Gayrimenkul Piyasaları ve Sigorta Sektörü raporu, çarpıcı analizler sunuyor. Rapora göre, sigorta, varlıkların korunmasına yardımcı olan, ipoteklerin verilmesini ve finansal piyasaları harekete geçiren, ev sahipleri ve işletmeler arasında ekonomik istikrarı teşvik eden; genel olarak toplumun refahına katkıda bulunan kilit rol üstleniyor. Türkiye ise dünya sıralamasında ilk sıralarda yer alıyor.
Gayrimenkul piyasaları, ülke ekonomisinde ve sigorta sektörünün dinamiklerinde en ilişkili faaliyetler arasında yer alıyor ve çok çeşitli teminat ihtiyaçları yaratıyor. Bu durum, hem sigorta talebi tarafı için hem mülk sahipleri, işletmeler, gayrimenkul geliştiricileri, inşaat şirketleri, finansal kuruluşlar, emlakçılar, değerleme uzmanları için geçerli.
Bu çerçevede sigorta, varlıkların korunmasına yardımcı olan, ipoteklerin verilmesini ve finansal piyasaları harekete geçiren, ev sahipleri ve işletmeler arasında ekonomik istikrarı teşvik eden; genel olarak toplumun refahına katkıda bulunan kilit rol üstleniyor.
Mapfre Ekonomi, ‘Gayrimenkul Piyasaları ve Sigorta Sektörü” başlığı altında dünya gayrimenkul piyasalarını ve sigorta olan ilişkilerini inceleyen bir rapor yayınladı. Rapordan çarpıcı başlıklar şöyle:
KONUT STOĞU VE BÜYÜMESİ
Sigorta sektörü için özellikle önemli iki gösterge bulunuyor; konut stoğu ve büyümesi (yeni evlerin inşası). İnşaat süresiyle ilgili özel sigortalar, inşaatın tamamlanmasıyla ilgili ortaya çıkacak yükümlülükler sigorta açısından önemli. Ayrıca, ödenmemiş ipotek bakiyeleri ve yeni verilen ipotekler, ipotek borcu sahiplerinin ölüm ve sakatlık riskini kapsayan hayat sigortaları sigorta faaliyetleri için önemli göstergeler. Buna ek olarak, konut stoku ve ipoteklere ek olarak, demografi, konut yatırımı için brüt sermaye oluşumu, harcanabilir kişisel gelir de sigorta için önemli göstergeler. Harcanabilir kişisel gelirin seyri, hem emlak piyasasının gelişimi hem de sigorta faaliyeti için esastır.
Hayat dışı sigorta segmenti ile harcanabilir kişisel gelir arasında oldukça yüksek bir korelasyon olduğu açıktır. Risk içeren hayat sigortası, ev ve konut inşaat süreci ile ilgili mal ve kaza sigortası ile birlikte, emlak piyasası kapsamı için en uygun olanıdır.
TÜRKİYE POTANSİYEL OLARAK İLK SIRADA
Rapor, gayrimenkul faaliyetinin genel olarak ekonomik performansta, özel olarak da sigorta sektöründeki önemi göz önüne alındığında, 43 ülkedeki gayrimenkul faaliyetinin potansiyelini ve sigorta sektörüyle olan ilgisinin bir gösterge ile ortaya konuyor; Sigorta Endüstrisi için Gayrimenkul Potansiyeli Göstergesi (IPIA). Göstergede ülkelere göre gayrimenkul potansiyeli, gelir ve bunlara sigorta potansiyeli değerlendiriliyor.
Rapora göre, en yüksek gayrimenkul potansiyel seviyesi Hindistan’da bulunuyor. Ardından Filipinler ve Çin’in geliyor. Harcanabilir kişisel gelirdeki farklılıklar ve sigorta sektöründeki pozitif esneklikler hesaba katıldığında Çin ve Türkiye, göstergede sırasıyla dördüncü ve beşinci sırada yer alıyor. Geri kalanı Belçika, Bulgaristan, Endonezya, Çek Cumhuriyeti, Tayvan ve Singapur’dan oluşuyor. Japonya, sıralamanın en altında, 25. yüzdelik dilimin altında yer alıyor ve küçülen bir nüfusa sahip çok olgun bir pazar için tipik göstergeler sunuyor.