut: QFlats

0
MHR GYO’nun hayata geçirdiği QFlats projesinin işbirliği töreni Quick Tower’da gerçekleşti. Kurtköy’de yükselecek 347 konutluk projede temel atma töreni ise 28 Mayıs’ta yapılacak. Alanlarının...

Sompo Sigorta’dan sektörde bir ilk: Risk Danışmanı Acente Programı

0
Sigorta dünyası, müşteri beklentilerinin farklılaştığı, risklerin çeşitlendiği ve danışmanlığın önem kazandığı bir döneme giriyor. Sigorta dünyası; müşteri beklentilerinin farklılaşması ve karmaşık risklerin etkisiyle köklü...

Sigorta sektörü Beach Volley MasteRS’da buluştu

0
RS Otomotiv Grubu’nun yoğun ilgi ve talep üzerine gelenekselleştirdiği ve bu yıl Beach Volley MasteRS adıyla düzenlenen Sigorta Sektörü Voleybol Turnuvası, 18-19 Mayıs tarihleri...

Türkiye Sigorta, Basketbol Milli Takımlar ana sponsoru

0
Türkiye Sigorta, Basketbol Süper Ligi ile başlayıp Türkiye Basketbol Ligi ile sürdürdüğü basketbol desteğini ‘Kadın ve Erkek Basketbol Milli Takımlar ana sponsorluğuyla devam ettiriyor. (BASIN BÜLTENİ)...

AXA Türkiye’den mobilitenin geleceğine güçlü katkı: “Sigortacılığın Yeni Rolü”

0
İstanbul’da düzenlenen Mobilitenin Geleceği Zirvesi kapsamında gerçekleşen "Otonom ve Elektrikli Araçlarda Sigorta" panelinde, AXA Türkiye CEO’su Yavuz Ölken’in moderatörlüğünde mobilite ve sigorta dünyasının öncü...

Türkiye Sigorta 3×3 Turnuvası’nın Şampiyonu: Pamukkale Basket

0
Türkiye Sigorta ve Türkiye Basketbol Federasyonu iş birliğiyle Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da inşa edilerek gençlerin kullanımına açılan basketbol sahalarında düzenlenen 3x3 basketbol turnuvalarının...

Korhan Kuyu “En Etkin 50 Teknoloji Lideri” arasında

0
Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Korhan Kuyu, Türkiye’nin dijital dönüşümüne yön veren isimlerden biri olarak “En Etkin 50 Teknoloji Lideri” arasında yer aldı. Bu...
GenelFinansal risk sigorta fiyatları hızlı yükseldi

Finansal risk sigorta fiyatları hızlı yükseldi

Howden Group’un yeni yayınladığı Türkiye Reasürans ve Sigorta Marketi 2020-2021 raporuna göre küresel sigorta şirketlerinin kapasite kısıtlamaları sebebiyle, Türkiye’deki finansal riskler sigorta fiyatları hızla yükseldi. Bu fiyat artışları, çok seçici olan ve son zamanlarda dünyada görülen yüksek hasar tecrübesi sebebiyle kapasite düşürmeye başlayan küresel reasürörler ile uyumlu olmakla birlikte bazı risklerde fiyatlar yüzde 350’ye kadar yükseldi.

Howden Group, Türkiye Reasürans ve Sigorta Marketi 2020-2021 raporunu yayımladı. Rapora göre, Türkiye’de yazılan primlerin neredeyse yarısı ‘oto sigortaları’ olmakla birlikte, bunu piyasanın yaklaşık üçte birini oluşturan ‘yangın sigortaları’ takip ediyor.

Raporda, Türk reasürans ve sigorta piyasası pandeminin etkilerine rağmen büyüme yörüngesini sürdürerek, 2020’deki stabil hasar seviyesini koruduğu belirtiliyor. Raporda ayrıca, 2015’ten 2020’ye kadar TL’deki istikrarlı prim artışına rağmen euroya çevrildiğinde primlerin aynı dönemde sabit kaldığına da dikkat çekildi.

YEREL PAZAR BOŞLUĞU DOLDURMAYA BAŞLADILAR

Türkiye Reasürans ve Sigorta Marketi 2020-2021 Raporu’ndan çarpıcı başlıklar şöyle:

  • Türkiye sigorta piyasası, pandeminin etkilerine rağmen büyüme yörüngesini sürdürecek.
  • Piyasa dinamikleri, artan fiyat duyarlılığına ve daha muhafazakar risk değerlendirme kriterlerine yanıt verecek bir biçimde yön değiştirdi. Bu da uluslararası kapasitenin geri çekilmesine ve yurt içinde yerleşik olan sigorta şirketlerinin boşluğu doldurmaya başlamasına neden oldu.
  • Genel olarak, ilk 5’te rekabet eden yerli şirketler 2020’de 2019’a göre yüzde 20 daha fazla prim yazdı.
  • İlk 5 uluslararası sigorta şirketi 2019’da bir önceki yıla göre sadece yüzde 4 daha fazla prim yazdı.
  • Bu değişen kapasitenin fiyat duyarlılığından, değişen şartlar ve koşullardan ve risk değerlendirme kriterlerinden kaynaklandığı düşünülüyor.
  • Türk sigorta piyasası ‘oto’ ağırlıklıdır. Ancak, sorumluluk, nakliyat, havacılık gibi alanlarda da uluslararası oyuncuların geri çekilmesiyle, yerel pazar kalan boşluğu doldurmaya başladı.

EUROYA ÇEVRİLDİĞİNDE PRİMLER SABİT KALDI

  • 2015’ten 2020’ye kadar TL’deki istikrarlı prim artışına rağmen, euroya çevrildiğinde, primler aynı dönemde sabit kaldı. 2015 yılında 9 milyar euro, 2020’de 9 milyar euro olarak kaydedilen brüt yazılı prim, TL’nin son yıllardaki devalüasyonunu yansıtıyor.
  • Türkiye’nin dayanıklılığı, artan tüketim, ihracat talebi gibi pozitif faktörler sektörün büyümesine katkı sağlayacak.
  • Pandeminin etkileri, fiyatların sertleşmesi ve aynı anda azalan hasar frekansı ile Türkiye’de genişleyen sigorta piyasasına yardımcı oldu.
  • İlk 5 uluslararası şirket yalnızca yüzde 8 büyümüşken, ilk 5 yerli şirket prim üretimini 2019’dan bu yana yüzde 21 artırdı.
  • Uluslararası yerleşimli olan şirketler 2020’de önceki yıla kıyasla finansal riskler pazarında yüzde 12 oranında çekilmiştir. Plasman, 2019’a göre ortalama yüzde 31 daha fazla finansal riskler yazan yurtiçi yerleşik sigorta şirketlerine kaymıştır.
  • Uluslararası oyuncular geçen yıla oranla yüzde 3 daha fazla kasko yazmaktadır.

SAĞLIKTA YÜZDE 19 FİYAT ARTIŞI YAŞANDI

  • Sağlık sigortasında ortalama yüzde 19 civarında fiyat artışı yaşanmıştır ancak yüzde 100’ün üzerinde hasar olan risklerde yaklaşık yüzde 60’lık artış yaşanmıştır. Bu da geçen yılki yüksek medikal enflasyonun ve çok yüksek hasarların bir sonucu olmuştur.
  • Küresel sigorta şirketlerinin kapasite kısıtlamaları nedeniyle Türkiye’deki finansal riskler sigorta fiyatları hızla sertleşmiştir. Bu fiyat artışları çok seçici olan ve son zamanlarda hasar tecrübesi sebebiyle kapasite düşürmeye başlayan küresel reasürörler ile uyumludur.
  • Yönetici sorumluluk sigortası, sigorta şirketlerinin ekonomi, siyasi durum ve şirket yöneticileri arasındaki yetersiz uzmanlık seviyesine ilişkin korkuları sebebiyle finansal riskler için yüksek oranlı artışlara neden olmuştur. Hasar deneyimi yüzde 100’ün üzerinde olan riskler için fiyatlar yüzde 350’ye kadar yükselmiştir.
  • Siber riskler fiyatları da yüzde 100’ün üzerinde hasar deneyimi olan riskler için yaklaşık yüzde 200 oranında artmıştır. Siber risklerdeki artışlar Türkiye’deki kötü amaçlı yazılım saldırılarındaki büyük artışı bir yanıt olabilir.

TÜRK SİGORTA PİYASASI BÜYÜYECEK

Raporu değerlendiren Howden TMEA Bölge CEO’su Atınç Yılmaz, “Türkiye sigorta piyasası pandeminin etkilerine rağmen büyüme yörüngesini sürdürerek, 2020’deki kayıpları durağan kayıplar düzeyinde kaldı. GSYİH’nin 2022’ye kadar daha da büyümesi beklendiğinden, Türkiye için gelecek parlak görünmekte. Türkiye sigorta piyasasının da aynı şekilde büyüyeceğini öngörüyoruz” dedi.

İLGİLİ HABERLER