AgeSA Genel Müdürü Fırat Kuruca, BES’teki getiriler hakkında değerlendirmelerde bulunarak, BES katılımcılarına önerilerini sıraladı. Kuruca, BES’in son beş yılda enflasyonun üzerinde getiri sağladığını da vurguladı.
Editör: AYTAÇ NALLAR
AgeSA Genel Müdürü Fırat Kuruca, bugünkü ortamda BES katılımcılarının birikimleri için sepet yapmaları önerisinde bulundu. Kuruca, BES’teki getiriler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Son 5 senede, sektör ortalamasında yüzde 530’luk getiri olduğunu, aynı dönemdeki enflasyonun ise yüzde 330 olduğunu belirterek, 5 senede yüzde 200 enflasyonun üzerinde reel getiri sağlandığını söyledi.
Beş senede Türkiye’de ve dünyada yaşananlara bakıldığında pek çok ekonomik veya politik gelişmeler olduğunu ifade eden Kuruca, “Tüm bunlara rağmen birikimlere iyi bir getiri sağlandığını görüyoruz. En önemlisi enflasyonu yenebiliyor olmak. Çalkantılar içerisinde her zaman en doğru pozisyonu almak mümkün değil” dedi.
GENEL TAVSİYEM SEPET YAPMALARI
Fırat Kuruca, BES katılımcılarına tavsiyelerde de bulunarak, şunları söyledi: “Genel tavsiyem, sepet yapıyor olmak. Yani her türlü değişik yatırım enstrümanlarından oluşan bir sepet yapıyor olmak. Biraz hisse senedi; özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalarda hisse senetleri uzun vadede her zaman değer kazandırmıştır. Türkiye’de ekonomik dinamiklere baktığımızda yabancı para ağırlıklı tasarrufların popüler olduğunu düşünüyoruz. Sepette altın ve eurobondlar da olmalı. Bir miktar uluslararası hisse senetlerine, teknolojiye yatırım yapmak isteyenler için bir takım opsiyonlar var. Son zamanlarda biraz daha popüler olan mesela sürdürülebilirlik fonları var. Gene hisse senetleri piyasasında sürdürülebilirliğe yatırım yapanlar var. Aslen biraz hisse senedi, biraz yabancı para, biraz eurobond tarzı, biraz altın gibi öyle bir sepet yapıldığını görüyoruz ve doğru bir sonuç verdiğini görüyoruz.”
ALTINDA HAREKETLENME GÖRÜYORUZ
Fırat Kuruca, “Son dönemde yaşanan savaş yatırım tercihlerini değiştirdi mi?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Dünyada risk algısı arttıkça altına yöneliş veya dolar bazlı enstrümanlara yöneliş hareketleniyor. Mesela, hisse senedi ilk altı ayda çok popülerde, altın durağandı. Son bir iki haftaya baktığımızda da hisse senetlerinde geri çekiliş, altında bir hareketlenme görüyoruz. Bu da her ikisine de yatırım yapmış olmayı gerektiriyor. Hisse senedinin en yüksek olduğu noktada çıkıp, altına en düşük fiyatla girip, altını en yüksek fiyatla satmak gibi mucizevi bir beklenti içerisinde olunmaması gerekiyor. O sebeple yatırımcıların sepet yapması en doğru olanı.”