AgeSA Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Fırat Kuruca, BES’te kişi başı ortalama birikimlerin ideal seviyede olmadığını, kişi başına 40 bin TL gibi gönüllü BES’te fon büyüklüğü bulunduğunu belirterek, “Bugün asgari ücretli bir kişinin asgari ücret seviyesinde emeklilik maaşı alabilmesi için, belki 200 bin TL civarında bir birikime sahip olması lazım” dedi.
Editör: Aytaç NALLAR
AgeSA Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Fırat Kuruca, emeklilik gelirlerinin sürdürülebilir olmadığını, kişilerin emekliliklerini kendilerinin planlamaları gerektiğini söyledi. Kuruca, tasarruf ve BES hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Fırat Kuruca, Türkiye’de dahil dünyanın hiçbir yerinde emeklilik gelirlerinin sürdürülebilir olmadığını, kişilerin emeklilik döneminde, çalışırken ki refahlarını devam ettirebilmesinin finansal olarak mümkün olmayacağını belirterek, kişilerin emeklilik dönemine kendilerini hazırlamaları gerektiğini kaydetti. BES’in birçok ülkede desteklendiğini, özellikle işveren emeklilik planlarıyla desteklendiğini ifade eden Kuruca, “Biz bu işe biraz geç başladık. BES, 2003 yılında başladı, şu anda 20’inci senesini kutlayacak. Gelişmiş ülkeler buna 120 yıl önce başlamış diyebiliriz. Yani uzun zamandır var ve birikim yapma kültürü oluşmuş. Bu da tabi fonlara yansıyor. Diğer ülkelerde emeklilik fonlarının GSMH içinde payı, OECD ortalaması yüzde 70’lerde iken bizde halen yüzde 3’lerde” dedi
KİŞİ BAŞINA 40 BİN TL’LERDE
Fırat Kuruca, her şart altında kişilerin emeklilik dönemi için hazırlık yapması gerektiğine değinerek, şunları söyledi:
“Bir sosyal sigorta olacak. Başını sokabileceği bir evi olacak. Aynı zamanda likit bir varlığının olması da önemli. Bireysel emeklilikte şu anda kişi başı ortalama birikimler tam ideal seviyede değil; kişi başına 40 bin TL gibi gönüllü BES’te fon büyüklüğü var. Bugün asgari ücretli bir kişinin asgari ücret seviyesinde bir emeklilik maaşı öngörebilmesi için, belki 200 bin TL civarında bir birikime sahip olması lazım. Tabi bu hemen olacak bir şey değil, zaman içerisinde damlaya damlaya hakikaten göl oluyor.”
Fırat Kuruca, Türkiye’de nüfusun belirli bir kısmının tasarruf edebildiğini vurgulayarak, “Yapılan araştırmalar nüfusun yüzde 20’lik bir kesiminin tasarruf edebildiğini gösteriyor. Kimi kesim de imkanı olduğunda tasarruf yapıyor. Zaten BES de o esnekliği sağlıyor. Kişiler gerekirse ödeme miktarları düşürüyor veya artırıyor, eline toplu para geçtiğinde yatırıyor, çok kötü bir ekonomik konjonktür varsa ödemelerine ara veriyor” dedi.
BES’TEN TATMİNKAR GELİR NASIL ELDE EDİLİR?
Fırat Kuruca, “Kişiler emekliliklerinde tatminkar bir gelir edebilmeleri için BES’te ne kadar bir birikim yapmalılar?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“İlk başlangıç noktası; emeklilik döneminde benim ne kadar aylık gelire ihtiyacım vardır olması lazım. Önce bu kişinin bu soruyu sorması lazım. Diyelim ki, 10 bin TL emeklilik geliri olması gibi bir hedef konuldu. Bunun 3-4 bin lirası sosyal güvenlik sisteminden alınsa, demek ki 6 bin liralık ilave bir gelire ihtiyaç var, emeklilik döneminde. Bunun için de bir emeklilik planlaması gerekir. Tabi bu kişinin yaşı gibi kriterlere göre değişir. Kabaca emeklilikte 6 bin liralık bir gelir isteniyorsa bunun 200 ile çarpılması gerekir. Yani, 180-200 bin liralık bir birikim olması lazım; BES’te. Tabi bu birikimi yavaş yavaş yapabilirsiniz. Devlet katkısı ile getiri ile çok iyi bir birikime ulaşılabilir. Aslında bunların hesapları şirketlerin mobil aplikasyonlarında var.”
SENE SONU 400 MİLYAR TL’Yİ BULURUZ
Fırat Kuruca, BES’teki son gelişmelere de değinerek, sene sonu itibariyle fon büyüklüğünün 400 milyar lirayı bulacağını söyledi. Kuruca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün için 360 milyar TL’lik bir fon büyüklüğü var; hem BES hem de otomatik katılım sisteminde. Toplam katılımcı sayısında da 15 milyona yaklaştık. Bunların 7,5 milyonu gönüllü bireysel emeklilikte, 6,5 milyonu da otomatik katılımda sisteminde.”