Sigorta Gazetesi

Gelir İdaresi Başkanlığı, BSMV’den son noktayı koydu

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), yayımladığı tebliğ ile sigorta şirketlerince rücu ve sovtaj işlemleri sonucunda lehe alınan paraların Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) yönünden vergilendirilmesine yönelik tereddütlere açıklık getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, sigorta şirketlerince rücu ve sovtaj işlemleri sonucunda lehe alınan paraların Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) yönünden vergilendirilmesine yönelik tereddütlere açıklık getirdi. Gelir İdaresi Başkanlığı bu konuda tebliğ yayınladı ve tebliğ 11 Ekim tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Tebliğe göre, hurda veya hasarlı malların satış bedeli ile daha önce tahakkuk ettirilen sovtaj (yaşanan kaza sonucunda hasar alan malın sigorta şirketi tarafından satılması) değeri arasındaki fark üzerinden BSMV hesaplanacak. Sigorta şirketleri tarafından sovtaj bedeli ödenmeyerek hurda veya hasarlı malların sigortalıya bırakılması ve sigortalı tarafından bizzat satılmasına ilişkin işlemlerde ise sigorta şirketlerince yapılan bir muameleden söz edilemeyeceğinden söz konusu işlem BSMV’ye tabi tutulamayacak.

TÜM İŞLEMLER BSMV’YE TABİ OLACAK

Tebliğde, sigorta şirketlerinin yapmış oldukları bütün muameleler dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paraların BSMV’ye tabi tutulacağı belirtilerek, “Buna göre, sigorta şirketlerince bir muamele yapılması ve bu muamele sonucu lehe para alınmasıyla birlikte vergiyi doğuran olay gerçekleşmektedir. BSMV’de lehe alınan paranın hesabında işlem maliyetleri dikkate alınabilir. Ancak işlem anında ortaya çıkmayan veya işlem anında ortaya çıkmakla birlikte tutarı net bir şekilde hesaplanamayan maliyet unsurları lehe alınan paranın hesabında dikkate alınmaz” denildi.

HURDA VE HASARLI MALLARDA DURUM

Tebliğde, sigorta şirketlerince rücu ve sovtaj işlemleri sonucunda lehe alınan paraların BSMV yönünden vergilendirilmesine yönelik tereddütlere şöyle açıklık getirildi:

ŞİRKETLER BUNDAN SONRA NE YACAK?

HANGİ DURUMLARDA BSMV ÖDENECEK?

Exit mobile version