Coface Türkiye Genel Müdürü Ali Gençtürk, ihracata yönelik alacak sigortasında hasar adetlerinin yüzde 30 arttığını belirterek, “Yurtiçi ticari faaliyetlerden ziyade ihracat tarafında sigortalı olmak önemli hale geldi. Amerika, Avrupa tarafından, gelişmekte olan ülkelerde hasarlar ciddi boyutlara ulaştığı, ödemeler neredeyse durma noktasına geldi” dedi.
Editör: AYTAÇ NALLAR
Coface Türkiye Genel Müdürü Ali Gençtürk, Türkiye’de, ticari alacak sigortası pazarının 2021 yılında yüzde 65, 2022 yılında ise yüzde 85 büyüdüğünü açıkladı. Gençtürk, büyümede, enflasyon ve kurun da etkili olduğunu söyledi. Ali Gençtürk, ticari alacak sigortaları hakkında açıklamalar yaptı.
Yurtiçi piyasada alacak sigortasında hiçbir sorun yaşanmadığını, hatta Türkiye’nin bu konuda dünya ülkelerinden pozitif ayrıştığını, ancak ihracat tarafından hasarların ciddi boyutta arttığını belirten Gençtürk, özellikle 2022 yılının son çeyreği ve 2023’ün başında ihracata yönelik alacak sigortalarında hasarların arttığını kaydetti. Amerika, Avrupa, Güney Amerika tarafından, gelişmekte olan ülkelerde hasarların ciddi boyutlara ulaştığını, ödemelerin neredeyse durma noktasına geldiğini ifade eden Gençtürk, “Artan faizler, finansal sıkılaşma, krediye ulaşmadaki zorluklar nedeniyle ticari faaliyetlerin zorlandığı görülüyor. Türkiye’den yapılan ihracatın yüzde 50’si Avrupa ülkelerini yapılıyor ve Almanya, Fransa, İngiltere’de hasar rakamları arttı. İtalya, İspanya’daki hasar adetlerindeki artışlar çok daha fazla diyebiliriz. Böyle bakarsak, ihracatta çok daha dikkatli olmak gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
YILIN EN HASARLI ÜLKESİ BREZİLYA
Ali Gençtürk, Türkiye’de, yurtiçi ticari faaliyetlerden ziyade ihracat tarafından sigortalı olmanın önemli hale geldiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“2023’te, geçen yıla göre hasarların adet bazında yüzde 30’lara kadar arttığını söyleyebilirim. Gelişmiş ülkelerden bahsediyorum; gelişmekte olan bazı ülkeler çok daha kötü durumda. Dolayısıyla dikkat etmemiz gerekiyor. Türk ihracatçısı sadece Avrupa’ya ihracat yapmıyor, Latin Amerika, Asya Pasif olsun, birçok ülkeye ihracat yapıyor. Bazı ülkeler var ki, örneğin, Brezilya seçimden sonra çok ciddi hasarlar aldı. Yani bu yılın en hasarlı ülkesi Brezilya diyebiliriz.”
EN RİSKSİZ ÜLKE KANADA
Ali Gençtürk, “Size göre önümüzdeki dönemde riskli ülkeler hangileri?’ sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Biz Avrupa’nın bütün ülkelerini riskli görüyoruz. İtalya, İspanya’ya özellikle dikkat etmek lazım. Adetler orada çok artıyor. İngiltere, şu anda Avrupa’daki en hasarlı ülke diyebilirim. Aynı şekilde, Latin Amerika’ya yapılacak ihracatlarda dikkat etmemiz lazım. En azından sigorta almıyorsak bile bir enformasyon ürünü kullanıp, ihracat yapmakta olduğumuz ya da yapmak istediğimiz yeni müşterileri mutlaka önceden araştırmak lazım. Risksiz ülke olarak da Japonya, Kore’yi sayabilirim. Oraların hasarları az gidiyor. Kanada şu anda risksiz.”
DEPREM SONRASI YAŞANAN BİZİM İÇİN SÜRPRİZ OLDU
Ali Gençtürk, “Depremin ticari alacak sigortasına etkisi oldu mu?” sorusunu da şöyle yanıtladı:
“Bizim tarafımızda büyük bir sıkıntı yaşanmadı. Depremden etkilenen illerde alacak sigortasının payı yüzde 10’lardadır. Bize ilginç gelen, deprem bölgesinden, ufak da olsa bir hasar bildirimi gelmedi. Bu durum bizim için de sürpriz oldu. Diğer taraftan poliçeler de yenileniyor, burada da sorun yok. İhracat tarafında da poliçeleri yenileyen, yeni ülkeleri sorgulayan, yeni müşterileri sorgulayan müşteriler var. Yani, ticari aktivite devam ediyor. Bu tabi bizim için çok umut verici.”