spot_img
Cumartesi, Mayıs 4, 2024

GÜNCEL HABERLER

6 milyar TL net kar, 6,3 milyon poliçe

0
2024 yılının ilk çeyreğini Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik, 6 milyar TL net kâra ulaşırken; hayat ve hayat dışında toplamda 6,3 milyon poliçe...

LÖSEV’li çocuklar yeni yaşlarını DigiZoo’da kutladı

0
Her ay farklı bir gönüllü firmanın ve LÖSEV dostlarının desteği ile gerçekleşen doğum günü kutlamalarının bu ayki adresi Türkiye’nin ilk holografik eğlence parkı Katılım...

Magdeburger Sigorta, İstanbul’da iş ortaklarıyla buluştu

0
Magdeburger Sigorta, “Bölgeler Buluşması” toplantıları kapsamında İstanbul Avrupa Bölgesi’ndeki iş ortaklarıyla bir araya geldi. Buluşmada sektörün güncel durumu ve Magdeburger Sigorta'nın geleceğe yönelik planları...

Küçük Ressamlardan Büyük Eserler yarışması sonuçlandı

0
Türkiye Sigorta çatısı altında düzenlenen ve Batman’dan Balıkesir’e, İzmir’den Diyarbakır’a ülkenin farklı birçok noktasından 4-13 yaş arası 79 çocuğun katılım sağladığı "Küçük Ressamlardan Büyük...

Dolu afetine karşı yapay zekâ önlemi

0
RS Boyasız Onarım Marka Başkanı Eray Afet “Ülkemizdeki dolu yağışlarındaki artış ve dolayısıyla otomobillere verdiği zararın artışı sebebiyle operasyonel zorluk ve gecikmelerin önüne geçmek...

Quick Sigorta’dan 23 Nisan’a özel “Deprem ve Umut” sergisi

0
Quick Sigorta, Atatürk’ün sadece Türk çocuklarına değil, tüm dünya çocuklarına armağan ettiği ulusal egemenliğimizin sembolü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı, dünyanın birçok...

Hatay’daki çocuklarla gökyüzünü renklendirdiler

0
Yıkımın en fazla gerçekleştiği Hatay’daki konteyner kentlerde yaşayan çocuklarla buluşan RS Otomotiv Grubu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı uçurtma şenliğiyle kutladı.  (BASIN BÜLTENİ)...

Türkiye Sigorta’nın ‘Sağlık’ reklam filmi yayında

0
Türkiye Sigorta'nın “Sağlık” temalı yeni reklam filmi yayına girdi. “Eğer koskoca bir ülkenin adını taşıyorsan, sorumluluğun büyük. Hele ki mesele sağlıksa…” mesajıyla başlayan reklam...

HDI Sigorta’dan staj desteği

0
HDI Sigorta, sosyal sorumluluk bilinciyle öğrencilere destek oluyor. Şirket, kuruluş tarihi itibarıyla 2024 yılı içerisinde kıdem yılını dolduran ve dolduracak olan acenteleri adına Türk...

TARSİM, Özbekistan heyeti ile bir araya geldi

0
TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Bekir Engürülü, Genel Müdür Yardımcısı Ertuğrul Çelik, Hayvan Hayat Sigortaları Grup Müdürü Orhan...
GenelFinansal risk sigorta fiyatları hızlı yükseldi

Finansal risk sigorta fiyatları hızlı yükseldi

Howden Group’un yeni yayınladığı Türkiye Reasürans ve Sigorta Marketi 2020-2021 raporuna göre küresel sigorta şirketlerinin kapasite kısıtlamaları sebebiyle, Türkiye’deki finansal riskler sigorta fiyatları hızla yükseldi. Bu fiyat artışları, çok seçici olan ve son zamanlarda dünyada görülen yüksek hasar tecrübesi sebebiyle kapasite düşürmeye başlayan küresel reasürörler ile uyumlu olmakla birlikte bazı risklerde fiyatlar yüzde 350’ye kadar yükseldi.

Howden Group, Türkiye Reasürans ve Sigorta Marketi 2020-2021 raporunu yayımladı. Rapora göre, Türkiye’de yazılan primlerin neredeyse yarısı ‘oto sigortaları’ olmakla birlikte, bunu piyasanın yaklaşık üçte birini oluşturan ‘yangın sigortaları’ takip ediyor.

Raporda, Türk reasürans ve sigorta piyasası pandeminin etkilerine rağmen büyüme yörüngesini sürdürerek, 2020’deki stabil hasar seviyesini koruduğu belirtiliyor. Raporda ayrıca, 2015’ten 2020’ye kadar TL’deki istikrarlı prim artışına rağmen euroya çevrildiğinde primlerin aynı dönemde sabit kaldığına da dikkat çekildi.

YEREL PAZAR BOŞLUĞU DOLDURMAYA BAŞLADILAR

Türkiye Reasürans ve Sigorta Marketi 2020-2021 Raporu’ndan çarpıcı başlıklar şöyle:

  • Türkiye sigorta piyasası, pandeminin etkilerine rağmen büyüme yörüngesini sürdürecek.
  • Piyasa dinamikleri, artan fiyat duyarlılığına ve daha muhafazakar risk değerlendirme kriterlerine yanıt verecek bir biçimde yön değiştirdi. Bu da uluslararası kapasitenin geri çekilmesine ve yurt içinde yerleşik olan sigorta şirketlerinin boşluğu doldurmaya başlamasına neden oldu.
  • Genel olarak, ilk 5’te rekabet eden yerli şirketler 2020’de 2019’a göre yüzde 20 daha fazla prim yazdı.
  • İlk 5 uluslararası sigorta şirketi 2019’da bir önceki yıla göre sadece yüzde 4 daha fazla prim yazdı.
  • Bu değişen kapasitenin fiyat duyarlılığından, değişen şartlar ve koşullardan ve risk değerlendirme kriterlerinden kaynaklandığı düşünülüyor.
  • Türk sigorta piyasası ‘oto’ ağırlıklıdır. Ancak, sorumluluk, nakliyat, havacılık gibi alanlarda da uluslararası oyuncuların geri çekilmesiyle, yerel pazar kalan boşluğu doldurmaya başladı.

EUROYA ÇEVRİLDİĞİNDE PRİMLER SABİT KALDI

  • 2015’ten 2020’ye kadar TL’deki istikrarlı prim artışına rağmen, euroya çevrildiğinde, primler aynı dönemde sabit kaldı. 2015 yılında 9 milyar euro, 2020’de 9 milyar euro olarak kaydedilen brüt yazılı prim, TL’nin son yıllardaki devalüasyonunu yansıtıyor.
  • Türkiye’nin dayanıklılığı, artan tüketim, ihracat talebi gibi pozitif faktörler sektörün büyümesine katkı sağlayacak.
  • Pandeminin etkileri, fiyatların sertleşmesi ve aynı anda azalan hasar frekansı ile Türkiye’de genişleyen sigorta piyasasına yardımcı oldu.
  • İlk 5 uluslararası şirket yalnızca yüzde 8 büyümüşken, ilk 5 yerli şirket prim üretimini 2019’dan bu yana yüzde 21 artırdı.
  • Uluslararası yerleşimli olan şirketler 2020’de önceki yıla kıyasla finansal riskler pazarında yüzde 12 oranında çekilmiştir. Plasman, 2019’a göre ortalama yüzde 31 daha fazla finansal riskler yazan yurtiçi yerleşik sigorta şirketlerine kaymıştır.
  • Uluslararası oyuncular geçen yıla oranla yüzde 3 daha fazla kasko yazmaktadır.

SAĞLIKTA YÜZDE 19 FİYAT ARTIŞI YAŞANDI

  • Sağlık sigortasında ortalama yüzde 19 civarında fiyat artışı yaşanmıştır ancak yüzde 100’ün üzerinde hasar olan risklerde yaklaşık yüzde 60’lık artış yaşanmıştır. Bu da geçen yılki yüksek medikal enflasyonun ve çok yüksek hasarların bir sonucu olmuştur.
  • Küresel sigorta şirketlerinin kapasite kısıtlamaları nedeniyle Türkiye’deki finansal riskler sigorta fiyatları hızla sertleşmiştir. Bu fiyat artışları çok seçici olan ve son zamanlarda hasar tecrübesi sebebiyle kapasite düşürmeye başlayan küresel reasürörler ile uyumludur.
  • Yönetici sorumluluk sigortası, sigorta şirketlerinin ekonomi, siyasi durum ve şirket yöneticileri arasındaki yetersiz uzmanlık seviyesine ilişkin korkuları sebebiyle finansal riskler için yüksek oranlı artışlara neden olmuştur. Hasar deneyimi yüzde 100’ün üzerinde olan riskler için fiyatlar yüzde 350’ye kadar yükselmiştir.
  • Siber riskler fiyatları da yüzde 100’ün üzerinde hasar deneyimi olan riskler için yaklaşık yüzde 200 oranında artmıştır. Siber risklerdeki artışlar Türkiye’deki kötü amaçlı yazılım saldırılarındaki büyük artışı bir yanıt olabilir.

TÜRK SİGORTA PİYASASI BÜYÜYECEK

Raporu değerlendiren Howden TMEA Bölge CEO’su Atınç Yılmaz, “Türkiye sigorta piyasası pandeminin etkilerine rağmen büyüme yörüngesini sürdürerek, 2020’deki kayıpları durağan kayıplar düzeyinde kaldı. GSYİH’nin 2022’ye kadar daha da büyümesi beklendiğinden, Türkiye için gelecek parlak görünmekte. Türkiye sigorta piyasasının da aynı şekilde büyüyeceğini öngörüyoruz” dedi.

İLGİLİ HABERLER